Wall of Voodoo : Seven Days in Sammystown

Utgivelsesår : 1985

Produsent : Ian Broudie

Låtskrivere : Andy Prieboy, Chas T. Gray, Bruce Moreland, Marc Moreland, Travis

Bandmedlemmer : Andy Prieboy, Chas T. Gray, Bruce Moreland, Marc Moreland, Ned Leukhardt

 

   Låtene :

1. Far Side of Crazy

2. This Business of Love 

3. Faded Love 

4. Mona

5. Room With a View 

6. Blackboard Sky 

7. Big City

8. Dark as a Dungeon 

9. Museums 

10. Tragic Vaudeville 

11. (Don't Spill My) Courage

 

   

 

Wall of Voodoo var en av rockens merkverdigheter på 80-tallet. Med sin spaghetti-western musikk, som i utgangspunktet var ment som soundtracks til filmer. Med sitt monotone lydbilde, synthesizere, rytmebokser, og tradisjonelle instrumenter, ble det hele en merkelig men sjarmerende blanding.

Bandet ble i starten ledet av den karismatiske sangeren Stan RidgwayAlbumet "Call of the West" fra 1982 regnes av mange som en klassiker. Men etter det albumet valgte Ridgway og trommeslageren Joe Nannini å forlate bandet. Ridgway opplevde større suksess på egen hånd enn hva han gjorde med Wall of Voodoo. Med bla. en 4. plass på den britiske singellisten med låta "Camouflage".

I stedet for å legge ned bandet, valgte de gjenværende å hente inn Andy Prieboy på vokal og Ned Leukhardt på trommer. Ingen av dem hadde det samme spesielle uttrykket som Ridgway hadde på vokal, og Nannini på trommer. Men likefullt dyktige musikere. Prieboy skulle også vise seg å være en flink låtskriver. I tillegg ble Bruce Moreland med i bandet igjen etter å ha vært borte noen år. 

Musikalsk fortsatte de i det samme sporet som tildigere, med spaghetti-western inspirert new wave. Men lydbildet var endret på den måten at det var fyldigere og mer variert. Og også mer tilgjengelig og mainstream. 

For min egen del har jeg aldri blitt helt komfortabel med den 'billige' lyden på forgjengerne, med monotone rytmebokser, og enkel synth. Selv om enkeltlåter som "Mexican Radio", "On Interstate 15", "Ring of Fire", "Tomorrow", og "Call of the West" fungerte veldig bra. Og platene hadde sin opplagte sjarm.

"Seven days in Sammystown" er en mer helhetlig plate med et lydbilde som tiltaler meg - ikke minst fordi det er så mange gode låter her. "Far side of Crazy" er en av mine absolutte favorittlåter. I tillegg er det gullkorn som "Big City", "Blackboard Sky", "Courage" og "Mona".

"Seven days in Sammystown" ble også mitt første møte med bandet. De hadde ikke oppnådd noen suksess ellers i verden. Plata ble bortimot ignorert i overalt. Verken i U.S.A., England eller Norge klarte de å markere seg. Men her i Trondheim oppnådde de en kultstatus med denne plata. Jeg husker mange jeg kjente likte bandet, og plata fikk endel omtale. Men det var muligens noe med bandnavnet, coveret på albumet, og musikksjangeren, som gjorde at jeg styrte unna Wall Of Voodoo i første omgang, noe jeg angrer bittert på idag. For i samme periode hadde bandet konsert i Trondheim, uten at jeg kjente min besøkelsestid. Ennå i dag anser jeg det som en av mine store tabber. Å ha sett bandet live i sine 'velmaktsdager' tror jeg kunne blitt et minne for livet. 

"Seven days in Sammystown" er produsert av Ian Broudie fra det engelske popbandet The Lightning Seeds. Noe som i seg selv er en merkelig konstellasjon. Men det fungerer bra. Kanskje er det derfor plata har fått et såpass variert og tilgjengelig uttrykk. Uten merkverdighetene som preget de foregående platene.

Plata starter med låta som fanget min interesse for bandet, og som jeg ennå idag har på topp 5 over tidenes låter, nemlig klassikeren "Far side of Crazy"Den har det kuleste gitarriffet jeg vet om. Et riff som gir assosiasjoner til Ennio Morricones spaghetti-western filmer med Clint Eastwood.  Det er nesten så man kjenner sandstøvet i munnen, og kumøkka i nesa.

Det er en veldig 'mørk' låt som bygges opp med et stemningsfullt synthriff hvor vi med en gang aner at noe truende er i gjære. Før vi så får Marc Morelands tøffe gitar. Låta er skrevet av den nye vokalisten i bandet, Andy Prieboy. Og han synger låta med en stemme som egentlig ikke ligger så langt unna Ridgway. Stemmen oppleves som like innsmigrende.

Teksten handler om en sinnsforvirret seriemorder : "I shot an actor for an actress
But he lived to make a joke.
Shot two other men who could have been the bodies of my folks." Mørkt og dystert som låta ellers.

Etter den fantastiske starten som er verd plata alene, fortsetter det med "This Business of love". En låt som ved første gangslytting kan virke rotete, og som i sin tid hindret meg i å komme skikkelig i gang med plata.

Den starter med en rotete, nesten masete intro, før det går over i en rytmisk låt. Med tam tam trommer og western gitar i bakgrunnen. Prieboy høres utolig kul ut i stemmen - som en musikalsk John Wayne. En låt som vokser dess mer man hører på den.

"Faded Love" er en kort, morsom liten greie. Egentlig en gammel låt som er mest kjent i Patsy Clines versjon. Her er den gjort om til en 40 sekunds interlude på typisk WOV maner i en rockewestern versjon.

