Queen : Sheer Heart Attack

Utgivelsesår : 1974

Produsent : Roy Thomas Baker, Queen

Låtskrivere : Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor, John Deacon

Bandmedlemmer : Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor, John Deacon

 

  

 

Låtene :

1. Brighton Rock
2. Killer Queen
3. Tenement Funster
4. Flick Of The Wrist
5. Lily Of The Valley 
6. Now I'm Here
7. In The Lap Of The Gods
8. Stone Cold Crazy
9. Dear Friends
10. Misfire
11. Bring Back That Leroy Brown
12. She Makes Me (Stormtrooper In Stilettoes) 
13. In The Lap Of The Gods 

    

   

 

Queens 3. album "Sheer Heart Attack" markerte et skille for Queen på flere måter. De to foregående albumene hadde vært rock med progressive elementer, som resulterte i brukbart salg og hederlig omtale. Om Queen hadde blitt oppløst da, ville nok Queen gått inn i historien som en parentes. 

"Sheer Heart Attack" viste et band som hadde utviklet seg voldsomt kunstnerisk siden "Queen II". Et album som kun kom 8 måneder etter det forrige. Brian May hadde blitt rammet av en sykdom som forhindret dem i å dra på turne. Derfor valgte de heller å gå i studio, noe vi i ettertid skal være glade for.  

Selv om forgjengeren "Queen II" hadde gjort det bra i Storbritannia, klarte "Sheer Heart Attack" et ytterligere løft på listene. Albumet nådde 2. plass i Storbritannia. Noe singelen "Killer Queen" også gjorde. I tillegg til at den ble deres gjennombrudd i U.S.A. med 12. plass. I Norge slo de gjennom allerede med "Queen II" (19. plass), men gjorde det enda bedre med "Sheer Heart Attack" (9. plass).

"Sheer Heart Attack" er en veldig variert plate hvor Queen tør å leke med helt ulike musikkstiler uten å være redd for å dumme seg ut. På den måten skilte de seg litt ut fra de andre rock/heavyrock bandene på denne tiden, som var mer ensformig. På plata fant de fram til en formel de utviklet til det perfekte på deres neste plate "A Night At The Opera". Men denne er ikke mye dårligere. 

Personlig tok det lang tid før jeg skjønte hvilken klassiker "Sheer Heart Attack" er. Enda jeg anskaffet meg den allerede på 80-tallet. Men på den tiden var jeg mer snever når det gjaldt musikk, noe som gjorde at jeg styrte unna denne, som jeg syntes var for heavy. Enda jeg elsket de andre platene til Queen. Men det endret seg da jeg etter hvert fikk ørene opp for denne ene perlen etter den andre fra dette albumet. 

"Brighton Rock" som starter plata må ta sin del av 'skylden' for at jeg ble litt skremt av plata. Da den etter en rolig intro med lyder som om det var et karneval, drar igang en av de mest heavy låtene Queen laget. Men også en av de beste og mest fengende. Brian May får en sjelden sjanse til å vise hva han er i stand til å gjøre på gitar. Gitaronanien er sterkt framtredende, men like fullt sjarmerende. Samtidig som også Mercury viser at han takler flere stemmeleier på en glimrende måte.

For å få til det massive lydbildet som gitarene utgjør, har de lagt flere riff oppå hverandre. Denne låta er en favoritt blant Queen fansen som liker de hardere låtene, og ofte brukt på livekonserter. Man finner også en 12 minutt lang versjon på livealbumet "Live Killers". Den bidro til å sette May i samme klasse som gitargenier som Jimi Hendrix, Steve Vai og Eddie Van Halen

"Killer Queen" er den mest kjente låta fra denne plata, og en elegant og spennende komposisjon som blander heavy med pop og britisk musichall stil. Det er fascinerende å høre hvordan May lar heavygitaren danse på sine egen lystige måte, noe som gir den et vennlig preg, samtidig som det ikke er tvil om at det er rock.

Låta handler om en overklasse hore. Mercury ønsket å vise at mennesker med klasse kan være horer også. Det var med "Killer Queen" at det vanlige radiopublikummet ble kjent med Queen. 

"Tenement Funster" er skrevet av Roger Taylor, og det er også han som synger på den. Taylor har en ganske rufsete stemme, som passer til å synge heavyrock. For dette er en skikkelig rocker. Men i umiskjennelig Queen-stil.

Den går direkte over i "Flick Of The Wrist", som høres ut som classic vs. rock da, den er innom flere forskjellige stilarter og tempopartier. Den har også noe av dramatikken i seg som man ellers finner i operetter. Den minner litt om "Bohemian Rhapsody" i sin vandring mellom musikkstilene.  

