John Farnham: You're the Voice

Utgivelsesår: 1986

Produsent: Ross Fraser

Låtskrivere: Andy Qunta, Keith Reid, Maggie Ryder, Chris Thompson

Fra albumet: Whispering Jack

  

 

  Kommentar:

John Farnham var bare moderat kjent i Europa på tidlig 80-tall. Mens i Australia er han tidenes mestselgende artist. "Whispering Jack" hvor "You're the Voice" er hentet fra, solgte en million eksemplarer der nede. I et land med 20 millioner mennesker, noe som som selvfølgelig er imponerende. Den lå som nr. i på albumlisten i hele 25 uker! I Storbritannia ble det en 6. plass for "You're the Voice". Den gikk til topps i en rekke andre land.

Jeg husker jeg så videoen til låta på Sky channel, og at jeg ble fenget av den. En kompis anbefalte meg også albumet "Whispering Jack". Det gikk likevel en stund før jeg gikk til anskaffelse av det. 

Plata var så som så. Men denne låta er overveldende og storslått. Eller pompøs som mange vil si. For å skape stemning har Farnham brakt inn både sekkepiper, fløyter og stort kor. I tillegg til at han selv har en kraftfull stemme. 

Låta har litt sånn skotsk nasjonalromantikk over seg. Som om det var en nasjonalsang. Likevel finner jeg av en eller annen grunn flere elementer i låta som minner om norsk folkemusikk. Da både fløytene og måten Farnham synger på, gir meg slike assosiasjoner. Jeg kan se for meg at han står på et høyt fjell og roper ut "You're the Voice".

Mange vil nok si at dette er litt harry musikk. Og på sett og vis kan jeg være enig. Men stemningen og intensiteten i låta fenger meg, så får jeg heller leve med at folk grynter på nesa over den.

En liten kuriositet er det at Chris Thompson med bakgrunn i Manfred Mann's Earth Band og Mike Oldfield, har vært med og skrevet låta. Litt merkelig med tanke på at han har minst like bra og kraftfull stemme som Farnham. Hvorfor valgte han ikke å gi den ut selv? Uansett gjør Farnham en flott tolkning. Også folk fra popbandet Icehouse (Andy Qunta), og Procol Harum (Keith Reid), var med og skrev "You're the Voice".