David Bowie: Heroes

Utgivelsesår: 1977

Produsent: David Bowie

Låtskriver: David Bowie, Brian Eno

Fra albumet: Heroes

 

 

    Kommentar:

Dette er en mektig låt. En av de virkelig store rockeklassikerne, fra et studioalbum som jeg mener ikke holdt samme klasse.

Det var med "Heroes" at min interesse for Bowie tok av. Jeg hadde jo hørt "Ashes to Ashes" rundt 1980, og syntes den var fin. Men ikke noe mer skjedde enn det. Helt til jeg så ungdomsfilmen "Christiane F.", om heroinhelvetet i Berlin på 70-tallet. Bowie sang i filmen blant annet "Station to Station", og denne. Og jeg ble helt slått ut av hvor bra han var. Fra da av var det Bowie som var det store. Jeg kjøpte meg filmmusikken til "Christiane F.", og den tror jeg ennå idag er en av de mest spilte platene jeg har. Selv om den ble spilt "skjevt" på den måten at "Heroes/Helden", som den het, ble spilt om og om igjen. For det var nemlig den tysk-engelske versjonen jeg ville høre. Den var tøffere.

Bowie gjør her en av sine beste vokalprestasjoner. Og måten Robert Fripp (King Crimson) trakterer el-gitarene på er minneverdig. Et av riffene går som en rød tråd gjennom låta, samtidig som det er lagt andre gitarriff oppå, noe som skaper en følelse av "wall of sound". Slik Phil Spector ble kjent for. Og det bidrar til å gi lytteren en massiv lytteopplevelse.

I teksttlinja: "We can be heroes, just for one day", gir Bowie håp til liten og stor, om at alle kan lykkes en dag. Teskten passet også veldig bra i filmen "Christiane F.", der Christiane F fikk følelsen av å være en helt, når hun var sammen med Detlev. Filmens andre hovedperson.

Selv om "Heroes" regnes som en klassiker, ble den dessverre ikke noen hit salgsmessig i England eller U.S.A. da den ble gitt ut i 1977. Noe den hadde fortjent.