Peter Gabriel: Født 13. februar 1950 London, England

Phil Collins: Født 31. januar 1951 Chiswick, London, England

Tony (Anthony) Banks: Født 27. mars 1950 East Heathly, Sussex, England

Michael Rutherford: Født 2. oktober 1950 Guildford, England

Steve Hackett: Født 12. februar 1950 London, England

Ray Wilson: Født 8. september 1968, Dumfries, Skottland

Anthony Philips: Født 23. desember 1951, Putney, Sør London, England

Genesis var et av de mest suksessrike rockebandene på 70-, 80-, og 90-tallet. Med storselgere som albumene "Duke", "Abacab", "Genesis", "Invisible Touch" og "We Can't dance".De har også vært en av rockens mest seiglivede band, på linje med The Rolling Stones og Manfred Mann. Der de har holdt det gående siden 60-tallet.

Bandet ble startet av 15 åringene Peter Gabriel og Tony Banks i 1965 på Charterhouse School i Godalming, Surrey. De hadde sitt eget band, men det ble slått sammen med Michael Rutherford og Anthony Philips' band Anon. Etter sammenslåingen kalte de seg The New Anon.   De spilte inn seks låter på en demo, som var skrevet av Rutherford og Philips. En tidligere elev ved The Charterhouse School, Jonathan King arbeidet nå som produsent. Han hørte demoen deres og likte det han hørte. Han  ordnet med tid i studio for de så de kunne videreutvikle "soundet" sitt. Det var også han som døpte dem om til Genesis. I 1967 hadde de sin første offisielle innspilling. Debutsingelen deres "The Silent Sun" kom i februar 1968. Men den fikk ikke så mye oppmerksomhet. John Silver ble med på deres første albuminnspilling "From Genesis to Revelation" fra 1969. 

          
Genesis har session på en plen i Oxford sommeren 1968.   Genesis i 1969. Med Antony Philips, Mike Rutherford, Tony Banks, Peter Gabriel og John Mayhew.

King ordnet med orkester, så de kunne høres mer ut som Moody Blues. Silver ble like etterpå byttet ut med John Mayhew. Oppfølgeren "Trespass" ble gitt ut på det nystartede selsapet Charisma. Deretter byttet de ut Philips og Mayhew med ex. barneskuespiller Phil Collins, og ex. Quiet Word gitarist Steve Hackett, og dermed var den klassiske Genesis besetningen på plass. Og de kunne dra på sin legendariske 1971 turne. Senere samme år kom "Nursery Cryme". Collins' ankomst i bandet bidro til et røffere lydbilde. På konsertene gjorde Peter Gabriel seg bemerket med sin teatralske opptreden, med bruk av masker og make-up - tilpasset musikken de framførte. Dette var effekter også flere andre skulle komme til å bruke i årene etter. Bla. David Bowie. Glamrocken hentet også inspirasjon fra Gabriel.

Noen av Peter Gabriels mange framtoninger på scenen. Som et forbilde for mange glamrockere senere.

Gjennombruddet for Genesis salgsmessig kom med plata "Foxtrot" fra 1972 som nådde 12. plass på albumlisten i Storbritannia. Låta "Supper's ready" gjorde seg også bemerket med sin progressive rock og komplekse tekst. 

Live-plata "Live" fra 1973 nådde enda høyere med en 9. plass. 

  

     

  Peter Gabriel Mike Rutherford Phil Collins Steve Hackett Tony Banks

Samme år kom "Selling England by the pound". Deres mest sofistikerte album, og kanskje også deres beste album til nå.  Den nådde  3. plass på albumlisten i Storbritannia, og innebar et endelig gjennombrudd for bandet. Genesis var nå begynt å bli en av de etablerte bandene i bransjen. Utgivelsen av det ambisiøse dobbel albumet "The Lamb lies down on Broadway" fra 1974, markerte slutten på deres tidlige karriere. Plata står som en av deres beste, og inneholder flere sterke enkeltspor som "In The Cage", "Lamb Lies Down On Broadway" og "Carpet Crawlers".

Onsdag 19. februar 1975 gjorde Genesis sin første konsert i Norge, da de opptrådte i Ekeberghallen i Oslo. Med seg hadde bandet 2 traliere, og hele 27 mennesker til å hjelpe dem med å rigge scenen og instrumentene - noe VG gjorde et nummer av da de omtalte den kommende konserten.

VG, 15. februar 1975.

