Men without Hats: The Safety Dance

Utgivelsesår: 1982

Produsent: Marc Durand

Låtskriver: Ivan

Fra albumet: The Rhythm of Youth

  

safety dance Original scan

 

 

  Kommentar:

Av alle flotte låter i min platesamling, er dette den flotteste. Jeg oppdaget "The Safety dance" i 1983, og har hatt den som en favoritt siden da. Den er spilt om og om og om igjen. Og aldri blir jeg lei den.

Jeg stiftet bekjentskap med Men without Hats da videoen til "The Safety Dance" ble vist på ungdomsprogrammet "Zikk Zakk" i 1983, ett år etter at den ble gitt ut. Da hadde den allerede vært oppe på 3. plass på Billboard i U.S.A. og 6. plass i Storbritannia - landet hvor middelalderstemningen i låta er hentet fra. Bandet var forøvrig fra Canada, merkelig nok, med medlemmer som hadde bakgrunn fra Ukraina. Tre av medlemmene i bandet var brødre, og het Doroschuk, med Ivan Doroschuk i spissen.

Det som fenget meg med låta var flere ting.

"The Safety Dance" starter med et tungt synthriff som går gjennom hele låta. Den setter umiddelbart stemningen, som er veldig middelaldersk. Man er tilbake på 1200-tallet. Med Ivan løpende bortover engene ned til den lille middelalderbyen, hvor folk danser typiske middelalderdanser (om det fins noe slikt). Melodien er veldig fengende og rytmisk. Ivan synger: "We can dance if you want to..". Og det er vel nettopp det man får lyst til når man hører den.

Men som sagt - det er først og fremst stemningen i låta som gjør at jeg blir så fascinert av  "The Safety Dance". Samtidig uttrykker låta mye av det beste 80-tallet hadde å by på etter min smak. Det litt uhøytidelige, fengende, stemningsfulle, med innslag av synthpop.

Låta nådde 3. plassen på den norske singellisten, og tas stadig fram når folk skal mimre tilbake til 80-tallet. Så det er ikke bare meg den har gjort inntrykk på. Dessverre fikk ikke selve bandet den samme oppmerksomheten. De kan nok med god grunn stemples som one-hit-wonders. Selv om de etter min mening hadde flere andre gode låter som hadde det samme synth/middelalder-lydbildet. Både albumet "The Rhythm of Youth" og "Folk of the 80's Part III", er blant mine favoritter.