U2 : War

Utgivelsesår : 1983

Produsent : Steve Lillywhite, Bill Whelan

Låtskrivere : Bono, The Edge, Larry Mullen Jr., Adam Clayton

Bandmedlemmer : Bono, The Edge, Larry Mullen Jr., Adam Clayton

 

     Låtene :

1. Sunday Bloody Sunday

2. Seconds 

3. New Year's Day

4. Like a Song 

5. Drowning Man

6. The Refugee

7. Two Hearts Beat as One

8. Red Light 

9. Surrender 

10. 40

 

    

Jeg har et langt og godt forhold til U2s plateproduksjon. Og jeg lar meg fascinere av deres evne til å fornye seg, og lage nye lydbilder. Men likefullt er "War" fra 1983 den plata jeg stadig vender tilbake til. En plate jeg opplever som den mest 'ekte' av deres utgivelser. 

En grunn til det er at "War" er plata jeg oppdaget bandet med. Jeg visste ikke om dem før et radioprogram jeg hørte på tok for seg plata og ga den strålende kritiker. Jeg husker bla. at låta "Surrender" ble spilt, noe som gjorde meg nysgjerrig. Deretter så jeg videoen til "New Years Day" på NRK, og da var ikke platebutikken langt unna. 

En annen grunn til at jeg anser denne som 'ekte', er at U2 her fortsatt er et rett fram rockeband - uten noe flinkis greier. Noe jeg mistenker dem for på de senere albumene. Her er det vitaliteten, spillegleden og protesten som står i fokus. Langt unna det synthrock-bandet de framstod som 10 år senere. De tre første albumene deres "Boy", "October" og "War" har mange likhetstrekk. Selv om intensiteten er forskjellig, og temaene for albumene er også forskjellig. "Boy" tok for seg barndommens mysterier, "October" romantikken og religionen (muligens uten å nå så langt ned i materien). På "War" er det problematikken i Nord-Irland som opptar dem. Og de lykkes med å gi uttrykk for frustrasjonen og håpløsheten, på en måte som traff ungdom langt utenfor Irlands grenser.

Plata starter med en av U2s mest kjente og kjære låter, nemlig "Sunday Bloody Sunday". En låt som har vært en konsertfavoritt i alle år, men som merkelig nok ikke var ute på singel. Det er også låta som uttrykker platas tema sterkest. De tar utgangspunkt i den blodige søndagen i 1972 hvor 13 sivilister ble drept i en demonstrasjon i Londonderry. Og har det som utgangspunkt i dette oppropet av en sang. Og ordene : "How long, how long must we sing this song? how long? Tonight we can be as one." Låta skifter mellom å uttrykke folkets frustrasjon, og å lydsette de marsjerende tropper med sin militante trommerytme. Det er en veldig sterk låt, som gjorde inntrykk på en ung gutt i 1983, og som fortsatte å fenge.

"Seconds" er ikke så direkte musikalsk. Men også her ønsker U2 å demonstrere, denne gang mot atomfaren. At det ikke skal mer enn et trykk til : "It takes a second to say goodbye. Push the button and pull the plug, say goodbye." Låta er rytmisk med sitt bass og trommespill i bakgrunnen. Selve melodien er muligens litt for repeterende. Et mellomparti hvor de høres ut som de er på puben (rett før det smeller?) frisker likevel opp. 

"New Years Day" ble U2s første store hit, med en 10. plass på den britiske singellisten. Det var også låta som for alvor gjorde meg interessert i U2. Det er en veldig fin melodi. Samtidig som kompet er tett og pågående. Man husker best det fine keyboardspillet og tekstlinjene : "All is quit on New Years Day." og  "I will be with you again." "New Years Day" har den fine miksen mellom å være en rett fram rockelåt, og samtidig tander og melodiøs. Etter min mening er den platas beste spor, og en av de fineste låtene jeg vet om. En favoritt i over 30 år, og en låt jeg alltid tar fram og spiller 1. nyttårsdag, og tenker tilbake til den første tiden med albumet.

