John Lennon: Imagine

Utgivelsesår: 1971

Produsent: Phil Spector

Låtskriver: John Lennon

Fra albumet: Imagine

 

imagine
Original Scan

 

 

 

 

 

 

 

  Kommentar:

"Imagine" var blant de første musikalske opplevelsene jeg hadde da jeg var liten. Det var også en av de første "voksen" platene jeg fikk. Og den første nye. De andre jeg hadde i min samling da jeg var liten, var Beatles LPer jeg hadde fått kjøpt brukt. 

Jeg hadde hørt "Imagine" på T.V., og syntes den var kjempefin. Jeg ble litt skuffet da jeg fikk LPen, for resten av plata falt ikke i smak (enda "Jealous Guy" også er her). Det var noe drømmeaktig, nesten himmelsk over låta. Så fin syntes jeg "Imagine" var. Og fin synes jeg den er enda. Den har vært med meg i 40 år.

Det er først og fremst en veldig vakker sang. Og den myke, behagelige pianospillingen underbygger den vakre melodien. Så enkelt, og så utrolig fint. 

Og teksten bygger ytterligere opp om dette som en "overjordisk opplevelse". I god hippie stil synger Lennon om fred mellom alle mennesker. Ingen eiendomsrett, landegrenser, eller religion å slåss om. Bare et likeverdig brorskap. Det høres jo fint ut. Men som han selv sier: "You may say I`m a dreamer". Og det var vel kanskje det han var?

Låta er gitt ut på singel 3 gang etter at den første gang ble gitt ut i 1971. Og den har gjort det bra på listene hver gang (1.plass i Storbritannia i 1980). I tillegg til at det er en av de låtene som det er gjort flest versjoner av, av andre artister. Bla. Joan Baez. En evig klassiker. Som i mine ører er bortimot det nærmeste vi kommer himmelsk musikk på jorden. Den er også blitt kåret til tidenes beste sang i flere avstemninger som er gjort.