Sting: Russians

Utgivelsesår: 1985

Produsent: Pete Smith, Sting

Låtskriver: Sting

Fra albumet: The Dream of the Blue Turtle

   Kommentar:

Det var litt av et valg Sting tok da han valgte å avslutte samarbeidet med et av datidens mest populære band, The Police. De hadde nettopp hatt megahiten og klassikeren "Every breath you Take". Men indre uenighet gjorde det visst nødvendig med et brudd.

Men med sin 2. soloplata fra 1985 (han ga ut en filmmusikkplate i 1982 hvor bla. hiten "Spread a little happiness" var med), beviste han at han stod støtt på egne ben. Musikalsk hadde han beveget seg bort fra reggae/rock over til jazzinspirert pop/rock.

"Russians" var 2. singelen fra "The dream of the Blue turtle". Og den tror jeg gjorde inntrykk på en hel popverden med sin tekst, stemning, og video. Låta ble gitt ut mens den kalde krigen ennå var en realitet. Og unge mennesker, bla. meg, følte utryggheten som rådet på denne tiden. Noe "Russians" uttrykker på en fin måte.

Den starter med en trykket stemning, og en klokke som teller seg ned mot noe (undergangen?), før Sting kommer inn med sin intense, lett klagende stemme. Melodien kan minne om en engelsk skolesang/trad. Istedet er temaet til "Russians" hentet fra den russiske komponisten Sergei Prokofievs verk "Lieutenant Kije".

På slutten av låta blir effektene for å tydeliggjøre at dommedag er nær, sterkere og sterkere. Det er veldig stemningsfullt og godt laget. I hele tatt er "Russians" en av de best produserte låtene jeg vet om, med sine mange detaljer.

Teksten uttrykker stemningen i låta. Med frykten for at russerne skal slippe Oppenheimers fryktede bombe. Og at vi snart er enden nær. Men håpet uttrykkes ved at vi får håpe at også russerne elsker sine barn. Og at vi har felles opphav, så hvorfor ødelegge hverandre?

Og så var det videoen til låta som også uttrykker stemningen. Filmet i svart/hvitt, med de gamle russiske lederne som er tydelig trøtte av dage. Med klokkene som slår for å uttrykke at dommedag er nær.

Fine verselinjer som: "How can I save my little boy. From Oppenheimer's deadly toy. There is no monopoly of common sense. On either side of the political fence", gjør inntrykk ennå idag.

Salgsmessig gikk det sånn passe da den ble gitt ut som singel. Med 2. plass i Frankrike, 12. plass i Storbritannia, og 16. plass i U.S.A. Viktigere var det kanskje at den bidro til å skape interesse for albumet hans, som nådde topp 5 i mange av de store platemarkedene i verden. Med bla. 4. plass i Norge.

russians

Original Scan