Duran Duran : Rio

Utgivelsesår : 1982

Produsent : Colin Thurston

Låtskrivere : Simon Le Bon, Nick Rhodes, John Taylor, Andy Taylor, Roger Taylor

Bandmedlemmer : Simon Le Bon, Nick Rhodes, John Taylor, Andy Taylor, Roger Taylor

 

     Låtene :

1. Rio 

2. My Own Way

3. Lonely In Your Nightmare 

4. Hungry Like The Wolf 

5. Hold Back The Rain

6. New Religion 

7. Last Chance On The Stairway  

8. Save A Prayer

9. The Chauffeur 

 

  

       

      

Duran Duran fremstår vel for ettertiden som selve inkarnasjonen på 80-talls musikken, og 80-talls motene. Likt av mange, og muligens mislikt av enda flere. Noe av det som kjennetegnet 80-talls musikken mest var new romanticen og new wave popen på starten av tiåret. Og Duran Duran stod sentralt begge steder.

At mange ikke likte Duran Duran er kanskje ikke så rart. De framstod som ganske polerte og arrogante i videoene sine, og på de glamorøse bildene. Jeg husker selv at det tok lang tid før jeg skjønte at bandet hadde mye å by på rent musikalsk, for framtoningen deres gjorde at jeg ikke fikk lyst til høre på de. 

Samtidig er det ingen tvil om at evnen deres til å stikke seg fram hjalp dem til å nå ut til et stort platepublikum. Ikke minst i U.S.A. At de dermed mistet sjansen til å få full kredibilitet for sine musikalske kvaliteter, får så være. Man har vel i ettertid forstått bedre hvilke perler de laget på 80-tallet. Ikke minst i "Rio", som i ettertid må kunne ses på som en klassiker innen popmusikk. 

I tillegg til at "Rio" er en flott plate, er den overfylt av eksotiske detaljer. Fra albumnavnet, coveret med den maleriske damen, det dandy bildet på innercoveret, og de mystiske symbolene på coveret. Det var nesten så man ante ugler i mosen.. At de måtte kompensere musikken med andre ting. Men som sagt, slik er det ikke.

Tittellåta "Rio" starter plata, og det er en låt som trygt kan regnes som en av de store new wave klassikerne. Den blander pop med en kunstnerisk, atmosfærisk stemning på en fin måte. Teksten er leken og romantisk, og den tegner et bilde av damen på forsiden av coveret. En dame hvor hennes "cherry ice cream smile" er uimotståelig. "Her name is Rio and she dances on the sand. Just like that river twisting through a dusty land".

Refrenget er typisk pop. Men versene imellom har innslag av swing og jazz i seg. Man kan også ane påvirkningen fra Roxy Music og Japan her. Fra album som "Flesh + Blood" og "Quiet Life"

Både på denne, og andre låter fra albumet viser Duran at de har en glimrende rytmeseksjon i Andy og John Taylor, som blir pent kompet av Nick Rhodes evner på keyboards. Andy Hamilton spiller saxofon her som om det skulle vært Andy Mackay fra Roxy music. I hele tatt en heldig kombinasjon.

"My Own Way" er en fin tempolåt, med et fengende refreng. Den har også elementer av disco i seg. Soundet i bakgrunnen er ikke ulikt hva Roxy Music drev på med et par år tidligere. Mange liker denne veldig godt. Jeg husker jeg leste et sted at Simon Le Bon og de andre i bandet ikke hadde vært helt fornøyd med teksten på "My Own Way". Noe jeg kan forstå med tekstlinjer som : "Cause I've got my own way, I can find my own way, cause I've got my own way."

"My Own Way" var også ute på singel, og nådde en fin 14. plass på den britiske singellisten. 

"Lonely In Your Nightmare" har en fin melodi. Den ligger et sted midt imellom det å være ballade og en tempolåt. Le Bon gjør en fin vokalprestasjon på låta.

"Hungry Like The Wolf" er den første låta med Duran Duran jeg fikk et forhold til. Jeg husker jeg syntes kvinnelatteren i starten, tett etterfulgt av et gitar- og keyboardriff, var tøft. Noe jeg fortsatt synes. Låta er en rett fram, god poplåt. Med et drivende tempo og godt humør, uten noen dypere tekst. Noe det er helt greit at den ikke har. Jeg synes det er best å ta den for det den er. En partylåt, som sikkert egnet seg godt live. 

