The Damned : Phantasmagoria

Utgivelsesår : 1985

Produsent : Jon Kelly

Låtskrivere : Bryn Merrick, Dave Vanian, Rat Scabies, Roman Jugg, Captain Sensible

Bandmedlemmer : Bryn Merrick, Dave Vanian, Rat Scabies, Roman Jugg

 

        Låtene :

1. Street of Dreams 

2. Shadow of Love 

3. There'll Come a Day 

4. Sanctum Sanctorum 

5. Is It a Dream 

6. Grimly Fiendish 

7. Edward the Bear 

8. The Eight Day 

9. Trojans

10. Eloise

 

 

The Damned var en av de store bandene i pønkens korte gullalder. Hvor særlig debutalbumet fra 1977 "Damned Damned Damned" ble lagt merke til. Også "Machine Gun Etiquette" og "The Black Album" var sentrale album i pønkæraen. 

Bandbesetningen i Damned var i stadig forandring. Men Captain Sensible, Dave Vanian, og Rat Scabies var hele tiden sentrale medlemmer. Faktisk var Jon Moss en kort tur innom bandet også før han ble med i Culture Club. Frontfigur i bandet, Captain Sensible ga seg i Damned etter "Strawberries" i fra 1982. Noe som ga ham en større suksess enn det The Damned hadde opplevd til da, med bla. 1. plass i Storbritannia med låta "Happy Talk". Men så gikk det bratt nedover med ham.

The Damned fortsatte med samme besetning som på "Strawberries" minus Sensible, og nådde nye høyder med "Phantasmagoria" fra 1985. Musikalsk var dette noe helt annet enn det de hadde gjort noen år tidligere. På samme måte som The Stranglers, Johnny Rotten, The Clash, Paul Weller (Jam), og Billy Idol (Generation X) og mange andre av pønkbandene fra 70-tallet, valgte The Damned å lage mer melodiøs, og tilgjengelig musikk på 80-tallet. Man hørte det allerede på "Strawberries" fra 1982, som inneholder elementer fra både pønken og goth-popen.

"Phantasmagoria" er en sjarmerende smørje av ulike stilarter. Først og fremst er det pop. Med elememter av gotisk rock, Ennio Morricone-lignende western-gitar, teater, new wave, 60-talls stil, og 'dracula'-stemninger. Melodiene er fengende og stemningsfulle. Og sanger Dave Vanian har en fascinerende og kraftfull stemme. I det ene øyeblikket høres han ut som en ulv, i det neste er stemmen sår og forsiktig. Han har alltid hatt et dracula-aktig utseende, og vært opptatt av det teatralske. Han hevder selv at han var kirkegårdsgraver før han ble oppdaget av Sensible og Scabies, uten at noen kan bekrefte at dette stemmer. 

Første gang jeg hørte om The Damned, var i pønktiden. Jeg tror aldri jeg klarte å få med meg hva som var Damned musikk, men jeg husker en del eldre skolekamerater digget dem. Jeg husker jakkemerkene, grafittien på veggene, og coveret til "Damned Damned Damned". De ble en form for barndomsminner.

Jeg ble derfor nysgjerrig på Damned da jeg så videoene til "Shadow of love" og "Is it a Dream". Plata kjøpte jeg da jeg kom over den på platesalg.

Jeg var veldig fascinert av det mystiske coveret med en mørk vakker dame, på en gammel kirkegård. Gotisk og vakkert. Den dag i dag anser jeg det til å være det flottest platecoveret som er laget. Det står også i stil med musikken som er mystisk og vakker.

Plata starter lett jazzete i "Street of dreams", som er en av de bedre låtene på plata. Før noen trompeter, og forvrengte saksofoner lager en storslått stemning. En hissig trommetakt ligger i bakgrunnen og driver låta framover sammen med Vanians fine vokal. Mens resten av bandet korer "huiooh" et sted der bak. Låta er rastløs, dramatisk, fengende og storslått. Et 50-talls aktig gitarriff bringer oss tilbake i tid. Mens en spansk flamenco-gitar tar oss med til Spania. Alt dette i løpet av vel 5 minutt. Det er så man blir kastet tilbake i stolen av det voldsomme lydbildet.

Deretter får vi singelhiten "Shadow of Love" som med en Morricone-lignende bassgitar, kjappe skarptrommer, og noen ulvehyl i bakgrunnen skaper en merkelig stemning. Man vet ikke om man er i Transylvania eller Texas. Tempoet er også litt 50-talls. Men en fengende låt er det. Bandet Danny Wilson laget 2 år etter en låt som ligner på denne, i "A Girl I used to Know"

"There'll come a Day" er også en rask låt. Men den er litt mer forutsigbar, og rett fram. Vanian er nesten crooner-aktig i stemmen. Et glam-aktig gitarriff kommer også inn og gir låta et tøft preg. Trommespillet har et mye høyere tempo enn resten av låta, noe som gir en tilsiktet, urolig stemning.

