The Eagles: Hotel California

Utgivelsesår: 1976

Produsent: Bill Szymczyk

Låtskriver: Don Felder, Glenn Frey, Don Henley

Fra albumet: Hotel California

 

 

hotel california

 

 

  Kommentar:

Dette er en låt som egentlig ikke trenger ytterligere presentasjon. Jeg tar det nesten for gitt at alle kjenner den, og har et forhold til den. En dinosaur av en rockeklassiker som den er.

Jeg oppdaget "Hotel California" ganske så sent i min 'musikalske oppvåkning'. Rundt 20-års alderen. Jeg hadde nok hørt den før det og, men jeg var blokkert for denne type musikk i tenårene.

Som for så mange andre, er det Henleys hese stemme, og Fenders gitarsolo på slutten (som han selv fant på), som fascinerer. Og en tekst som det er vanskelig å helt skjønne meningen med .

Visstnok kan teksten handle om flere ting. Det ene er den direkte betydningen. Om det å komme til et hotell ute i ørkenen, og ikke klare å slippe unna. Den andre er det å komme til staten California, som kan være "heaven or hell", og aldri klare å komme unna igjen. De fleste av medlemmene i The Eagles var opprinnelig fra andre plasser enn California.

Låta har både litt Bob Marley og Pink Floyd i seg. Takten i starten er sånn lett reggae, mens gitarsoloen har elementer av Pink Floyd i seg. To artister som de hørte en del på i forkant av utgivelsen.

Uansett en flott låt som fortsetter å fenge nesten 20 år etter. Både albumet og singelen gikk til topps i U.S.A. Albumet er blant tidenes mest solgte.