Michel Sanchez: Født 1. juli 1957, Somain, Frankrike

Eric Mouquet: Født 19. mars 1960, Valenciennes, Frankrike             

                                                         

Deep Forest kom fra det store intet med en av de merkeligste låtene 90-tallet hadde å by på, i form av "Sweet Lullaby". De to franskmennene Michel Sanchez og Eric Mouquet hadde dratt til Sentral-Afrika, Salomonøyene og andre eksotiske steder, og samplet afrikanske stemmer, og blandet det med ambient techno-musikk. Noe som ga et sound ingen hadde vært i nærheten av før, muligens med unntak av "Yé Ké Yé Ké" med Mory Kante noen år tidligere. Men flere lignende prosjekt kom i kjølvannet, bl.a. "The Return to Innocence" med Enigma.

Michel Sanchez kom fra småbyen Somain, og som 4-åring lærte han seg å spille piano av en Mr. Dàlberto. En mann som også viste unge Michel jazzens verden. Senere studerte Michel liturgisk orgel og piano. 

Som 15-åring begynte han på Douai Academy. Det var her han fikk sin interesse for etnisk musikk. Han forelsket seg i tonene, og ønsket å mikse de ulike kulturene sammen musikalsk. 

  

Michel Sanchez i sitt studio

I 1980 etter å ha gått på et musikkonservatorium i Paris i tre år dro Michel tilbake til Nord-Frankrike for å jobbe i et platestudio, da han trengte pengene. Han spesialiserte seg på elektrisk orgel da han syntes det hadde et rikere lydbilde enn pipeorgelet han tidligere hadde spilt mye på. Han ønsket å skape musikk inspirert av jazzlegender som Miles Davis, Herbie Hancock og Jan Hammer. 

Eric Mouquet kommer fra byen Valenciennes. I ungdommen interesserte han seg for astronomi. Samtidig begynte han å interessere seg for musikk da en kamerat av ham fikk et elektrisk orgel i fødselsdagsgave. Eric lånte det ofte, og lærte seg å spille på det. 

Som 16-åring ble han med i et lokalt band som spilte låter av Rolling Stones, Yes og Genesis. Senere begynte Eric å komponere musikk for franske artister som Patsy, Herbert Leonard og Jackie Quart. Han laget også musikk til reklamefilmer. 

               

Eric Mouquet

I 1990 mens Eric jobbet med elektronisk dansemusikk, traff han Michel. På den tiden studerte Michel etnisk musikk. Sammen bestemte de seg for å danne et prosjekt som skulle kombinere etnisk musikk med den dansemusikken Eric laget. Navnet Deep Forest var ment som en hyllest til "Earth Day". Navnet var også et uttrykk for kampen om å verne regnskogen. Vern av regnskogen er en av de tingene Eric og Michel er mest opptatt av. 


De to dro så til Afrika og samplet stemmer fra stammer i Kamerun, Burundi og Senegal. Etter at de kom tilbake fra Afrika satte de til musikk, og remikset det. De kontaktet så produsenten Dan Lacksman for å høre om han var interessert i å jobbe med musikken deres, noe han slo til på. Lacksman ble dermed en viktig person i utviklingen av Deep Forest sitt lydbilde. Etter å ha jobbet lenge i studio, var debutalbumet "Deep Forest" klar for lansering på Columbia records 3. juni 1992. 

"Deep Forest"

Plata ble snart en hit i Frankrike. Men det tok lang tid før resten av Europa fikk ørene opp for deres spesielle musikk. I februar 1994, nesten to år etter utgivelsen, nådde singelen "Sweet Lullaby" 10. plass i Storbritannia. I Norge nådde låta 3. plass på VG-lista, i mai det året.

"Sweet Lullaby" er bygd opp rundt en vuggesang sunget på Baegu. Et språk som fins på Salomonøyene, som ligger nord-øst for Australia. Stemmen på "Sweet Lullaby" tilhører en innfødt på øyene. Den ble tatt opp på bånd av en Hugo Zemp i 1970, som endel av UNESCOs "Musical sources collection".

Teksten handler om et foreldreløs barn som blir tatt vare på av sin eldre bror. Noe som er like rørende og vemodig som stemningen i låta.

