Neil Young: Født 12. november 1945, Toronto, Ontario, Canada

I historien om rock vil Neil Young stå som et av de store navnene. Gjennom 5 tiår har han vært en viktig bidragsyter til rocken med sine mange album der flere av dem er for klassikere å regne. Sammen med Bob Dylan er han muligens den viktigste artisten innen songwriter tradisjonen. Med tekster som tar for seg politiske spørsmål og hverdagshendelser på en engasjerende måte.

Neil Youngs musikk omtales ofte som country / folk rock. Men i løpet av sine 32 studioalbum har han også vært innom sjangere som rockabilly, blues, electronica, pop og tyngre rock. Mange artister har latt seg inspirere av Neil Young opp gjennom årene. Ikke minst grunge rocken som hadde sin storhetstid på 90-tallet. Young har senere fått tilnavnet "Godfather of Grunge". Han har også samarbeidet med Pearl Jam. Et av de store navnene innen sjangeren.

Neil Young er kjent for både å være en arbeidsnarkoman og kontrollfrik. Noe som har ført til en overveldende diskografi. Både som soloartist, og som medlem av kjente band som Buffalo Springfield og Crosby, Stills, Nash & Young. I tillegg til det offisielle materialet fins det uante mengder av låter som aldri er blitt gitt ut på plate. Låter som fansen håper dukker opp på plate med tiden. 

Han ble født i Toronto, Canada 12. november 1945. Faren hans var den kjente sports journalisten Scott Young, mens moren het Edna «Rassy» Ragland Young. Sine første år tilbrakte han i den lille byen Omemee, som ligger sør i Ontario, Canada. Som 5 åring fikk Neil Young sykdommen polo. Han måtte da flytte til et rekvaliseringshjem i New Smyrna Beach, Florida, U.S.A. for å få behandling. Blant annet måtte han lære seg å gå igjen. Etter et år fikk han flytte hjem igjen.

En ung Neil

Da Neil var 8 år fikk han sitt første instrument i gave fra faren, streng instrumentet ukulele. Det ble starten på hans store interesse for musikk. Senere har han også tilegnet sine sitt låtskrivertalent til faren.

Neil i 1957, 12 år gammel.

Foreldrene ble skilt da Neil var 12 år gammel. Han flyttet deretter til Winnipeg (Canada) sammen med moren Edna, ettersom morens familie kom herfra. Bob ble boende med faren. Scott ble senere gift med Astrid Read. Sammen fikk de datteren Astrid, som dermed ble Neils halvsøster. De to kom til å tilbringe mye tid sammen i oppveksten, og senere i livet. Bla. deltok hun på scenen sammen Neil da han spilte på Kalvøya, Norge.

 

    

Mens det ennå var familieidyll.

Neil og halvsøsteren Astrid. Astrid har vært en viktig person i Neils liv, der hun bla. har deltatt på noen av platene hans.

I Winnipeq slo de seg ned i forstaden Fourt Rouge, der den sjenerte og tørrvittige Neil begynte skolegangen på Earl Grey Junior High School. Det var her han traff kameraten Ken Koblun, som han senere startet band som The Jades og The Squires sammen med. Neil ble inspirert til å lære seg å spille gitar etter å ha hørt på rockemusikken som kom over grensen fra U.S.A. på 50-tallet.

Han var i tiden på Kelvin high school også innom band som The Stardusters, The Classics, The Flying Birds, og 4 to go. Band som spilte instrumental musikk.

Neil Youngs barndomshjem i Winnipeg, Canada.

The Squires spilte han med rundt 1963. Sammen ga de ut singlene "The Sultan" og "Aurora". Bandet brukte å spille på kaffebarer rundt om i Winnipeg området. En kveld var de oppvarmere for bandet Au Go Go Singers. I det bandet spilte to personer som kom til å bety mye for Young i årene etter, Stephen Stills og Richie Furay. Det var også på en av de mange opptredene på kaffebarene at Young traff en annen kjent Canadisk songwriter som kom til å gjøre seg bemerket i årene etter, Joni Mitchell.

I 1966 ble The Squires oppløst. Han flyttet da tilbake til Toronto hvor han dannet bandet The Mynah Birds. Her var også  Rick James (en kort periode) og Bruce Palmer med. Etter å ha spilt i nærområdet en stund bestemte de seg for å flytte til Los Angeles, U.S.A. For å bli endel av den musikalske scenen på den amerikanske østkysten.

