David Bowie: Space Oddity

Utgivelsesår: 1969

Produsent: Gus Dudgeon

Låtskrivere: David Bowie

Fra albumet: The World of David Bowie (senere "Space Oddity")

  

space oddity

    Kommentar:

Klassikeren "Space Oddity" ble opprinnelig skrevet i 1968, som musikk til en dokumentar om Bowies multitalent. Men den ble ikke gitt ut før året etter, i forbindelse med den første månelandingen. BBC valgte da å ha låta som vignett hver gang de hadde reportasje om landingen. 

En paradoksal bruk av låta. Riktignok handlet den om Major Tom og hans reise ut i rommet i en romkapsel. Men Major Tom var ikke direkte heldig med sin romferd. Han mistet all kontakt med romkontrollen, og endte opp seilende i verdensrommet uten noen mulighet for å bli reddet. I så måte var det ikke så optimistisk å bruke den låta i en sånn sammenheng. Men en flott tekst er det. Om man setter seg inn i situasjonen jeg-personen i låta er i, kan den gi rom for ettertanke. 

"Space Oddity" er også en lavmælt, nesten litt psykedelisk låt. Som starter med en lang gitar intro, og som bygger seg opp langsomt. Teksten er i realiteten en dialog mellom rom-kontrollen og Major Tom. Man lever seg inn i teksten, uten at Bowie trenger å ty til 'space' effekter, for å formidle følelsen i låta. Noe Queen gjorde på sin "Flash" ti år senere.

Bowie sier selv at "Space Oddity" er inspirert av Stanley Kubricks "2001".

En annen artig ting, er at Tony Visconti som fulgte Bowie på 70-tallet, ikke hadde tro på låta, og derfor ikke ville produsere den. I stedet ble det Gus Dudgeon som i årene etter skulle bli mest kjent for å  produsere Elton John, som fikk jobben.

Låta ble en topp 5 hit for Bowie i 1969. Og det på en tid da folk ikke hadde noe forhold til hvem han var. I 1972 ble 1969 albumet "The World of David Bowie" lansert pånytt under navnet "Space Oddity". Og i 1975 gikk singelen til "Space Oddity" omsider til topps på den britiske singellisten.

De fleste vil nok være enig i at "Space Oddity" fortjener klassiker status.