Madness: Our House

Utgivelsesår: 1982

Produsent: Clive langer, Alan Winstanley

Låtskrivere: Carl Smyth, Chris Foreman

Fra albumet: The Rise & Fall

  

our house
Original Scan

    Kommentar:

Madness var et av Englands fremste ska band på slutten av 70-tallet, og begynnelsen av 80-tallet. Ska er en musikkform som var avledet av bla. reggae og punk.

"Our House" som sammen med "House of Fun" var Madness' største hits, var likevel ingen ska låt. Bare rett fram gladpop. For det var humoren i musikken som var Madness' kjennemerke like mye som ska popen. Særlig videoene deres var fornøyelige. Så også til denne låta. Hvor 'mora' til medlemmene i bandet ikke akkurat var av det delikate slaget.

Men det er låtas kvaliteter som tiltaler meg. Den har også en fin oppbygning. Det starter med noe som høres ut som et fly som tar av, så et pianoparti, deretter en motorsykkel som starter opp, noen trompeter, og så noen strykere. Før Suggs kommer inn med selve melodien. Denne starten har gitt meg mange tanker om hvordan en video til låta kunne se ut. Med de ulike elementene. At låta kunne het "Our Town", og at det kunne være introèn til en presentasjon av byen de kom fra.

"Our House" er ment som en hyllest til barndomshjemmet, og folkene der. Skrevet av Carl Smyth og Chris Foreman. Noe som er gjort på en flott og artig måte. Det er noe hjertevarmt og typisk britisk ved "Our House" som jeg tror mange har latt seg sjarmere av.

Produksjonsmessig er også låta utsøkt, med et behagelig lydbilde, og mange fine detaljer.

Jeg har hatt et nært forhold til "Our House" siden jeg hørte den første gang i 1982. 

Den nådde en 5. plass på singellisten i Storbritannia. Det ble også deres eneste hit i U.S.A. med en sterk 7. plass. Også i Norge ble det deres eneste topp 10 hit , med 4. plass i 1983. I årene etter har den stadig vekk blitt spilt i ulike sammenhenger. Som en låt nye generasjoner av musikkinteresserte har blitt glad i.