Etter dette annonserte Peter Gabriel at han kom til å slutte i bandet av personlige grunner. Peter, var svært viktig for Genesis, både som sanger, frontfigur, og som den som skrev bandets låttekster. Peter var misfornøyd med sin rolle i bandet. Han likte heller ikke rollen som rockestjerne og frontfigur. Hans musikalske visjoner var annerledes enn Genesis sine. Bla. hadde han skrevet endel nye låter som han følte at han måtte framføre selv, for at det skulle bli rett. Peter: "I just ended up frustrated. I started writing things, and then I knew that I wouldn't see them performed correctly unless I did it myelf."

I tillegg følte han behov for å roe ned litt, og være mer sammen med familien. I stedet for plateselskapets krav til album-turne-album-turne. På den tiden var han blitt far til Anna. Et barn som var syk ved fødselen, og som krevde mye oppfølging. Peter ønsket ikke å være borte fra henne på turne eller plateinnspilling. Peter Gabriel: "Det hele var en traumatisk opplevelse. Stemningen i bandet forverret seg etter fødselen. Jeg var det første medlemmet av bandet som fikk barn. Og før man selv får barn, er man ikke i stand til å forstå emosjonene som er knyttet til en fødsel - særlig hvis det oppstår komplikasjoner." Som soloartist kunne han i større grad styre tidsbruken selv.

Peter mente at det var til fordel for de andre i Genesis at han sluttet. Peter Gabriel: "Genesis tjente også på det. Uten meg ble de tvunget til å stole mer på seg selv."

Med Peter ute av bandet måtte de andre ut på markedet for å finne en ny vokalist. 400 vokalister fikk komme på audition for å vise hva de kunne, uten at bandet lot seg overbevise. Det endte med at Phil reiste seg fra trommesettet og forlangte å 'få smake' på mikrofonen. Og det han gjorde overbeviste de andre såpass mye at jakten på en vokalist ble avsluttet. Tony Banks: "Vi hadde alltid visst at Phil kunne synge. Han hadde tross alt koret hele tiden. Spørsmålet var bare om han ville mestre de vanskelige partiene. Men han gikk nå i alle fall i studio.. og det låt fantastisk."

Låtene til den nye plata "A Trick Of The Tail" var allerede skrevet, tilpasset Gabriels stemme, noe som ytterligere gjorde det vanskelig for Collins å overta. Og skepsisen fra fans og media i forhold til et Genesis uten Peter Gabriel, gjorde at bandet nå hadde mye å bevise. Og det hadde de tro på at de ville klare med "A Trick Of The Tail". Mike Rutherford: "Vi visste at vi satt på noe bra. Det var kanskje enkelt og rett på sak, men det var sånn vi følte at det burde låte. Alle fant sin plass i bandet og alt gikk overraskende glatt. Det var akkurat hva vi trengte. 

Plata en stor suksess, med 3. plass i Storbritannia, og 31. plass i U.S.A. Den inneholdt klassiske Genesis spor som "Robbery, Assault And Battery", "Dance On A Volcano" og "Entangled". Sistnevnte ble også gitt ut som singel. Kritikerne var positiv til plata, noe også fansen var, selv om den ikke var så kompleks som de foregående platene. På Rateyourmusic er den på 5. plass av bandets plater, etter at ca. 50.000 mennesker har vært inne og gitt de karakter.

Genesis etter at Peter Gabriel valgte å gå solo.

Plateutgivelsen ble fulgt opp med en turne i Europa og Nord-Amerika som også ble suksessrik. Som erstatter for Phil Collins på trommer, hadde de fått med seg Bill Bruford fra Yes. Senere ble han erstattet av Chester Thompson fra Weather Report. Genesis hadde ikke troen på at de var så mange som ønsket å se dem opptre, nå som ikke Peter Gabriel lenger var med, så de satset på å opptre på små klubber. Men det skulle raskt vise seg å være en feilvurdering. Tony Banks (til norske Det Nye): "Vi øvde et par uker i Dallas, og følte på at alt der satt som det skulle. Meningen var å spille på småklubber, for omtrent 200 personer. Men så snart vi var igang, måtte vi bytte til større lokaler. Det føltes litt rart å få så mye oppmerksomhet."

