Freeze Frame: Foxhole

Utgivelsesår: 1984

Produsent: David Bascombe

Låtskriver: Ronnie Stone / Steve Byrne

Fra albumet: -

   Kommentar:

Hva kan jeg si om denne låta uten å bruke 7 A4 sider for å uttrykke min begeistring for den. 

De som kjenner meg vet hvor glad jeg ble da jeg fant fram til den i februar 2006. Jakten på den hadde da foregått i 22 år, der jeg gjennom årene stadig gjorde ulike forsøk på å finne fram til den.

Foranledningen til denne jakten var en innspillingskassett jeg fikk fra en klassekamerat som var D.J. i 1984. På den var det mye tøff musikk med artister jeg har fått et nært forhold til i årene etter. Men den låta jeg likte aller best på kassetten var en lett poplåt med et svært fengende refreng, og fascinerende fløytespill. Dette fløytespillet kom igjen flere ganger utover i låta. Noe som ga meg assosiasjoner til maleriske landskapsbilder fra England. Eller engelsk kostskole, da man kunne forestille seg at det var unger som spilte på disse fløytene. Merkelig, men sånn så jeg for meg låta.

Problemet var bare at kassetten fra klassekameraten min ikke sa noe om hvem som spilte låtene. Og ikke lenge etter ble kassetten utsatt for "hærverk" der en annen klassekamerat av meg snakket over store deler av båndet, mens jeg var oppe og spiste middag. 

Sorgen over tapet av låta var stor. Verre ble det da han som spilte inn kassetten ikke klarte å huske hvem det var som sang låta. Han hadde bare spilt inn fra noen singler som var populære på den tiden, uten nødvendigvis å ha hørt så mye på dem.  

Og der stoppet jakten på låta for en stund. Men i alle år hadde jeg klart for meg hvordan refrenget gikk, og hvordan flytespillet var. Jeg hadde ikke problemer med å gjengi det på keyboard. 

Så hver gang jeg traff på noen jeg mente hadde peiling på musikk, og da særlig 80-talls pop, spurte jeg dem ut om denne låta. Uten at noen klarte å dra kjensel på den. 

Da jeg etterhvert entret cyberspace så jeg det som en fin mulighet til å komme i kontakt med 80-talls friker over hele verden, og spørre dem om denne låta :

80-talls låt fra 1983-84, kan minne om Spandau Ballet og låta "Lifeline". Catchy låt der refrenget går "Send me away on holiday", "don't send me away".

Jeg var innom flere 80-talls forum, og søkte på google etter ordene i refrenget, uten å få napp. Jeg begynte en stund å lure på om jeg hadde innbilt meg hele greia..

Jeg har i mange år vært en hyppig debattant på VGNetts diskusjonsforum, og da særlig på musikkforumet. Men det som gjorde at jeg i sin tid registrerte meg som bruker, var jakten på denne evinnelige låta.

Med årene ble jeg mer og mer frustrert. For 80-tallet er et tiår jeg har brukbar kontroll på når det gjelder utgivelser. Og det er ikke få mennesker jeg har hjulpet i jakten på "akkurat den låta". Men ingen var i stand til å hjelpe meg med "min låt".

I januar 2006 gjorde jeg et nytt forsøk på å finne fram til låta. Da en Canto, og flere andre brukere på VGnett viste stor interesse i å prøve å hjelpe meg. Mange gode tips ble gitt, og plater ble kjøpt inn. Uten at det var treff. Bla. et album med The Verlaines, der låta "Don't send me away" ytre sett kunne passe godt til beskrivelsen. Med fløytesang, og pastoral stemning. Men det var det ikke, selv om den også var fin. 

I ren frustrasjon gikk jeg opp på loftet og rotet gjennom de gamle innspillingskassettene fra da jeg var ung. Jeg visste omtrent hvordan akkurat den kassetten så ut. Jeg fant fram til den, og satte den på. I håp om at det var mulig å høre låta svakt i bakgrunnen, bak pratingen til min gamle klassekamerat. 

Jeg spolte litt rundt, og plutselig.. SÅ VAR DEN DER!! Først trodde jeg det bare var slutten på låta. Men det viste seg raskt at HELE låta fortsatt var der. 

For meg står dette fortsatt som noe overnaturlig. Da jeg flere ganger gjennom årene har tatt fram kassetten, bare for å konstatere at tullepratet til kompisen min (vi er fortsatt kompiser) var på kassetten, og ikke låta mi. Men muligens har jeg vært maks uheldig med valg av avspillingssted på kassetten. Ikke vet jeg.

Deretter var jeg rask med å få låta over på en cd, og deretter ut på en egen internettside, som jeg kringkastet rundt i verden. For nå VILLE jeg finne ut hvem som sang låta, og få bestilt meg plater med bandet. For jeg var veldig nysgjerrig på hvordan bandets andre låter var. Og var dette et band jeg kjente til? Spenningen økte. 

