Queen: We are the Champions

Utgivelsesår: 1977

Produsent: Mike "Clay" Stone, Queen

Låtskriver: Freddie Mercury

Fra albumet: News of the World

  

we are the champions

 

 

  Kommentar:

Det er vanskelig å si noe fornuftig om "We are the Champions" som ikke er kjent for de fleste allerede. En sang som brukes oftere enn "Glade Jul" i jula. Ved alle typer arrangementer hvor man skal hylle en vinner. Et seriemesterskap i fotball blir ikke det samme om ikke Freddie Mercurys stemme durer ut av høytalerne, for å lydsette følelsen av triumf.

"We are the Champions" ble da også skrevet av Freddie Mercury for at fotballfans kunne bruke den under fotballkamper.

Det er mange rundt om i verden som har mye å takke Freddie Mercury for, ved å lage denne låta. Også jeg. 

Jeg hørte"We are the Champions" første gang på den tiden da den kom ut, uten at jeg merket meg så mye ved den da. Men jeg må ha hørt den og "We will rock you" flere ganger i årene etter. For da "Greatest Hits" kom ut i 1981, var den nr. 1 på ønskelista mi til jul. Jeg var så ivrig på å få den at jeg husker jeg åpnet gavepapiret og smugspilte den i dagene før julaften. Mest for å høre "We are the Champions". 

Låta starter som en rolig pianolåt, og øker deretter litt på i stemmekraft. Den suppleres med gitarer, før et  av tidenes mest kjente, og beste refreng setter inn, med en voldsom kraft. I form av Mercurys stemme og Mays gitar. Utrolig flott. Dette er vel det man kaller en anthem.

"We are the Champions" var en favoritt den gangen, og fortsatt føler jeg høytidstemning når jeg hører låta. Man føler seg som en vinner.

Teksten er ikke all verden å snakke om. Den handler om det å ha vært gjennom tøffe tider, men at man nå har lagt de bak seg. "Fra nå av er vi vinnere". Ikke så dypt. Men til de rette anledninger fungerer det glimrende. Jeg lurer på om Mercury skjønte hva han satte igang da han skrev låta?

Plasseringene Queen oppnådde på listene da "We are the Champions" ble gitt ut som dobbeltsingel sammen med "We will rock you", var ikke så mye å skryte av. 2. plass i Storbritannia, 4. plass i U.S.A. og 6. plass i Norge var likevel bra. I Frankrike ble de to låtene gitt ut hver for seg. Der "We are the Champions" toppet i hele 12 uker!, før den ble avløst på toppen av "We will rock you". Men det er betydningen låtene har hatt for folk i årene etter som er mer oppsiktsvekkende. Som to av de mest tidløse klassikerne som fins.