Eurythmics: Sweet Dreams (are made of this)

Utgivelsesår: 1983

Produsent: David A. Stewart

Låtskriver: Annie Lennox, David A. Stewart

Fra albumet: Sweet dreams (are made of this)

  

sweet dreams

 

  Kommentar:

Det var ikke mange som hadde tro på at Annie Lennox og David Stewart skulle fremstå som noe av det mest innovative på starten av 80-tallet. Etter at de begge hadde vært med i det litt intetsigende bandet The Tourists på slutten av 70-tallet. Debutalbumet "In the Garden" fra 1981 ga heller ikke de store forhåpningene. 

Men oppfølgeren "Sweet Dreams" (1983) var noe av det beste som ble laget innen  synthmusikk på 80-tallet.

Særlig tittellåta "Sweet Dreams (are made of this)" er fet. Inspirasjonen fra 70-tallets Kraftwerk er veldig tydelig.

Kombinasjonen av en tung analog synth som kan minne om strykere. Og Annie Lennox' distingverte stemme, som om man ikke kjenner ordene, kan høres fransk ut, er genialt laget.

Både Lennox' stemme og synthen gir "Sweet dreams" en kald, men iørefallende stemning. Lennox har helt klare R'n'B trekk i stemmen som bidrar til å gi den en viss varme. 

Låtas flotteste parti er der Stewart drar i gang en synthsolo, som kan høres ut som klassiske strykere.

Refrenget er også flott: "Sweet dreams are made of this, Who am I to disagree? Travel the World and the seven seas. Everybody's looking for something.  Some of them want to use you. Some of them want to get used by you". 

Det illustrerer vel noe av egoismen som er i samfunnet, og som kanskje økte på 80-tallet. Teksten er også et uttrykk for Annies egne erfaringer i å bli utnyttet i kjærlighet og forretninger

Annie Lennox: "That line in 'Sweet Dreams' about 'being used and abused', refers directly to my own experiences. Not just in love, but in this business too."

"Sweet dreams" er blant 80-tallets absolutt mest kjente låter, og mest tidstypiske for perioden den ble gitt ut i. Den nådde 2. plass i Storbritannia. Og ble også en stor hit i U.S.A. Godt hjulpet av en original video og Lennox' oransje hår, som vakte oppsikt. 

Jeg liker Eurythmics best fra denne tiden da de blandet gode låter, Lennox' soulfylte stemme, med synthesizere. Senere ble de mer mainstream.