Singelen "Sweet Lullaby"

Albumet har solgt jevnt og trutt siden lanseringen og har i dag solgt til dobbel platina i Australia, og til gull i Frankrike, Norge, U.S.A. og Storbritannia.  Med til sammen 2 millioner eksemplarer. Bandet fikk en Grammy-nominasjon for plata, og videoen til "Sweet Lullaby" laget av Tarsem Singh ble nominert til beste video på MTV Music awards

I 1994 ble "Deep Forest" gitt ut pånytt, under navnet "World Mix". I tillegg til de originale låtene inneholdt plata 3 remixer av "Sweet Lullaby" og to versjoner av vakre "Forest Hymn". Sistnevnte låt som er av Deep Forests beste var ikke å finne på debutplata.

Oppfølgeren "Boheme" kom i 1995, og ble nesten like populær som den foregående plata. De hadde byttet ut Dan Lacksman som produsent, da han mente studiojobbingen burde være basisen for hvordan de skulle høres ut, mens Sanchez og Mouquet ønsket et mer livevennlig lydbilde. Denne gang hadde de flyttet fokus fra Afrika til Øst-Europa og land som Bulgaria, Romania, og Ungarn. Det resulterte bl.a. i hiten "Marta's Song". Plata fikk en Grammy Award for beste World music album. Og de fikk pris som det mestselgende franske bandet i 1995. I Norge nådde "Boheme" en fin 7. plass på albumlisten. "Boheme" solgte i 1 million eksemplarer.

En liten fjær i hatten for Deep Forest var det at Peter Gabriel ønsket å bli med på "Boheme". Noe som resulterte i låta "While the Earth Sleeps" hvor Gabriel synger. Peter Gabriel regnes som en av de første innen world music, og var et forbilde for Sanchez og Mouquet. 

                       

Singelen "While the Earth Sleeps" hvor Peter Gabriel deltok.

I 1995 ble Deep Forest invitert til å opptre på Rochelle Francofolies Festivalen i Frankrike sammen med Youssou N'Dour. Dette ble deres første konsertframførelse. Det ga mersmak, så året etter samlet de sammen en rekke musikere og dro på verdensturne i Europa, Australia og Japan. En turne som ble svært vellykket.

I 1995 deltok de på soundtracket til "Pret-a-Porter" med "Marta's song". Samme år bidro de med låta "Coral Lounge" til filmen "Strange Days". Sistnevnte låt var ikke å finne på noe Deep forest album. Eric og Michel remikset også Jon Andersons (Yes) singel "Deseo" i 1995.

På 3. albumet "Comparsa" fra 1998 fokuserte de på musikken fra Mellom-Amerika og Madagaskar. Eric og Michel delte seg, der Eric reiste til Madagaskar, mens Michel dro til Cuba. På Cuba kom han i kontakt med gatemusikere, populært kalt comparsa. Og cubanernes gode humør og interesse for dans preget "Comparsa", som ble en rytmisk og dansbar plate. Noe man hører best i "Noonday sun". Gjesteartister som Wes Madiko, Ana Torroja, Abed Azrié, Jorge Reyes, Gilles Cagin, Joe Zawinul og Vetse bidro til at plata fikk et mer live-aktig preg, der samplingene var tonet litt ned. Salgsmessig gikk det ikke så bra, da antallet solgte eksemplarer igjen ble halvert (500.000 eksemplarer).

Etter utgivelsen av "Comparsa" planla bandet å dra på en ny verdensturne, bl.a. med mange konserter i U.S.A. Men uforutsette hendelser hindret dem i å besøke statene, derfor ble fokuset rettet mot Japan der de hadde en stor fanskare. Konserten de gjorde på Tokyos Koseinenkin Hall den 9. september 1998 ble et høydepunkt på turneen. Det ble også gjort opptak fra konserten som i 1999 ble presentert på "Live in Japan". En plate som på en glimrende måte tok livet av myten om at den sample-baserte musikken til Deep Forest ikke egnet seg live. Eric og Michel hadde alliert seg med glimrende musikere som skapte en flott opplevelse, både for de som var tilstede på konsertene og for de som kjøpte CD-platen. Særlig "Forest Power" viste hva bandet var i stand til å få til live, med sin glimrende blanding av rock, world, pop, jazz, funk og New Age. Perfekt smeltet sammen. 

