Depeche Mode: Shake the Disease

Utgivelsesår: 1985

Produsent: Daniel Miller, Depeche Mode, Gareth Jones

Låtskriver: Martin L. Gore

Fra albumet: The Singles 1981 - 85 (samleplate)

 

  

shake the disease
Original Scan

 

 

 

  Kommentar:

Denne låta kom som en veldig hyggelig overraskelse på samleplata "The Singles 1981- 85" (alternativt "Catching up with Depeche Mode"). Det er sjelden bonussporene på en samleplate holder så høy standard som denne.

Jeg husker jeg ble fascinert av "Shake the Disease" og David Gahans sceneopptreden da de var med på Peter's Pop Show fra Tyskland i 1985. Jeg tok opp opptredenen på bånd, og spilte den om og om igjen.

"Shake the Disease" har en fin oppbygning, og vokalprestasjonene er flott. Først med noe jeg tror må være låtskriver Martin L. Gore som synger litt sånn spøkelsesaktig "aaaah" i bakgrunnen, før en rolig, metallisk synthrytme kommer inn. David Gahan synger den fine melodien med en varme han ikke hadde framvist på noen av de foregående albumene.

Midtveis er det en slags synthsolo som er av det fengende slaget, med ulike metalliske lyder. I TV opptredenen på Peters Pop show, danset Gahan rundt på gulvet under denne sekvensen, og det er nettopp det man får lyst til å gjøre selv også.

Men først og fremst er det en veldig fin melodi med en nesten sakral stemning. Mye pga. Gores koring i bakgrunnen.

"Shake the Disease" er en låt også mange andre DM fans har et godt forhold til. I 1985 ble det bare en 18. plass på den britiske singellisten. I Tyskland gikk det bedre, med 4. plass. Låta var egentlig tenkt brukt på albumet "Black Celebration" (1986). Men de ble ferdig med den "for tidlig", så de valgte å gi den ut på samleplata.