Vel tilbake fra turneen gikk bandet i studio for å spille inn et nytt album, i Relight Studios i Nederland. Dette var det første albumet bandet spilte inn utenom hjemlandet. Og i januar 1977 ble "Wind & Wuthering" lagt ut for salg. I Storbritannia ble det 7. plass, mens i U.S.A. ble det 26. plass. Plata ga Genesis også innpass i land de tidligere ikke hadde vært på listene, slik som i Norge, der Genesis fikk sin første plassering på VG-lista med en fin 12. plass. 

Etter dette dro Genesis ut på en "Wind & Wuthering Tour". Da turneen var ferdig kunngjorde Steve Hackett at også han ønsket å forlate Genesis. Hovedårsaken til det var at han var misfornøyd med at ikke flere av hans komposisjoner ble tatt med på bandets plater, eller spilt live når de var ute på turne. Hackett hadde sterkt ønske om at hans "Please Don't Touch" skulle vært med på "Wind & Wuthering". I stedet valgte de andre å ta med låta "Wot Gorilla", noe som irriterte Hackett. "Please Don't Touch" dannet basisen for Hacketts album med samme navn fra 1978.

Tony, Mike og Phil hadde liten forståelse for Hacketts oppfatning, og valg om å gi seg i bandet. Mike Rutherford: "Steve begynte plutselig å slå seg vrang og forlange å få med mer av sitt eget materiale. Men det er ikke sånn Genesis fungerer. Vi plukker ut det som passer best for bandet. Det vi liker best."

I oktober 1977 var Genesis ute med sitt 2. livealbum, kalt "Seconds Out". Over 4 albumsider fikk platekjøperne presentert låter bandet hadde framført på de to siste turneene. Man hadde funnet plass til låter fra de fleste av Genesis' plater. Salgsmessig gikk det svært bra med "Seconds Out", i forhold til at det var en liveplate, med 4. plass i Storbritannia, og 47. plass i U.S.A.

Genesis konserter i årene 1976 og 1977 ble foreviget på den doble liveplata "Seconds out".

Dermed var det bare 3 medlemmer igjen i Genesis. Det passet da godt å kalle den neste plata  for "And Then There Were Three". Den betød et skifte i musikkstilen deres, til et softere, mer popete og tilgjengelig lydbilde. Men folk så ut til å like plata (3. plass). 

And then there were three...   Rutherford, Collins og Banks.

Etter den jobbet medlemmene med soloprosjekter. Phil Collins hadde i lengre tid følt behov for å gjøre ting utenom bandet, for å få utløp for sin kreativitet. Så tidlig som i 1974 hadde han spilt med jazz fusion bandet Brand X. På andre halvdel av 70-tallet hjalp han bandet flere ganger, både på turne og på plate. Phil Collins (til Det Nye): "Jeg ble vel litt frustrert over å spille i Genesis siden jeg ikke fikk anledning til å spille alt jeg var i stand til. Genesis' musikk krevde det ikke, og jeg liker å gjøre det musikken krever. Det er visse ting jeg aldri kan spille i Genesis. Det ville ikke ha hjulpet bandet noe som helst."

De ble samlet pånytt i 1980 med utgivelsen av  "Duke". Som ble deres første nummer 1 album i Storbritannia. Fra da av og utover nådde alle studioalbumene deres 1. plass. Og fra og med albumet "Genesis" fra 1982, fikk Genesis skikkelig fotfeste i U.S.A. med en 9. plass på Billboard. Og låta "Mama" fra samme album, ble deres første store singelhit i Storbritannia med en 4. plass. I U.S.A. var det istedet "That's All" som ble deres første topp 10 hit på Billboard med en 6. plass i 1984.

Humor har alltid vært viktig for medlemmene av Genesis.

I Norge ble singelutgivelsen av "Mama" et slags vendepunkt, der de for alvor begynte å gjøre seg gjeldende på VG-lista. 4. oktober 1983 ble den flotte musikkvideoen til låta vist på Zikk Zakk på NRK TV. På den tiden var dette et program 'alle' ungdommer fikk med seg, noe som hadde stor betydning for promoteringen. 17. oktober var "Mama" helt oppe på 3. plass på VGs singelliste, mens "Genesis" nådde 4. plass på albumlista på samme tid.

