Big Country: In a Big Country

Utgivelsesår: 1983

Produsent: Steve Lillywhite

Låtskriver: Big Country

Fra albumet: The Crossing

 

in a big country
Original scan

 

 

 

 

 

 

  Kommentar:

Dette var den første låta jeg hørte med Big Country. Og jeg ble umiddelbart nysgjerrig på denne storslåtte og energiske rockeren. Jeg fikk etter hvert tatt den opp på en dårlig opptakskassett. Og der ble den spilt om og om igjen. 

Det var en type musikk jeg ikke hadde hørt før. Riktignok var jeg på denne tiden stor fan av U2 og albumet "War", som innehar noe av den samme energien. 

Først er det et heftig trommeparti, som etter hvert blir supplert med en energisk el-gitar som høres ut som en sekkepipe. Med Adamson ropende ut i bakgrunnen, noe som gir den mer kraft. Det var utrolig tøft og fascinerende.

Melodien er det noe storslått over. Det er så man føler seg hensatt til et stort landskap. Et sted med masse fjell og vill natur. Det er i hvert fall assosiasjonene jeg får. Gjerne et sted i høyfjellet i Norge. Men musikken er umiskjennelig keltisk. 

Tøffest er det der Stuart Adamson roper ut noe sånt som "shia, hot shot" og gitarene går sammen i en "sekkepipegitar" solo. Det er i hele tatt en massiv låt, med mange små detaljer å bil glad i. Dyktig produsert av U2 produsent Steve Lillywhite.

Om ikke låta gjorde det så bra på singellisten i Storbritannia da den kom ut, ble det starten på flere svært gode og populære album fra bandet fra Dunfermline i Skottland. De tre første albumene kom alle inn på topp 3 i Storbritannia. 

Men mest av alt ble dette starten på et langt og lykkelig forhold mellom meg og Big Country. "In a big Country" er fortsatt blant mine "topp 5 favorittlåter", 33 år etter at den ble gitt ut.