I "Sanctum Sanctorum" er det nesten så hårene reiser seg på ryggen. Med torden og lyn, regn som siler ned, og gammeldags kirkeorgel spill i starten av låta. Man føler at vampyren skal gjøre sin entre når som helst. I stedet får vi en mørk og gotisk ballade. Med dramatisk pianospill, som etter hvert blir kompet av orkester, noe som gjør det storslagent og vakkert. En vakker damestemme høres også i det fjerne. 

Melodien er litt gammeldags i stilen. Litt a' la' "Johnny remember me" fra 1961. Musikken hadde passet bra som soundtrack til en spøkelsesfilm eller vampyrfilm. Dette er ihvertfall låta som tydeligst bekrefter ryktet Damned hadde på denne tiden, som et gotisk vampyrband. En utrolig fin låt.

Side 2 på LP-en starter med singelen "Is it a Dream". Det var den som sammen med "Shadow of Love" vekket interessen min for The Damned. Den er en av de mer straighte låtene på plata. Med sin pene og vennlige sang. Pianospillet er også pyntelig og avdempet. Låta er flott arrangert med strykere. Og måten resten av bandet korer på refrenget "oooh! Is it a dream", er også flott. Men det blir likevel litt pregløst. 

Med unntak av "Eloise", er alle låtene på plata skrevet av bandet i felleskap. Også denne, men i tillegg har de fått hjelp fra nevnte Captain Sensible.

"Grimly Fiendish" var første singel fra plata, og også den største hiten fra plata, om man ser bort fra "Eloise". Det er en morsom låt i beste Madness stil. Ikke ulik "Driving in my Car". Den handler om en småkriminell fyr.  Med klaverspill, trompeter, og et kjapt, fengende tempo. Den har også mye Beatles i seg, og ligner veldig lite på den gotiske stemningen som ellers er her.  Men en fengende låt er det.

"Edward the Bear" er en låt som kan minne litt om Damneds pønkperiode. Der de synger på cockney. Og i refrenget gjentar de "Who`s the sucker now, who`s the sucker now". Slik som refrengene gjerne var på den tiden.

I "The Eight Day" er de tilbake på sporet med Vanians uttrykksfulle, mystiske stemme. En rask el-gitar og kjapp trommespill bidrar til å gjøre den til en rocker.

Instrumentalen "Trojans" avslutter tilsynelatende plata, på en stemningsfull måte med lett pianospill og keyboard. En el-gitar i bakgrunnen bidrar til å gi låta en viss dramatikk. Midtveis får vi også en saksofonsolo. Og mot slutten går det fortere og fortere, og lydbildet blir mer pompøst. Med synthesizere og ulike effekter. Låta kunne sikker vært brukt som stemningskaper i en film. En behagelig låt å lytte til.

Som et overraskende bonusspor (ihvertfall på LPen min) får vi Damneds store hit "Eloise". Den er ikke nedtegnet på coveret, og jeg ser heller ikke at den blir tatt med på de ulike oversiktene over låtene på "Phantasmagoria". "Eloise" kom ikke ut på singel før i 1986, mens albumet kom i 1985. Men det er mulig de har lagt den ved på en senere utgave av plata.

"Eloise" nådde 3. plass på singellisten i Storbritannia. Men det er egentlig en gammel hit med Barry Ryan, fra 1968. I Damneds versjon har den blitt en fengende pompøs, og vital låt. Som skifter mellom det yndige, forsiktige, for så å gå rett over i et pompøst, storslått parti. Midtveis i låta har de lagt inn et svalt, gotisk parti, hvor man aner noen spøkelsesaktige stemmer i det fjerne, før det pånytt braker løs i høyt tempo. Vanians sang om denne Eloise er gjort på en intens, og forgudende måte. Det er så man lurer på om det dreier seg om syk kjærlighet.

The Damned makter her å kombinere sitt gotiske utrykk, med en fengende melodi. Og gjøre det til en av de beste låtene 80-tallet hadde å by på. 

Med suksessen til "Phantasmagoria" (11. plass i Storbritannia), og "Eloise", var The Damned på høyden av sin karriere. Aldri før hadde de vært så populær og omtalt. De turnerte U.S.A., Europa og østen med stor suksess. Men med oppfølgeren "Anything" gikk det ikke så bra, selv om jeg synes også det er et flott album. Og i 1989 valgte de å gå hvert til sitt. Selv om de har hatt uttallige 'reunion' konserter i ettertid.

For de som liker band som The Sisters of Mercy, 80-talls Stranglers, Cult og Clan of Xynox, må denne plata være midt i blinken. Og også for de som generelt liker god pop. For dette er absolutt en av 80-tallets beste utgivelser.