"Mona" starter med et instrumentalparti hvor stemningen ikke er ulik den på "Far side of Crazy". Med en tøff westerngitar, og et stemningsfullt bakgrunns komp som lar tankene gå til westernfilmene igjen. Sammen med en pågående trommetakt, gjør det at tankene mine går til John Wayne som til hest er på vei for å ta det endelige oppgjøret med noen. Stemningen i låta er ladet og intens. Selve melodien er også bra. Men det er stemningen gitarene og synthen lager, jeg liker så godt ved denne låta. "Mona" er en av de bedre låtene på plata.

"Room with a View" er en kjapp og lett låt, med et veldig rytmisk preg. Ned Leukhardt viser her at han er dyktig på trommene, da dette i stor grad er bygd rundt hans trommekomp. Låta går fortere og fortere mot slutten, og gitarene blir mer og mer hjerteskjærende. Men den tøffe trommerytmen gjør dette til en akseptabel låt.

"Blackboard Sky" er låta jeg liker best fra plata sammen med "Far side of Crazy". Den fins også i en flott liveversjon på "The ugly Americans in Australia". Den starter med en tåpelig trommemaskin takt, før den går over i et herlig storslått lydbilde med keyboards, gitarer og denne trommetakten. Prieboy gjør her en den flotteste vokalprestasjonen som er gjort på en Wall of Voodoo plate. Den minner meg av en eller annen grunn om den John Lennon gjorde på "Revolution" med Beatles i sin tid. Bare at dette går mye saktere. 

Keyboardet og gitarene lager en stemning av uorden. Men likevel beveger låta seg elegant framover. På sin kule og slentrende måte. 

Side 2 på LPen starter med den lett tilgjengelige "Big City". Den starter igjen med en trommetakt og noen sure, 'slidende' el-gitarer, før det går over i et keyboarddrevet komp som høres ut som det holder på å løpe løpsk. Kompet lar tankene gå til tivoli og gammeldags karusell. Men når Prieboy kommer inn med sin innsmigrende stemme, ser jeg for meg den teatralske innkasteren som skryter uhemmet av showet sitt. Der han presenterer verdens sterkeste mann eller noe. Slik det muligens ble gjort på tidlig 1900-tall. 

I realiteten skal det stressende kompet forestille det pulserende storbylivet, hvor Prieboy advarer mot alle dens farer : "Think twice about big town cities". Storbyen de omtaler er Los Angeles, hjembyen til Wall of Voodoo. Og igjen skaper de en fengende stemning med tøffe gitarriff og keyboardspill. Bare at det går så veldig mye fortere enn på f.eks. "Far side of Crazy". Låta er fengende og lett å få taket på. Og kunne ha blitt en singelhit under de rette omstendighetene.

"Dark as a Dundgeon" starter med et komp som høres ut som et rustent, falleferdig maskineri. Wall of Voodo liker å dra fram gamle countryklassikere. Slik de gjorde det med "Ring of Fire". Her har de tatt fram en låt som er skrevet av countrylegenden Merle Travis. Johnny Cash er en av mange som har gjort en versjon av låta. Her får den et new wave aktig uttrykk som fungerer brukbart.

"Museums" starter med vennlig western gitar og bakgrunnskomp. Den minner meg om "Elvis bought Dora a Cadillac" fra "Happy Planet". Og med en fin melodi, blir også dette et høydepunkt på plata. For de som synes WOV kan bli for dyster, må denne låta være tingen. Westernrock som også bestemor kan like.

"Tragic Vaudeville" har et synthkomp som kan minne om "Call of the West". Også denne har lett galopperende trommer. Og en synth som kan virke litt urolig. En helt grei låt, om ikke noe mer.

Plata avsluttes på en veldig fin måte med "(Don't Spill My) Courage". Den høres veldig amerikansk ut. I en miks mellom gammel country musikk og WOVs westernrock. Melodien er sjarmerende og vennlig. Med tøffe, raske gitarriff, banjo og trekkspill. Musikalsk blir det som en hyllest til den amerikanske musikktradisjonen. Også denne fungerer som en link til musikken som skulle komme på "Happy Planet" - en plate som var mindre western , og mer country. Teksten handler om en handikapet person med en sterk gudstro.

Det meste av musikken på denne plata er melodiøs, og lett tilgjengelig. Og burde kunne falle i smak hos den gemene hop. Likevel ble den ignorert av en hel musikkverden. Muligens var det noe med navnet og deres 'skumle' utseende, med svarte klær,  langt rufsete hår, og 'sinte' ansikter, som skremte bort mange potensielle lyttere. Ikke vet jeg.

Også mange av kritikerne vendte tommelen ned for "Seven days in Sammystown", da de sammenlignet den med Stan Ridgways Wall of Voodoo. De var nok kritisk til plata før de i hele tatt hadde hørt noe av den..

"Seven days in Sammystown" har holdt seg veldig bra, selv om det snart er 20 år siden den kom ut. Den høres like spennende og frisk ut i dag. Den eneste svakheten jeg finner med plata, er at de ikke har lagt ved tekstene, verken på LP eller CD-utgaven. For jeg tror det er endel små snedige tekstlinjer som jeg ville skjønt bedre om jeg hadde hatt teksten foran meg. Også oppfølgeren "Happy Planet" holdt et høyt nivå. Men pga. lavt salg, valgte de å legge inn årene etter det. I 1988 var bandet historie. I 1992 døde også Marc Moreland. Noe som gjorde et comeback utopisk. Dessverre.