Mike Oldfield: Moonlight Shadow

Utgivelsesår: 1983

Produsent: Simon Philips, Mike Oldfield

Låtskriver: Mike Oldfield

Fra albumet: Crises

 

 

moonlight shadow
Original scan

    Kommentar:

Mike Oldfield er 'min' mann. Og dette er noe av det fineste han har laget. Selv om det er mange Oldfield fans som fnyser når de hører "Moonlight shadow". For dette ligger langt unna den musikken han fram til da hadde gjort seg populær med. For å si det sånn, så er det en lang vei fra den progressive musikken på "Tubular Bells" (1973), til den nynnbare gitarlåta "Moonlight Shadow".

Fellesnevneren på musikken til Oldfield kan være at mye av det gir assosiasjoner til middelalderen. Så også denne. Jeg ser for meg Oldfield og Maggie Reilly som synger på denne låta, sittende på et jorde utenfor et engelsk slott på 1200-tallet. Mens ridderne farer forbi.

Teksten har et annet innhold. Den handler om en mann som blir skutt. Og en kvinne som prøver å nå ham. Teksten skal visstnok handle om mordet på John Lennnon, noen år tidligere.

Låta er enkel og fin. En pen melodi, sunget av Maggie Reilly som har en sånn englestemme som passer så bra til låta. Vokalen kompes pent med el. gitar og kassegitar. Noe som gjør den lett tilgjengelig, og bidrar til at man blir i godt humør. På slutten av låta drar Oldfield i gang en god gitarsolo, sikkert bare for å vise at han fortsatt kan..

"Moonlight Shadow" nådde 4. plass i Storbritannia, og ble en stor hit over hele Europa. Den står igjen som en av 80-tallets mest kjente låter. Ikke minst her i Norge der "Moonlight Shadow" regnes blant tidenes sommerhiter.

For Oldfield ble låta en litt ubehagelig merkelapp. Og den førte også til press fra plateselskapet om å lage mer sånn musikk. Noe verken han eller endel fans var så fornøyd med.