Etter å ha vært her en liten stund dumpet de borti Stephen Stills og Richie Furay fra Au Go Go Singers. Også de hadde tatt valgt å flytte sørover til L.A. De bestemte seg da for å dannet et band sammen som de kalte Buffalo Springfield.

Buffalo Springfield med Steve Stills, Dewey Martin,  Bruce Palmer, Richie Furay og Neil Young

Det bestod av Young på gitar og vokal, Stills på 2. vokal, Furay på vokal og rymtegitar, Palmer på bass, og en Dewy Martin på trommer. Etter å ha turnert litt rundt en stund dro de i studio høsten 1966 for å spille inn sin første plate. Den kom ut i 1967 og het "Buffalo Springfield". Plata etablerte bandet raskt som et av de viktigste bandene i California. Med sin folk og country bakgrunn ga de den amerikanske rocken en ny dimensjon. Påvirkningen på rocken var ikke ulik den The Byrds hadde på samme tid.

På debutplata hadde Stills skrevet "For what it's Worth". En politisk låt som kom til å bli husket som som en av 60-tallets største hits. Og en av de viktigste i det amerikanske ungdomsopprøret rundt 1967. Stills skrev låta etter å ha bivånet opptøyene på Sunset Strip like i forveien.

Stephen Stills

Mens Neil bodde i Los Angeles traff han også sin første kone Susan Acevedo. En dame som gikk for å være skikkelig vilter. Kledd i svart fra topp til tå og med en svært selvsikker framtoning kunne hun skremme vettet av hvilken som helst mann. Ekteskapet med henne ble kortvarig.

I tyveårene ble Neil plaget av epileptiske anfall. En gang fikk han et anfall mens han stod på scenen.

Buffalo Springfield rakk bare å gi ut tre album før de i 1968 var historie. Indre stridigheter og det faktum at Palmer ble deportert til Canada etter å ha blitt tatt med narkotika, vanskeligjorde videre samarbeid. Young hadde i løpet av de få årene annonsert sin avgang flere ganger før den endelig ble et faktum. På sistealbumet "Last time Around" var Youngs bidrag minimalt. 

I mai 1968 startet han også sin solokarriere. Han ansatte Elliot Roberts som manager. Kontrakt fikk han med Reprise records kort tid etter. 

I januar 1969 hadde han sitt første album kalt "Neil Young" klar. Som produsent hadde han fått med seg Jack Nitzsche. Nitzsche hadde jobbet sammen med Young på flere av de låtene han skrev mens han var i Buffalo Springfield. Plata viste at Young fortsatte innenfor de samme rammene som han hadde jobbet under i sitt forrige band. Med hovedvekt på folk og rock, som enkelte steder går over i country. Og som tidligere gikk det fra det helt enkle til det mer komplekse, eksperimentelle.

Plata ble ikke lagt så mye merke til da den kom, og regnes kun sånn midt på treet i Youngs diskografi. Men for Young var den viktig da den definerte hvilken retning han skulle jobbe i framover. 

Om det hadde gått kort tid mellom Buffalo Springfields siste plate og Youngs første, gikk det kun 4 måneder etter "Neil Young" før han var klar med sitt 2. soloalbum kalt "Everybody knows this is Nowhere". Og dette var en mye mer rockete plate med rufsete gitarriff.

På plata hadde Young fått med seg et lokalt garasjeband ved navn The Rockets. Medlemmene av bandet het Danny Whitten, Billy Talbot og Ralph Molina. Neil Young likte imidlertid ikke bandnavnet og kalte dem istedet Crazy Horse. Samarbeidet mellom Young og Crazy Horse kom ettervert til å bli like legendarisk som samarbeidet mellom Bob Dylan & The Band. Pga. slitasje og ønsket om å utforske andre stilarter, har det vært perioder hvor de har tatt en pause fra hverandre. Likefullt har de funnet tilbake til hverandre gang på gang opp gjennom årene. Senest på "Greendale" fra 2003. Totalt har Neil Young & Crazy Horse gitt ut 12 album sammen. 

