Propaganda: p: Machinery

Utgivelsesår: 1985

Produsent: S.J. Lipson, Trevor Horn

Låtskriver: Ralf Dörper, Michael Mertens, Susanne Freytag, Claudia Brucken

Fra albumet: A Secret Wish

  

p-machinery

 

 

     Kommentarer:

Jeg hadde hørt mange lovord om dette bandet og denne singelen før jeg hørte "p: Machinery" første gang. Jeg var veldig opptatt av Frankie goes to Hollywood og Trevor Horn på denne tiden. Og her er det noe av den samme stemningen som gjelder.

Propaganda var et spennende tysk synthband som i 1983 flyttet til England, hvor de ble tatt innunder vingene til lydmagikeren Trevor Horn og hans studioteknikere. Det var mange kjente engelske musikere med på innspillingen av "P-Machinery" og albumet "A secret Wish". Steve Howe (Yes), David Sylvian (Japan), Glenn Gregory (Heaven 17) for å nevne de mest kjente, foruten Trevor Horn.

I tillegg ble det bygget et image rundt bandet som ga assosiasjoner til mellomkrigstidens Tyskland. Samtidig som musikken var litt kald, atmosfærisk.

"p: Machinery" starter med noen datalyder, og noe som høres ut som en produksjonshall, før selve låta starter. Den har et lydbilde som gjør at jeg får assosiasjoner til tidlig 1900-tall. Virkelig fint blir det når et (syntetisk) trompetparti kommer, og skaper en storslått stemning. Lyden er fyldig, slik at man kan se for seg mange trompetister som står og framfører det som en slags fanfare.

Dette trompetpartiet kommer tilbake flere ganger, noe som bidrar til å krydre låta.

"A secret Wish" var en detaljrik og flott plate. Men det førte ikke til noen stort albumsalg. Men en trofast fanskare over hele Europa fikk de med utgivelsen. Noe som gjør at folk etterlyser Propaganda mange tiår etter at de ble oppløst. Enda de kun ga ut en skikkelig plate med den klassiske tyske besetningen.