O.M.D.: If you Leave

Utgivelsesår: 1986

Produsent: O.M.D., Tom Lord Alge

Låtskrivere: Paul Humphreys, Andy McCluskey, Martin Cooper

Fra albumet: Var ikke på noe studioalbum. Men fins på "The best of O.M.D.", og "The Singles"

 

  

if you leave Original Scan

    Kommentar:

Jeg hadde lenge vært fan av dette Liverpool bandet med det rare navnet da jeg første gang hørte "If you leave".

Orchestral manoeuvres in the Dark. Det var et ambisiøst navn de valgte å ha. De slo gjennom på slutten av 70-tallet, som et av de første synthbaserte popbandene. De viste dermed vei for mange av de andre synthpopbandene som fulgte på 80-tallet.

O.M.D.s plater hadde alltid et kunstnerisk tilsnitt som kritikerne kunne like. Men "If you Leave" er 'bare' en rett fram poplåt uten noen dybde. Men for meg fungerer det veldig bra.

Det er en flott produksjon, med en fin oppbygning. Det er synthriffene som bærer "If you leave", en låt som handler om noe så originalt som ulykkelig kjærlighet. 

Sanger Andy McCluskeys har en innsmigrende stemme i "If you leave", som om han pratet direkte til noen: I touched you once, I touched you twice. I won’t let go at any price. I need you now like I needed you then. You always said we'd still be friends someday."

Høydepunktet er der Andy McCluskey avslutter med ordene: "You always said we'd still be friends someday", og låta deretter går over i en flott keyboardsolo.

"If you Leave" har siden jeg hørte den første gang alltid vært en favoritt. I flere år anså jeg den som topp 10 :). Selv om den har sunket litt i anseelse hos meg, er det fortsatt en fin låt.

O.M.D. var aldri noe stort navn i U.S.A. Men denne låta nådde topp 5 der borte i mai 1986. Noe av årsaken til dette, var at den ble brukt i ungdomsfilmen "Pretty in Pink".

Foranledningen for at de spilte inn en låt for filmen var at de var i U.S.A. for å gjøre flere konserter. Her besøkte de Paramounts filmstudio, der de traff filmprodusent John Hughes som nettopp hadde hatt suksess med ungdomsfilmen "Breakfast club". Han var igang med en oppfølger kalt "Pretty in Pink", og som i forrige film ønsket han å bruke fengende poplåter til å skape den rette stemningen. Paul og Andy hadde nettopp skrevet en låt kalt "Goddess of love" som de trodde kunne passe i en film, så de tilbød seg å stille med låta i filmen. Senere ble den omskrevet, og gitt navnet "If you leave".