Spandau Ballet: True

Utgivelsesår: 1983

Produsent: Steve Jolley, Tony Swain

Låtskrivere: Gary Kemp

Fra albumet: True

  

true
Original Scan

    Kommentar:

Spandau Ballet var fram til denne utgivelsen kjent for alt mulig annet enn distingverte ballader (det kom et par etter denne). Kilter, new romantic bølgen, sjokkerende videoer. Men ikke ballader.

"True" vil nok gå inn i historien som en av de store balladene. Obligatorisk på enhver "Love song collection". 

Den ga gruppa et gjennombrudd i U.S.A. Den toppet både album- og singellisten i Storbritannia. 30 år senere ble den stemt inn blant tidenes 100 beste låter, i en avstemning på de britiske øyer. Så det er ikke bare hos meg den har en spesiell plass. 

"True" er veldig enkelt bygd opp rundt litt keyboardspilling. Men atmosfæren i låta er så elegant at det fungerer fortreffelig likevel. Ingenting er overspilt her. Verken Tony Hadleys vokal, Steve Normans saksofonsolo, eller gitarspillingen. Bare akkurat passe laid back.

En annen flott detalj, er når låta innmellom tar seg en pause, og de kun lar et behagelig keyboardriff høres i bakgrunnen. Noe som bidrar til låtas luftige, og litt tandre stemning. 

Guttene i Spandau Ballet ga assosiasjoner til britisk overklasse. Med måten de så ut, kledde seg, og var på. Og denne låtas stemning bidrar på en eller annen måte til det inntrykket. Kanskje pga. låta har en litt fornem eleganse over seg som overklassen i England er kjent for. 

Uansett er "True" en av mine topp 10 favorittlåter. Noe den har vært siden jeg hørte den første gang i 1983.