Liveplata "Made in Japan".

Parallelt med albumene sine jobbet Deep Forest også med andre artister. Best huskes de for å stå bak Wes - en kamerunsk sanger som nådde 11. plass i Storbritannia med låta "Alane" i 1998. Michel Sanchez hadde både skrevet og produsert plata. I tillegg har de remixet låter for en hel rekke andre artister, bl.a. Sally Oldfield.

Wes

I 2000 kom "Pacifique" som var filmmusikk til den franske filmen "Le Prince du Pacifique". Handlingen i filmen var lagt til Stillehavet, noe som passet Deep Forest bra da de uansett hadde planer om å lage en plate med samplinger av trommelyder og sang fra Samoa og andre øyer i Stillehavet. Og nettopp trommerytmene ble det bærende elementene på denne platen, og den største forskjellen fra de foregående platene deres. Innspillingen av filmen foregikk på Tahiti. Michel og Eric ble fløyet ut dit for å samle lyder og stemmer som passet til filmen. "Pacifique" var først og fremst en soundtrack plate, noe som kanskje gjorde den litt mindre interessant for fansen.

I 2002 kom "Music.detected_", som ble deres 5. studioalbum. Og samplingene som de siden starten hadde gjort seg kjent med var bortimot fraværende her. I stedet hadde de lagt mer vekt på melodien og tekstene. Tekster som var preget av hendelsene den 11. september 2001. Inspirert av de vellykkede livekonsertene de hadde gjort de senere årene brukte de i større grad tradisjonelle instrumenter som el-gitar og trommer. Med seg hadde de bl.a. fått den amerikanske blues-sangeren Beverly Jo Scott (på den eksperimentelle låta "Elemental"), og den japanske sangeren Chitose Hajime "Will you be ready"

Chitose Hajime

Selv om det var med flere asiatiske sangere var ikke plata like etnisk i lydbildet som de foregående. 

I 2003 gjorde Deep forest noen konserter i Japan.

I 2005 deltok Deep Forest på soundtracket til det fransk-polynesiske prosjektet "Napua, the Man's Earth Princess"

I 2005 var de også klar med albumet "Kusa no Ran". Plata ble gitt ut 21. august 2004, men kun i Japan. Avgjørelsen skyldes muligens at dette ble regnet som en smal utgivelse som kun hadde interesse for japanske platekjøpere. Likefullt er den tilgjengelig via ulike nettbutikker.

"Kusa no Ran"

Igjen dreide det seg om en soundtrack-plate. Denne gang til den japanske filmen ved samme navn. Handlingen i filmen var lagt til Chichibu-regionen i Japan, i 1884. Albumet var satt sammen av 23 mindre stykker, der alle utenom den vakre "Eternal dream" var instrumental. Selv om det var enkelte etniske elementer på plata var den først og fremst klassisk-inspirert, med strykere og piano. I motsetning til foregående Deep Forest plater var de fleste av låtene skrevet av Eric Mouquet.

Det var ikke tilfeldig ettersom Michel Sanchez valgte å forlate bandet samme år, for å konsentrere seg om en solokarriere. Om det var kunstneriske eller personlige uoverenstemmelser mellom dem som gjorde at de valgte å gå hver sin vei er ukjent.

Helt siden 1994 hadde Sanchez gitt ut soloalbum, og i årene etter 2005 ga han ut albumene "The Touch" (2008), "The Day Of A Paper Bird" (2008), "Eliott" (2014), "The Man And The Machine" (2015), "Ca Sent L'Jazz" (2016) og "Windows II" (2016).

Michel Sanchez forlot i Deep Forest i 2005.

I 2003 og 2006 samarbeidet Eric Mouquet med populære Josh Groban på storselgeralbumene "Closer" og "Awake"

I 2006 ga Eric også ut sitt første soloalbum, kalt "Tragèdiennes". Plata var prosjektbasert der han samarbeidet med ulike sangere og musikere.

Eric Mouquets soloalbum  "Tragèdiennes"

I 2008 var Eric klar med det første Deep Forest albumet på 6 år, kalt "Deep Brasil". Som navnet antydet var dette en plate som hadde det sør-amerikanske landet Brasil som tema. Og da særlig beskyttelsen av Amazonas skoger. "Deep Brasil" var et samarbeid mellom Eric og brasilianske Flavio Dell Isola.