 Musikkvideoen til "Mama"

Også de fleste av Phil Collins' soloalbum nådde høyt både i Storbritannia og U.S.A. 6 no. 1 hiter på Billboard sier sitt. Samt at både albumene "But Seriously" og "No Jacket Required" toppet der borte. Også Mike Rutherford hadde suksess med sitt prosjekt Mike & the Mechanics. Han hadde en no.1 singel i U.S.A. med "The Living Years", og topp 10 hitèr med "All I need is a Miracle" og "Silent Running". Både Collins og Rutherfords suksess i U.S.A. var sammenfallende med at Genesis først hadde slått gjennom med albumet "Genesis". Også Tony Banks ga ut soloalbum under bandnavnet Bankstatement, og under eget navn, men han var ikke i nærheten av å nå suksessen til de to andre. 

  

Den nye musikkstilen til Genesis passet også bra til stadionkonserter. Noe som falt sammen med økende popularitet i U.S.A. Suksessen toppet seg med albumet "Invisible Touch" fra 1986, som ble nr. 1 hit i både U.S.A. og Storbritannia. Albumet ga også bandet 5 topp 5 hiter i U.S.A.

Blant singlene som ble gitt ut fra "Invisible Touch", var rockeren "Land Of Confusion" (4. plass i U.S.A. og 14. plass i Storbritannia). Phil Collins hadde her skrevet en nesten profetisk tekst som tok for seg problemene verden slet med på den tiden. Med krig og kaos.

Da man skulle igang med video til låta var Genesis opptatt med konsertvirksomhet, så de hadde ikke mulighet til å delta i videoen selv. Amerikaneren Jim Ulitch som hadde fått ansvaret med å lage videoen hadde nettopp vært på besøk i England. Her hadde han sett en episode av komiserien Spitting Image. Der kjente folk (les: det britiske Kongehuset) ble karikert gjennom noen voksfigurer, skapt av selskapet Spitting Image Productions. Ulitch tok kontakt med disse, og sammen skapte de det som skulle bli videoen til "Land Of Confusion". Det vil si, først måtte de overtale bandet, noe som tok litt tid, da de ikke var helt begeistret for ideen. Bla. var Phil Collins fornærmet over måten han ble framstilt på, der han ikke var spesielt billedskjønn. Men etter å ha furtet litt ombestemte han seg, og ga klarsignal til dukkevideoen.

Phil Collins karikert som voksdukke.

Handlingen i videoen fulgte teksten i låta, som omtalte verdens ledere som ødela planeten vi lever på. President Ronald Reagan ble framstilt som en mentalt ustabil person, som hadde utløserknappen for atomvåpen montert ved sengen sin. Andre kjente personer som ble karikert i videoen var Richard Nixon, Michael Jackson, Jimmy Carter, Margaret Thatcher, og Clint Eastwood. Tilsammen var mer enn 70 kjent fjes å se i "Land Of Confusion" videoen. En video som regnes blant klassikerne i sjangeren, og som fikk en Grammy i 1988, som beste konsept video.

           

Nancy og Ronald Regan var blant de som "deltok" i "Land of Confusion" videoen.

Hva Mike Rutherford syntes om nesen de laget til ham, vites ikke.

Plateutgivelsen ble etterfulgt av den største turneen i deres historie. De var nå i samme klasse som andre konsert favoritter som Rolling Stones og Grateful Dead.

Etter dette ble det rolig noen år. Mye fordi både Phil Collins og Mike Rutherford (Mike & the Mechanics) hadde suksess på egen hånd. Nytt album kom derfor  ikke før i 1991. "We Can't Dance" debuterte på 1. plass i Storbritannia. Den nådde 4. plass i U.S.A. Plata resulterte også i flere hitsingler. Dette skulle bli Phil Collins siste plate med Genesis. Flere år uten noen nye album fulgte. Først 6 år senere i 1997 kom "Calling all Stations" - da med Ray Wilson fra Stiltskin på vokal i stedet for Collins. Selv om plata ikke ble noe særlig godt mottatt av verken fansen eller kritikerne, klarte den en sterk 2. plass på albumlisten i Storbritannia. I U.S.A. floppet den. Den dårlige mottakelsen blant fansen gjorde nok sitt til at det ikke kom noen flere album fra den nye besetningen. 

Ex. Stiltskin Ray Wilson fikk æren av å være vokalist i Genesis.

I 1998 treftes de gamle Genesis medlemmene (se bildet under) Tony Banks, Peter Gabriel, Anthony Phillips, Chris Stewart, Phil Collins, Steve Hackett og Mike Rutherford, for moro skyld. Uten at noe kom ut av det møtet. Men det ga i hvert fall mange Genesis fans et håp om at den klassiske besetningen kunne komme sammen igjen.

