Mike Oldfield: To France

Utgivelsesår: 1984

Produsent: Simon Philips, Mike Oldfield

Låtskriver: Mike Oldfield

fra albumet: Discovery

 

  

to france
Original scan

 

 

  Kommentar:

"To France" var oppfølgeren til megasuksessen "Moonlight Shadow". Mike valgte å satse på det sikre, og laget nok en stemningsfull poplåt av det lette slaget. Også denne gang sunget av englestemmen Maggie Reilly - til progfansens store fortvilelse. Det var ille nok med en dvask poplåt, om han ikke skulle lage en ny, enda dvaskere låt..

"To France" ble på ingen måte like stor som "Moonlight Shadow". Den kom ikke inn på topp 40 i Storbritannia en gang. Heller ikke i Norge kom den inn på singellisten. Selv om albumet "Discovery" der den var hentet fra, gjorde det bra her. Men nede i Europa ble den en brukbar hit. 

Stemningen i låta er tydelig keltisk middelalder. Og teksten handler om Mary Queen av Skottland, og hennes unnslippelse til Frankrike midt på 1500-tallet. I så måte stemmer stemning og tekst bra.

Oldfield er min favorittartist. Og endel av grunnen til det, er at han er flink til å skape middelalderstemninger i musikken sin. Og her lykkes han veldig bra. Alle instrumentene er spilt av ham. Ikke minst den vakre gitarspillingen som ikke er så framtredende her som i "Moonlight Shadow", men som har et mer utpreget middelalderpreg. Det er likevel bruken av synthesizere som er tydeligst her. Bla. i dubbingen av stemmen til Reilly. Den fremstår som særdeles atmosfærisk og drømmeaktig. Og veldig vakker.

Man får også følelsen av at det er et helt middelalderorkester som komper Reillly. Og man ser for seg  Mary Queen og hennes desperate reise for å nå Frankrike uten å bli fanget av engelskmennene.

Dette har vært en favoritt siden jeg hørte den første gang, og satt oppe om kveldene og ringte inn til nærradioene for å få dem til å spille den.