TV - serien "Cosmos" fascinerte mange nordmenn da den gikk på NRK i 1981. Carl Sagans spennende fortellinger om universet, med fantastiske illustrasjoner gjorde dypt inntrykk. Også på en ung Jon Arne.

Men det som gjorde dypest inntrykk på meg var musikken til serien. Den var like utenomjordisk som sol systemene Sagan fortalte om. Senere har jeg funnet ut at det var låtene "Heaven and Hell" og "Alpha" som gjorde så dypt inntrykk. Ennå idag fornemmer jeg fjerne univers og planeter når jeg hører de. Slik så mye av Vangelis` musikk gjør.

Men i 1981 hadde jeg problemer med å orientere meg i Vangelis` diskografi. Jeg fikk vite at låtene var på en plate kalt "Cosmos", men at det ikke var noen egentlig Vangelis plate. Og med lite penger og flere spørsmålstegn enn svar, lot jeg interessen for Vangelis` musikk ligge brakk i noen år. Det var først da jeg investerte i "Heaven and Hell" rundt 1986 at jeg fikk sjansen til å gjenoppleve noe av stjerne musikken fra "Cosmos" serien. Og den ble umiddelbart en favoritt. Låta "Heaven & Hell" regner jeg ennå idag som en av de beste som er laget. Man fornemmer menneskets historie og framtid i den låta. Og man tenker at den vil være et glimrende å presentere for utenom jordiske som ønsker å lære om oss mennesker.

I årene etter har jeg gått til innkjøp av flere og flere Vangelis plater. Men er fortsatt langt fra å være i mål. Jeg tror ikke jeg vet av noen artist som har flere studioalbum å by på, om man også regner med Jon & Vangelis platene. Og om alt ikke holder like høy kvalitet er det likevel mange perler å velge blant. 

"1492 - Qonquest of Paradise" er et storslått verk som har gjort dypt inntrykk på meg. Det er nesten så man får frysninger av den flotte koringen og Vangelis`  keyboardspill. Litt dystert, men vakkert.

"Voices" har han skapt en merkelig plate hvor han vrir om stemmene til det ugjenkjennelige. Og på "Albedo 0.39" føler man seg igjen hensatt til en fjern verden, langt, langt borte.

Vangelis` musikk er annerledes enn alt annet. Og om man er glad i elektronika er dette musikk man bør sjekke ut. Bandet Air har helt klart hentet mye inspirasjon fra Vangelis til sine luftige elektroniske arrangement.

Med Vangelis` store diskografi vil jeg nok fortsatt oppdage komposisjoner som kommer til å gjøre inntrykk. Det bare kommer til å ta noen år før jeg får råd til skaffe meg de fleste offisielle platene hans.

Tilbake