Pet Shop Boys: West End Girls

Utgivelsesår: 1985

Produsent: Stephen Hague

Låtskrivere: Neil Tennant, Chris Lowe

Fra albumet: Please

  

west end girls Original Scan

 

  Kommentar:

Chris Lowe og Neil Tennant traff hverandre i en platebutikk i London i 1981. De fant ut at de hadde felles interesse for elektronisk musikk, og bestemte seg for å danne et band sammen. De kalte seg Pet Shop Boys, i respekt for noen venner som jobbet i en dyrebutikk. De jobbet lenge for å slå gjennom. Både "West end Girls", "One more Chance" og "Opportunities" ble gitt ut uten større suksess. Men da Stephen Hague produserte "West end Girls" pånytt, tok det av. Låta gikk til topps både i Storbritannia og U.S.A. Noen hevder at om låta kan regnes som en rap-låt, var det den første rap-låta til å gå til topps i U.S.A. Endel svarte er nok uenig i definisjonen. Også de neste singlene fra albumet gjorde det brukbart. Og albumet nådde en fin 3. plass i Storbritannia. 

"West end Girls" er kjent for de fleste. Ennå idag er den blant mine absolutte favorittlåter. Snakkingen/rappingen til Tennant er tøff, i tillegg til det kule synthriffet. Men først og fremst tror jeg det er stemningen i låta som tiltaler meg. Det er så man virkelig føler hvordan østkantgutta driver hvileløst rundt i byen på jakt etter vestkantjentene... Låta uttrykker på en måte håpløshet. Og den manglende melodien forsterker dette inntrykket.

Tennant som skrev teksten til "West end Girls" hadde vært inspirert av rapperen Grandmaster Flash, og hans "The Message". Tennant flyttet handlingen til London, og lot den handle om motsetningene mellom arbeiderklassen i London øst, og det mer sofistikerte kapitalsterke London vest. "West end girls" kan på den måten ses i et sosialpolitisk lys. "From lake Geneva to the Finland station" referer til Vladimir Lenins reise under 1. verdenskrig, der han ble smuglet av tyskerne den veien. En viktig hendelse i tiden rundt den Russiske revolusjon.

Jeg må innrømme at jeg var utrolig treg med å oppdage Pet Shop Boys. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å mislike dem før jeg hadde hørt noe fra dem. Jeg visste jo at "West End Girls" var en stor hit overalt. Kanskje var det noe med bandnavnet som gjorde at jeg dømte dem på forhånd? Jeg ble vel heller ikke imponert etter å ha hørt låta første gang. Jeg tror det måtte flere lyttinger til, evt. at jeg også fikk med meg den gode videoen, som gjorde at jeg skjønte at dette var bra. Og siden har den vært en kjær låt hos meg.