Crazy Horse

"Everybody knows this is nowhere" regnes som en av Youngs viktigste og beste plater med sterke spor som "Down by the River", "Cinnamon Girl" og "Cowgirl in the Sand". Det ble også hans kommersielle gjennombrudd i U.S.A. med en 34. plass i 1970. Sterkt når man tenker på at plata ble spilt inn på kun 2 uker.

Etter at innspillingen av plata var ferdig, gikk Young i studio med sine gamle venn Stephen Stills, som nå hadde dannet en ny gruppe sammen med David Crosby og Graham Nash, kalt Crosby, Stills & Nash. I utgangspunktet var dette et hobbyband da medlemmene fram til da hadde vært med i The Hollies, The Byrds og Buffalo Springfield. I 1969 kom debutalbumet "Crosby, Stills & Nash" som nådde en sterk 7. plass i U.S.A. Young var ikke med på dette albumet, men turnerte med de sommeren 1969. Noe som også innbefattet opptreden på legendariske Woodstock

Det var albumet "Déjà vu" fra 1970 med Neil Young som medlem av bandet, som kom til å gå inn i klassikernes rekker som et av de beste og viktigste rockealbum noensinne. Albumet gikk til topps i U.S.A. På plata gjorde de seg bemerket med flotte vokalharmonier i låter som gikk fra melodisk pop til hardrock. Young bidro med låter som "Helpless" og "Country Girl". Young ble også med på en turne sammen med bandet etter utgivelsen. Flere av låtene fra turneen ble å finne på dobbelt albumet "Four way Street". Også det et album som gikk til topps i U.S.A. Men på den tiden albumet toppet listene var samarbeidet over. For denne gang.

Crosby, Stills, Nash & Young fra klassikeren "Deja Vu".

Allerede i august 1970 var Young klar med sitt 3. studioalbum "After the Goldrush". Dette skjedde parallelt med utgivelsen av "Déjà vu". Igjen hadde Young skapt et klassisk album med mange av hans beste låter noensinne. Slik som "Only love can break your Heart", "Southern Man" og "Tell me Why". Tittelen på plata hadde han hentet fra filmen "After the Goldrush" (Dean Stockwell). Og filmens tema ble også brukt i flere av låtene på plata. 

"After the Goldrush" fikk en strålende mottagelse av musikkpressen, og har i årene etter vært regnet som et av de beste bidragene i singer / songwriter tradisjonen. Plata bestod av romantiske låter innen country og folk. Noe som betydde et steg bort fra den rufsete rocken han presenterte på "Everybody knows.. ". 

På albumet hadde Young fått hjelp av en ukjent 17 åring på piano, ved navn Nils Lofgren. Lofgren kom senere til å gjøre seg mer kjent som gitarist. Der han hadde suksess som soloartist, i tillegg til å hjelpe til på flere album med Bruce Springsteen og Neil Young. Også Stephen Stills bidro på plata.

"After the Goldrush" ble Youngs første topp 10 plassering i U.S.A. I tillegg ga de ham hans første plasseringer på listene i Norge (17. plass) og England (7. plass). Neil Young var nå en av de store navnene innen rocken. Både som soloartist og som medlem av Crosby, Stills, Nash & Young.

Med den kommersielle suksessen som han nå opplevde fikk Young råd til å gå til innkjøp av en ranch i La Honda i Nord - California kalt Broken Arrow. Noe som lenge hadde vært en drøm. På ranchen ble Young inspirert til å skrive flere av låtene til sitt neste album, "Harvest" fra 1972. 

Neil Young på sin ranch Broken Arrow.

19. januar 1971 opptrådte Neil på Massey Hall i Toronto. En konsert som i ettertid regnes som en av de store. I 1966 forlot Neil Canada, og dette var hans første konsert i hjemlandet etter at han hadde slått gjennom som medlem av Buffalo Springfield, og som soloartist.

Denne kvelden spilte han kjente låter som "Down by the river", "Ohio", "I am a Child". Og han spilte "Old man", "The needle and the damage done" og "Heart of Gold" fra det kommende "Harvest" albumet. Låtene falt umiddelbart i smak hos publikum, der de bidro til å skape en stemningsfull atmosfære. I mars 2007 ble denne konserten tilgjengelig for Youngs fans på cden "Live at Massey Hall". Som endel av hans "Performance series". En konsert han holdt på Filmore East, New York 6. mars 1970 utgjorde 1. del av denne serien. 