"Deep Brasil" fra 2008

"Deep Brasil" var den første av tre album i "serien" Deep Projects.

I 2012 samarbeidet Eric med bandet Syndicate på albumet "Files under Zawinul".

I 2013 fulgte album nr. 2 i serien Deep Projects, med "Deep Africa".  Eric: "We try to find sounds with a "forest" touch... to this we add we add African voices... and all the emotion comes from the harmonics we add."

På plata fikk han hjelp fra artister som Lokua Kanza, Blick Bassy, Olyza, Wasis Diop, Zama Magudulela og Dany de Mouataba. "Deep Africa" var en blanding av Erics atmosfæriske komposisjoner og afrikanske rytmer og sang, som sammen skapte en spirituell følelse.

"Deep Africa"

I 2014 hadde Eric tatt turen videre til India, noe som dannet utgangspunkt for den 3. plata i serien Deep Projects. Plata ble presentert under navnet Deep Forest & Rahul Sharma. Sharma er en av de fremste santoor-spillerne (strengeinstrument) i India. "Deep India" inneholdt 9 spor med bakgrunn i folkemusikk fra hele India. 

"Deep India"

I 2016 fulgte"EVO DEVO" som var en plate som musikalsk var inspirert av de første Deep Forest platene, men som hadde den menneskelige evolusjonen som tema.

"EVO DEVO"

Eric: "Starting from a single sine waveform to create any kind of sound, based on the broad heritage of the Deep Forest influences, make me feel like these scientists trying to understand the secret of life."

I "Tibet" blandet Eric lyden av synth med tibetanske horn. 

Etter utgivelsen av "EVO DEVO" dro Eric og hans musikere ut på en turne med besøk i flere land, slik som Latvia, England, Russland, Spania, Bulgaria og Ukraina.

I 2017 innledet Eric samarbeid med den italienske dub/electronica-aristen Gaudi. De to hadde møttes i India i 2013, og i årene som fulgte reiste de sammen til land som Australia, New Zealand og England for å hente musikalsk inspirasjon. Resultatet ble "Epic Circuits" fra 2018 som var en flott plate der de sammen viste studioteknikk av ypperste kvalitet. Musikalsk kunne plata til tider minne om "Chariots Of Fire" med Vangelis.

"Epic Circuits" fra 2018

Eric har også planer om gi ut en plate inspirert av universet. Han er en ivrig hobbyastronom som gjerne bruker natten til å se på stjernene. Interessen for verdensrommet hadde han hatt siden han var liten, da han og bestefaren var i Bordelaise i Vest-Frankrike, der de lå på et teppe og kikket opp på stjernene om natten. I ungdommen leste han det han kom over om emnet, da han ikke hadde råd til et skikkelig teleskop.

Så om noen år vil muligens "Deep space" være ute i butikkene. Eric har i dag boliger i både Cambrai og Arras i Nord-Frankrike. Og her på landet, langt fra trafikklysene kan han studere stjernene i ro og mak.

Eric Mouquet i 2016

Det er ikke ofte franske band slår gjennom i England og U.S.A. Men Deep Forest klarte det, og banet muligens vei for andre franske elektroband som Daft Punk og Air, i årene som fulgte.  

 

   

 

                                                                      
                                           


   

                                  
Deep Forest

1993

  Boheme

1995

  Comparsa

1998

   
Pacifique (Soundtrack)

2000

  Music.Detected_

2002

  Kusa no Ran (soundtrack)

2004

     

Deep Brasil

2008

Deep India

2013

Deep Africa

2013

Evo Devo

2015

Epic Circuits

2018

   
   
         

1. Sweet Lullaby

2. Marta's Song

3. Cafe Europa

4. Forest Hymn

5. Savannah Dance

6. Deep Forest

7. Bohemian Ballet

8. Noonday Sun

9. Bulgarian Melody

10. While the Earth Sleeps

 

1. Boheme

2. Deep Forest

3. Comparsa

4. Pacifique

5. Music.Detected_

6. Epic Circuits

7. Deep Brasil

8. Deep Africa

9. Evo Devo

10. Kusa no Ran