"Lily Of The Valley" er en søtladen ballade, slik bare Mercury kan lage dem, og synge dem. Så tandert og sårt, men så vakkert. Med kun piano og flerstemt vokal. Et slags hvileskjær i all rocken. Den minner om senere låter som "Love Of My Life" og "Jealousy".

"Now I'm Here" starter med noen enkle gitarriff og ordene "Now I'm here", før det eksploderer i en vegg a gitarer - heavy og fengende. Den går så over i en mer boogie-rock aktig melodi, mens heavygitarene ligger og lurer i bakgrunnen. Avslutningen på låta minner meg om Bowies "TVC-15" som kom noen år senere. Man husker også ordene "Down in the Dungeon just peache's and me..", før heavygitarene tar over igjen. Stemmeharmoniene er vakker på en måte bare Queen får til. Den oppnådde en flott 11. plass på den britiske singellisten med denne, og ble senere også en livefavoritt. "Now I'm Here" kan trygt nevnes som en av de store Queen klassikerne. 

"In The Lap Of The Gods" er en episk låt hvor Freddie Mercury utmerker seg med en vakker pianointro, og en dubbet stemme. Refrenget er flott med Mays varme gitarlyd. Men det er likevel noe uforløst over den, som om den kun er en interlude før en hovedlåt. En hovedlåt som etter min mening ikke kommer før i sistelåta. Da vi får "In The laps.. Revisited"

"Stone Cold Crazy" er kanskje den tyngste rockelåta Queen noen gang spilte inn. Noe som har tiltalt mange metalfans rundt om. Ikke minst gutta i Metallica, som laget en cover av denne til sitt "Garage Inc." album. "Stone Cold Crazy" har en massiv vegg av gitarer. Men samtidig er låta både rytmisk og leken i melodien. Men som sagt - her er det heavygitarene som dominerer.

Teksten handler om en fyr som lever i sin drømmeverden dominert av gamle gangsterfilm klisjer : "Running down the street. Shooting people that I meet. With my rubber toy water gun. Here comes the deputy. Gonna come ‘n’ get-a me. Gotta get away from this stone cold floor, crazy. Stone cold crazy, y'know."

Etter dette fyrverkeriet av en heavylåt, går det rett over i rolige "Dear Friends", som er en lavmælt pianolåt som kun varer i ett minutt. Måten de korer på, gjør at jeg får litt julestemning av å høre på den. Den var også med på "Five Live" med Queen + George Michael fra 1993.

"Misfire" er en uhøytidelig funklåt laget av John Deacon. Noe som gir plata nok en dimensjon. Det er en virkelig flott gladlåt, hvor Freddie igjen bruker stemmen for det den er verdt. "Misfire" ble på senere album fulgt opp med flere flotte funklåter fra Deacon.

"Bring Back That Leroy Brown" er en ragtime, tredvetalls-aktig gladlåt, som viser at Queen ikke tok seg selv alt for høytidelig. Brian May imponerer både på el-gitar og ukulele! (ukulele var den første 'gitaren' May lærte seg å spille på). Tankene går til et britisk hageparty slik de sikkert var på 30-tallet. Denne stilen skulle de benytte seg av på senere album også, i låter som "Dreamer's Ball", "Seaside Rendezvous" og "Lazing On A Sunday afternoon". Man kan også kjenne igjen noe av Monty Pythons humor i denne.

"She Makes Me" er rolig, kassegitar-basert kjærlighetslåt som fungerer helt greit. Den kan minne om Beatles, eller Barclay James Harvest noen år senere. Men kanskje blir den litt for langdryg og ensformig.

"In The Lap Of The Gods Revisited" er favoritten min fra denne plata. Den starter med en enkel melodi og noe pen pianospilling før det tar av med noe av det mest fengende sing-a-long refrenget jeg kan tenke meg. Perfekt for enhver fotballklubb på jakt etter ny klubbsang. Den er nesten for en anthem å regne. Jeg ser for meg gutta på puben som synger med på den. Noe vil si at det kanskje blir litt vel mye refreng, men jeg synes det bare er flott. Med Brian Mays gitar som en rød tråd gjennom låta. 

En flott avslutning på et variert og flott album, som oser over av spilleglede og kreativitet. Det mest positive er at de her får sjansen til å vise hva de er i stand til på instrumentene sine.  Taylor får kjørt seg på trommene, og sammen med Deacon demonstrert en glimrende rytmeseksjon.  Mercury får sjansen til å vise spennvidden i stemmen sin. Og ikke minst, Brian May får vist hva han er i stand til å gjøre med gitarene. Noe han alt for sjelden fikk vist på de senere Queen albumene.