I november 2005 ble det igjen satt fart i ryktene om at Genesis skulle gjenforenes. Bakgrunnen var et intervju Phil Collins gjorde med Reuters mens han var i Israel under sin "The Final Farewell turne". Her fortalte han at han gjerne ville sitte bak trommene, om Peter Gabriel ville synge. Om Genesis ble gjenforent ville han gjerne være med. 

Hva Peter Gabriel og de andre opprinnelige medlemmene av bandet mener om dette sier historien ingenting om. Og dermed er man vel i realiteten like langt fra en gjenforening som man har vært de siste 30 åra.

Ryktene om en gjenforening av Genesis fortsetter inn i 2006. I mai kunne Dagens nyheter (Sverige) opplyse om at Genesis ville bli samlet igjen. Med Peter Gabriel, Steve Hackett og Phil Collins i besetningen. Både ny plate og en turne skal ifølge dem være på gang. Men ifølge flere godt informerte Genesis fansider, er en slik gjenforening fortsatt i det blå. Og vil ikke komme igang før tidligst i 2008.

Tirsdag 7. november 2006 ble det på en pressekonferanse gjort kjent at Genesis planlegger å gjøre en turne sammen. Ryktene om dette hadde gått i lengre tid, så noen stor overraskelse var det ikke. Det som var mer usikkert var om man hadde fått med seg Peter Gabriel på turneen. Dette viste seg ikke å være tilfelle. Gabriel var ikke direkte negativ til en slik turne, men jobbet på den tiden med et nytt album, og var også mer sensitiv i forhold til en gjenforening med Genesis. Jmf. de mange årene som er gått siden han sist var med. Gabriel: "There were conversations and I decided not to be a part of it. It's not that I've ruled it out, but I've got some new material that I'll be working on".

Dermed ble det Phil Collins, Tony Banks og Mike Rutherford som sammen dro rundt og representerte Genesis. Det ble gjennomført 20 show i 12 land. Turneen startet i Finland i juni 2007. Dessverre var ikke Norge tatt med på turnelista. 

Tre aldrende herrer i 2006.

De tre bedyret at det ikke var behovet for penger som gjorde at de dro ut på veien, da de fortsatt hadde nok av det. Låtene de spilte var i hovedsak hentet fra bandets 80-talls plater. Noen planer om en ny plate er foreløpig ikke avtalt. Men de utelukker ikke muligheten. 

Når man denne gang dessverre ikke fikk 70-talls utgaven av Genesis, fikk man trøste seg med at 80-talls utgaven av bandet heller ikke var så verst.

 

From Genesis to Revelation

1969

Trespass

1970

Nursery Cryme

1971

Foxtrot

1972

Selling England by the Pound

1973

The Lamb lies down on Broadway

1974

The Trick of the Tail

1976

Wind & Wuthering

1976

   
And then there were Three

1978

Duke

1980

Abacab

1981

Genesis

1983

Invisible Touch

1986

We Can't Dance

1991

Calling all Stations

1997

                                              Andre album
1968 In the Beginning
1969 Where the Sour turns to Sweet
1973 Rock Theatre
1973 Genesis Live
1975 Reflection
1975 Rock Roots
1977 London Collector: In the Beginning
1977 Seconds Out
1978 The Story of Genesis
1981 The Silent Sun
1982 3 * 3
1982 Three Sides Live(U.S.)
1982 Three Sides Live
1987 And the Word was
1991 3 CD Box Set
1991 Turn it on Again-Best of 81-83
1992 Singles Box
1992 Genesis Live: The way we walk: The Shorts
1993 Genesis Live: The Way we Walk: The Longs
1995 Rock & Pop Legends Genesis
1998 The Original Album
1998 Archive 1967-75
1999 Turn It on Again: The Hits
2000 Greatest
2000 Archive 1976-1992
2004 Inside Genesis 1975-1980
2004 Platinum Collection (Box)
         

1. Lamb lies down on Broadway

 2. Selling England by the Pound

 3. Nursery Cryme

 4. Foxtrot

 5. Abacab

 6. Calling all Stations

 7. Trespass

 8. A Trick of the Tail

 9. Wind & Wuthering

10. Genesis

 

1. Carpet Crawlers

 2. In the Cage

 3. Lamb lies down on Broadway

 4. Land of Confusion

 5. One for the Vine

 6. Not about Us

 7. Dancing with the Moonlit Knight

 8. Supper's Ready

 9. Watcher of the skies

10. Abacab