På forumene til Spandauballet.com, duranduran.com, 80sxchange, pure80spop, ultra-pop.org og selvfølgelig VGnett la jeg ut link til siden jeg hadde laget. Jeg trodde at det nå skulle bli en smal sak å finne fram til artisten. Men til min store sorg var det fortsatt ingen som dro kjensel på den. Selv om mange syntes den virket svært bra. Mange på VGnett var nå blitt oppriktig engasjert i jakten på låta. Og mange gode forslag ble fremmet.

Men det som ble den utløsende faktoren for å finne svaret, var en vareleverandør på stedet der jeg arbeider. Han jobbet også som D.J. i Trondheim på 80-tallet. Han dro ikke kjensel på den. Men han henviste meg til folk han hadde jobbet sammen med på den tiden. Den ene var i dag ansatt på NRK Tyholt, der han jobbet med radio. Heller ikke han kjente til låta. Men han brukte sine kontakter i NRK systemet, der han sendte linken til siden min videre til folk han trodde kunne ha peiling. Og der endte den til slutt opp hos en i platearkivet Oslo. Han kunne raskt fastslå at dette var "Foxhole" med bandet Freeze Frame. 

Da jeg fikk mail tilbake om det, skjønte jeg med en gang at dette nok var rett svar. For Freeze Frame var et navn jeg hadde hørt før, og mest sannsynlig i forbindelse med denne låta. At låta het "Foxhole" var litt overraskende, da "send me away on holiday" var det som stadig vekk ble gjentatt i låta. Men om man hørt nøye etter kunne man også høre "coming out of my Foxhole, don`t send me away". 

Dermed var det tid for takketale til alle de som hadde prøvd å hjelpe meg. Jeg bestilte det jeg kom over av singler med bandet. For noe album hadde de aldri gitt ut. Freeze Frame viste seg å være et prosjekt på starten av 80-tallet, der Liverpool gutta Ronnie Stone og Steve Byrne hadde laget noen låter sammen. Men ingen som hevdet seg på listene. I 1985 var prosjektet historie. Og Stone fortsatte som produsent, noe han gjør med suksess også idag. Mens Byrne spaserte ut av popverdenen etter at Freeze Frame ble oppløst. 

Jeg begynte etterhvert å skjønne hvorfor ingen hadde hørt om dem. Hvordan den singelen hadde funnet veien til klassekameraten min kan man jo bare lure på. 

Og hvordan var det endelig å få låta ut av hodet, og inn i platesamlingen? Og er den så bra som du husket den? 

Da jeg fant igjen låta på kassetten, ble den spilt veldig mye en periode. Og den var faktisk så bra som jeg husket den. Selv om de fleste nok vil si at det er en banal greie. For meg oppsummerer den 80-talls popen på en grei måte, med sitt fengende refreng, og kalypso-lignende komp. Og bruk av utradisjonelle instrumenter (noe som høres ut som blokkfløyter). Selv om låta tilsynelatende handler om krig, er den i realiteten like bekymringsløs i sitt ytre som Spandau Ballet og Duran Duran var på samme tid. Men kan ikke popmusikk være sånn? Etter min smak fungerer det veldig bra på denne låta. 

Jeg bestilte også de andre 4-5 singlene bandet rakk å gi ut. 

Etter å ha fått den litt på avstand, og gitt den en ny vurdering føler jeg at den gjør krav på en plass å min topp 100 liste. At den ikke havnet på noen topp 100 liste på den tiden den ble gitt ut står for meg som uforståelig. En topp 10 plassering i England hadde den fortjent. 

Det får meg også til å lurer på om det fortsatt fins noen skjulte skatter fra "mitt" tiår som jeg ikke har oppdaget. Jeg skal ihvertfall være nysgjerrig på band fra det tiåret som jeg ennå ikke har hørt.

I mai 2006 tok denne solskinnshistorien en ny vending da jeg fikk mail fra vokalisten i Freeze Frame, Steve Byrne. Mange hadde sagt at jeg burde ta kontakt med dem, noe jeg gjerne også ønsket å gjøre. Men da jeg ikke fant noe særlig informasjon om dem, eller noen mail adresse jeg kunne bruke, ble det med tanken. Istedet var det altså vokalisten i Freeze Frame som fant meg. En kamerat av ham hadde sett denne siden, og tipset Steve. Han skjønte at siden omtalte ham og låta han hadde skrevet. Men han skjønte ikke hva som stod her, så han be pent om å få det forklart. Etter å ha hørt historien ble han svært rørt og ydmyk. 

Han hadde forlatt musikkbransjen et par år etter at de laget denne låta. Og jobber idag som sosialarbeider i Wrexham, Wales. Han lager likevel litt musikk på si.

Gjennom mail har vi funnet tonen bra, og har jevnlig kontakt. Vi har også laget en nettside sammen dedikert til Freeze Frame :

http://www.musikalske.net/freeze_frame.htm

I oktober 2006 fikk denne historien en morsom fortsettelse da Webmaster fikk sjansen til å treffe sanger Steve Byrne i hans hjemby Wrexham. I tillegg til at vi traff hverandre i Liverpool. Mer om den historien kan du lese her :

Original scan