Første gang jeg så Madness, var med låta "Cardiac Arrest" i et engelsk underholdningsprogram. Madness var musikkinnslaget for kvelden. Og jeg ble umiddelbart fenget av denne glade, men litt stressende ska låta. Den norske gruppa The Monroes som laget sin egen variant av Madness` musikk, hentet mye fra nettopp denne låta. Dette var i 1981, så jeg var ikke så vant med å kjøpe plater. Likevel var jeg fast bestemt på på finne denne denne, enda jeg heller ikke husket hva låta het. Så da jeg fant en Madness plate på tilbud på den lokale Obs! butikken, kjøpte jeg den. At Madness kunne hatt mange andre plater også, tenkte jeg ikke på. Men til mitt store hell var "Cardiac Arrest" der. 

Den ble spilt en god del ganger. Men resten av albumet "Seven" falt ikke like mye i smak. Året etter kom albumet "The Rise and Fall". Jeg ønsket meg plata veldig. Det var noe magisk ved den. Uten at jeg idag er i stand til å forklare hva det skulle være. Men musikk som fenget meg, hadde et magisk slør over seg på denne tiden. og det som fenget meg i dette tilfellet, var den utrolig flotte låta "Our House". Den var nesten en åpenbaring av en låt. Og en favoritt også i dag, over 20 år etter utgivelsen.

Låta har en fin oppbygning. Det starter med noe som høres ut som et fly som tar av, så et pianoparti, deretter en motorsykkel som starter opp, noen trompeter, og så noen strykere. Før Suggs kommer inn med selve melodien. Denne starten har gitt meg mange tanker om hvordan en video til låta kunne se ut. Med de ulike elementene. At låta kunne het "Our Town", og at denne kunne være introèn til en presentasjon av byen. Låta er ment som en hyllest til barndomshjemmet. Og folkene der. 

Det har nok aldri vært albumene til Madness som har fascinert meg, heller de gode enkelt låtene. Og de fortsatte å komme i årene etter også. "Michael Caine", "Wings of a Dove", "Waiting for the Ghost train". Med tilhørende morsomme, erkeengelske videoer. Jeg kjøpte ettervert endel samleplater med Madness. Og da fikk jeg øynene opp for fine låter som "My Girl", "It must be Love", "House of Fun" og "One step Beyond". Samleplata "Complete Madness" ble spilt mye gjennom 80 - og 90 - tallet. Senere også "The heavy Heavy Hits". 

Jeg har også funnet mye glede i deres seneste album "Madstock", "Wonderful" og "The Dangermen vol.1". Førstnevnte er en utrolig tøff liveplater, der man hører hvor engasjert publikum er.

Madness har hele tiden vært et band jeg har hatt gode følelser for. Fordi det var en av de første bandene jeg oppdaget. De har også hatt et smittende godt humør, og fengende låter. Noe som gjør det lett å like dem. Jeg har kjøpt meg "Utter Madness" på DVD. Og det er alltid morsomt å se igjen igjen videoene til "Our House, "House of Fun", og "One Step Beyond". Og mimre tilbake til de glade 80 - åra, da man kunne være tåpelig og "overkill". Slik Madness var.

Tilbake