Ultravox: Vienna

Utgivelsesår: 1980

Produsent: Ultravox, Conny Plank

Låtskriver: Midge Ure, Chris Cross, Billy Currie, Warren Cann

Fra albumet: Vienna

 

  

 

 

  Kommentar:

"Vienna" er av mange regnet som en av de beste og viktigste låtene fra første del av 80-tallet. Med sin utstrakte bruk av synthesizere, som rundt 1980 fortsatt var et ganske nytt element i musikken. Riktignok hadde Gary Numan, Kraftwerk og andre gjort bra ting med synthesizere på slutten av 70-tallet. Men jeg tror "Vienna" nådde ut til flere enn det de klarte. Med sin intelligente blanding av klassiske elementer, og kalde synthstemninger. 

Ultravox hadde på 70-tallet vært et nyskapende, men ukjent band som var i ferd med å gå under, da låtskriver og popikon Midge Ure ble med i gruppa på slutten av tiåret. Han hadde tidligere hatt kortvarig suksess med Slik (nr.1 med "Forever & Ever" i 1976).

Som tredje singel fra albumet "Vienna" ble denne tittellåta en stor suksess med 2. plass på den britiske singellisten. Og flere utmerkelser det året. Den gikk til topps på singellisten i Nederland, Belgia, og Irland.

Jeg husker jeg hørte "Vienna" hos en kamerat ikke lenge etter at albumet gjorde seg gjeldende i Norge. Uten at jeg fattet så mye interesse for låta eller albumet da. Jeg fikk også kopiert plata til kassett, uten at det førte til at den ble spilt noe særlig den første tiden. 

Interessen for albumet og låta "Vienna" har kommet gradvis opp gjennom årene, selv om jeg vel alltid har syntes den var fin.

"Vienna" er en nydelig komposisjon. Den starter med en rolig rytme, og noe som høres ut som torden - alt skapt av synthesizere. Rytmen går fortere og fortere utover i låta, til den blir vakkert avløst av en sørgmodig synth fiolin. Det er nesten så man får frysninger så flott som det er. Mens Midge Ure synger uttrykksfullt: "this means nothing to me, oh! Vienna". I hele tatt en fin blanding av klassisk og moderne synthmusikk.

"Vienna" ble skapt i løpet av en dag i studio, der de kompet en trommerytme på Roland CR-78 synthen med et refreng de hadde liggende. Ultravox følte med en gang at "Vienna" var det beste de hadde laget sammen, og det som best representerte det lydbildet de ønsket å ha. Men med sine 6 minutt var både Chrysalis og Billy Currie skeptisk til å gi den ut som singel. Curries skepsis gikk på teksten, da han mente det å synge om Wien ikke var noe sjakktrekk. Men det skulle heldigvis vise seg at han tok feil der.

I videoen er handlingen lagt til et slott. Noe som uttrykker stemningen i låta på bra en måte. Videoer til låtene var på denne tiden iferd med å bli en viktig måte å eksponere en låt på.