"Like A Song" er mer keltrock-aktig, med sitt energiske gitarspill. Slik jeg gjerne forbinder med band som The Alarm og Big Country. Låta huskes ellers for Mullen Jr.s tøffe trommesolo på slutten. Teksten tar for seg den irske borgerkrigen, og motforestillinger mot å delta i en ny krig.

"Drowning Man" har et vennlig komp. Ikke ulikt det drømmende kompet som fins på albumet "The Unforgettable Fire". Med fioliner og avdempet gitarspill. Men Bono er desperat i stemmen, som for å uttrykke denne døende mannen som kjemper for å få se sin elskede igjen.

Side 2 på LPen starter med den opprørske "The Refugee". Teksten handler om en jente som drømmer om å reise fra krig i hjemlandet til 'det forjettede land' ("The Promised Land"). Bono ønsket å vise kontrasten mellom den virkelighet irsk-amerikanere opplevde, og den hos nyankomne afroamerikanerne.

Jeg husker jeg likte denne låta svært godt (noe jeg fortsatt gjør). Og mente den ikke lignet på resten av plata. Med sine 'tom-tom' trommer og Bonos utbrudd gikk tankene mine til Adam & The Ants fra samme tid. Uten at jeg idag er helt enig i det. Den kan heller minne om "In A Big Country" med Big Country. "The Refugee" er produsert av Bill Whelan, som senere kom til å oppleve suksess med "Riverdance".

"Two Hearts Beat As One" ble av en merkelig grunn valgt ut til å være 2. singel fra denne plata. Det er et par andre spor som opplagt er bedre. Men låta er likefullt fin. Ikke minst er rytmeseksjonen verd en ekstra lytt, i denne følelsesfylte kjærlighetsrockeren. Mens de andre låtene tar for seg konflikter og urettferdighet, legger de det til side her. 18. plass på den britiske singellisten var akseptabelt.

"Red Light" er plata svakeste spor, da den er litt masete. Den kvinnelige koringen fra Kid Creoles korjenter The Coconuts bidrar likevel til å gi den et mykt preg. I denne låta om frustrasjon i et kjærlighetsforhold. 

"Surrender" mener jeg bestemt var den første låta jeg hørte med U2. I hvert fall den første jeg visste var U2. Og den som sammen med "New Years Day" gjorde meg nysgjerrig på U2. Med sine 6 minutter er den platas lengste. Og også den mest komplekse, der den vandrer innom ulike stemninger. Den vennlige og rytmiske koringen fra The Coconuts, The Edges glidende gitarlyd, og Bonos engasjerte sang, gjør dette til et høydepunkt på plata. Gitarspillet til The Edge, er noe man kjenner igjen i senere utgivelser. 

Plata avsluttes med "40", som også ofte avsluttet konsertene deres. Tittelen og teksten er hentet fra et bibelvers ved  navn Psalm40 (på engelsk) :  "I waited patiently for the Lord; he turned to me and heard my cry. He lifted me out of the slimy pit, out of the mud and mire; he set my feet on a rock and gave me a firm place to stand. He put a new song in my mouth, a hymn of praise to our God. Many will see and fear and put their trust in the Lord."

Bono har også sagt at de kalte den "40" fordi det var antall minutter de brukte på å komponere, spille inn, og remixe låta. Resultatet har blitt en rolig, stemningsfull sang hvor refrenget "How long to sing this song?" er det som huskes best. En sang som har en litt underfundig stemning vi ikke finner elllers på plata. Og som er blant de beste og mest populære U2 låtene. 

Med det fades "War" ut. En plate som har påvirket min oppfatning av rock. Og som nok har bidratt til at jeg er mer anglofil innen rock, enn amerikansk. "War" ble også den første U2 plata til å toppe den britiske albumlisten. Og som betydde det endelige gjennombruddet for dem både der og ellers i verden.