Frankie goes to Hollywood: Two Tribes

Utgivelsesår: 1984

Produsent: Trevor Horn

Låtskrivere: Holly Johnsen, Peter Gill, Mark O'Toole

Fra albumet: Welcome to the Pleasuredome

  

two tribes
Original Scan

 

 

  Kommentar:

Etter den banebrytende låta "Relax (don't do it)" var det knyttet store forventninger til oppfølgersingelen "Two Tribes". Og Frankie goes to Hollywood innfridde.

Hvor "Relax" sjokkerte med sado-sex i videoen, og snakk om sædutløsning, sjokkerte "Two Tribes" med omtale av Amerika og Sovjetunionen, som to stammer som går til krig mot hverandre. I videoen hadde de fått to Gorbatsjov/Reagan-kloninger til å slåss som om det var wrestling de drev med. Med sanger Holly Johnsen som dommer i fighten. Sjokkerende og effektfullt.

Det var dyktige folk som hjalp Frankie goes to Hollywood på "Two Tribes", og albumet "Welcome to the Pleasurdome", med Trevor Horn som den viktigste. Han stod på 80-tallet bak storselgere med Yes, ABC, The Buggles, Art of Noise, Simple Minds og Propaganda. Men det er denne han vil bli husket best for. I tillegg var dyktige folk som Steve Howe (Yes), Anne Dudley, og Steve Lipson med på innspillingen av plata.

Singelversjonen av "Two Tribes" var i utgangspunktet en rett fram gitarlåt. Med en fengende melodi, et drivende gitarkomp og synthriff, som bidro til å gjøre dette til en energisk låt. I starten er det også lagt inn noen strykere for å skape inntrykk av noe høystemt og viktig. For det er jo selveste dommedag de profeterer i "Two Tribes".

Først og fremst er det maxi-versjonen av "Two Tribes" som gjør at jeg liker låta så godt. Den inneholder det samme som singelversjonen, men den er mer rytmisk. Holly Johnsen kommer med unyttig, men morsom informasjon om hvordan man skal forholde seg etter et atomangrep. Til tonene av noen synth/trommerytmer. Originalt funnet på. I tillegg er det noen krigssirener og strykere i starten på låta som setter stemningen.

Dette er en maxi jeg har spilt veldig mye, og som jeg holder som den beste maxien som er laget. Maxisingler var jeg aldri noe glad i på 80-tallet, da de ofte ble gjentagende og masete. Men dette var noe helt annet.

"Two Tribes" gikk til topps i Storbritannia, og holdt seg der i utrolige 9 uker. Noe som gjorde den til den 4. mest solgte singelen på de britiske øyer på 80-tallet. Den gikk også til topps i Tyskland, Nederland og New Zealand. I Norge ble det en fin 4. plass.