"Hold Back The Rain" er ikke av de mest interessante låtene, men likevel fengende. Den har ein fin mix mellom bass, gitar og keyboards, noe som gir den et fyldig, heftig lydbilde. Selv om det meste på "Rio" er typisk 80-talls, går tankene i sterkere grad til dette tiåret i denne. Men generelt vil jeg si at "Rio" som album har holdt seg bra i de 30 årene som er gått siden utgivelsen. Produksjonen høres frisk ut selv idag, noe jeg tror fører til at flere og flere unge i dag får ørene opp for musikken deres.  

"New Religion" starter nesten mytisk, før den går over i et el-gitarparti. Den er pent arrangert, Og er rett og slett god popmusikk. Som så mye annet her. Stemningsfull og fengende. Den var også med på liveplata "Arena".

"Save A Prayer" er den fineste av mange fine låter på dette albumet. Og en favoritt hos veldig mange Duran Duran fans. Teksten spinner rundt en blind date mellom to personer som har et kort, men heftig forhold : "Some people call it a one night stand. But we can call it paradise. Don't say a prayer for me now. Save it 'til the morning after." Og melodien og Le Bons stemme uttrykker denne ulykkelige kjærligheten. Rytmeseksjonen er avdempet for dermed å framheve teksten. Samtidig som Rhodes' synth riff har fått en mer framtredende plass. 

Og det er synthriffene som bidrar til å skape den flotte stemningen som er i låta. Man får tanker om fjerne strøk, og andre tider. Sammens med Simon Le Bons fine melodi. Det er sånne låter som det her som gir ordet pop en positiv betydning.

   

"Save A Prayer" ble også den singelen fra denne plata som nådde høyest på listene med en fin 2. plass i Storbritannia, og 1. plass i Frankrike. Men som en av de mest populære og kjente låtene fra 80-tallet hadde den fortjent å gå til topps også i hjemlandet. Den har blitt covret og samplet flere ganger i ettertiden. Låta vil ellers bli husket for en av de mest markante videoene fra denne tiden. Eksotiske plasser var ofte arena for Duran Duran sine videoer, så også her. Denne er tatt opp på Sri Lanka. 

 

En stemningsfull og flott låt blir avløst av en annen like fin en, med "The Chauffeur". Den har en flott, nesten klassisk oppbygning. Le Bons sang, og fløytene på slutten gjør at jeg får en middelalderfølelse når jeg hører den. Dette er Nick Rhodes' låt, da "The Chauffeur" er keyboarddominert. 

 

Flott oppbygd er den, med noen enkle riff i starten, før Le Bons stemme kommer inn, og låta får et fyldigere lydbilde. På slutten får vi en grand finale på både låta og plata, idet fløytene kommer inn. Utrolig stemningsfullt og vellaget. De uforståelige ordene på slutten av låta er hentet fra en naturfilm bandet hadde sett. 

 

"The Chauffeur"  er en favoritt hos veldig mange Duran Duran-fans. Og en låt som viser hva man kunne lage av stemningsfulle, eksotiske låter på 80-tallet. Det ble også laget en video til låta. Men den var såpass vågal at den ble forbudt mange steder, blant annet på MTV. Den var heller ikke ute på singel (kun som B-side på "Rio") noe den burde vært, da den har det samme potensialet i seg som "Save A Prayer". 

 

"Rio" er en av de beste, mest sjarmerende, og mest betydningsfulle platene fra 80-tallet. Det er sjelden man finner så mange popperler på samme album som her. Faktisk er tre av låtene herfra på min topp 100 liste over tidenes beste. At andre av låtene på plata er mer ubetydelig og enkle, får så være. Den er en klassiker flere burde fått øynene opp for. Så får de heller legge bak seg alle fordommene de måtte ha mot framtoningen til bandet. 

  

Selv om Duran Duran laget flotte plater også i fortsettelsen, var dette et klart høydepunkt som de hele tiden ble målt opp imot.