Enya: Orinoco Flow

Utgivelsesår: 1988

Produsent: Nicky Ryan, Enya 

Låtskriver: Enya

Fra albumet: Watermark

 

  

    Kommentar:

Jeg hørte "Orinoco Flow" første gang da jeg var i det militære i 1988, på det tidspunktet den lå som nummer 1 i Storbritannia. Noe jeg ikke kunne forstå, da jeg syntes den var litt kjedelig. I ettertid har det synet endret seg radikalt.

For nordmenn flest ble låta det første møtet med Enya. Riktignok hadde "The Celts" blitt litt kjent gjennom TV-serien om kelterne. Men med 1. plassen, ble Enya plutselig berømt. Noe hun visste  å følge opp med flere populære plater.

Mange artister er i ettertid blitt stemplet som "Enya-lik" om de hadde et lignende lydbilde. New Age er også et navn som er blitt populært å bruke parallelt med Enyas suksess.

Jeg liker det svulstige, syntetiske lydbildet "Orionco Flow" har, hvor "sail away, sail away" sammen med trommene, og synthene i låta gir inntrykk av at man er ute på havet i storm, gjerne på et gammelt engelsk seilskip. Når Enya roer ned med noen gæliske ord, er det som om stormen tar en pause, og sjøen blir sval. Før det igjen braker løs med full storm. Dramatisk og stemningsfullt.

Nicky Ryan er veldig dyktig på synthesizere, og gir låta et uttrykk vi ikke hadde vært vant til. Et mer keltisk, klassisk uttrykk, noe jeg jeg setter stor pris på.