"Harvest" kom til å bli selve mesterverket i Youngs plateproduksjon. Og den mest solgte plata han noensinne har gitt ut. På plata hadde han samlet mange gode krefter i form av Linda Ronstadt, James Taylor og London Symphony orchestra. I tillegg til et nytt backingband som han kalte The Stray Gators.

"Harvest" var en melankolsk, romantisk plate. Om søken etter den store kjærligheten, og frykt for å måtte leve alene. Temaet er kanskje tydeligst på den litt kontroversielle "A Man Needs a Maid"

Sistnevnte var dedikert til skuespilleren Carrie Snodgress som Young nettopp hadde forelsket seg i. Hun var på den tiden en av U.S.A.s mest kjente skuespillere bla. gjennom filmen "Diary of a Mad housewife" som hun mottok en Oscar nominasjon for i 1970. Etter at de ble sammen tok hun en lengre pause fra skuespiller yrket for å være hjemme på ranchen sammen med Neil. 8. september 1972 fikk de sønnen Zeke. En sønn som var hjerneskadet i det han ble født. Neil Young tok dette svært tungt, og ble ikke lenger like overstrømmende til Carrie som han tidligere hadde vært. Likefullt skrev han flere låter i årene etter som var dedikert til henne. Slik som "Motion Pictures" fra "On the Beach" og "New Mama" fra "Tonight's the Night". Hun har senere deltatt i filmer som "Easy Rider", "Rabbit Run", "Murphy’s Law", "8 Seconds", "Blue Sky" og "Wild Things".

Carrie Snodgress

Neil Young skrev noen av sine beste låter til "Harvest" i form av "Heart og Gold", "The Needle and the Damage done" og "Harvest". "Heart of Gold" ble gitt ut på singel og gikk deretter helt til topps på de amerikanske singellistene. Hans første og eneste topplassering der. Albumet gikk til topps i både U.S.A., England, Norge og en lang rekke andre land.

"The Needle and the Damage done" er en av Youngs mest kjente og kjære låter. Den omtaler narkotikahelvetet på en levende måte. Bakgrunnen for låta var de store problemene mange av Youngs venner hadde pga. stoffavhengighet. Den direkte årsaken til at Young skrev låta var at hans venn og leder av Crazy Horse, Danny Whitten, på den tiden var sterkt avhengig av heroin. Ikke lenge etter at "Harvest" var gitt ut, døde Whitten. Young hadde i forkant prøvd å hjelpe Whitten på bena ved å få ham med ut på en turne. Men Whitten var ikke i stand til å spille, og ble derfor droppet fra turneen. Historien vil ha det til at Young ga Whitten 50 dollar og satte ham på et fly tilbake til Los Angeles. De 50 dollarene ble brukt til en dose heroin samme kveld. Dosen som tok livet av Whitten. Dette knuste Young fullstendig. Både pga. tapet av vennen, men også fordi han følte seg medskyldig i Whittens skjebne.

Whitten er ellers kjent for å ha skrevet klassikeren "I don't want to talk about it" som Rod Stewart, Everything but the Girl, Rita Coolidge, Nils Lofgren, og også Neil Young har gjort sine versjoner av i årene etter.

Danny Whitten

Neil Young ga ut nok et album i 1972, kalt "Journeys through the Past". Albumet er ikke så kjent blant fansen da det ikke dreier seg om et skikkelig studioalbum. Plata er soundtracket til Neil Youngs egen film ved samme navn. De fleste av låtene på plata var gitt ut tidligere med Young eller Buffalo Springfield. Presentert på en ny og forvirrende måte, til kritikernes store skuffelse. Carrie Snodgress deltok i filmen både som skuespiller og produsent.

Skuffet gjorde også hans neste album "Time Fades away" fra 1973. Plata bestod av nye låter spilt inn live på turneen som fulgte utgivelsen av "Harvest". Og her fikk den ettervert hardt prøvede fansen for første gang oppleve Neil Youngs sterke behov for å gjøre det stikk motsatte av det folk forventet av ham. Publikum gikk på konsert for å høre ham spille rolige låter som "Heart of Gold" og "Harvest", men fikk istedet disse støyende, sinte, el-gitar baserte låtene. Låter som uttrykte Youngs frustrasjon og skyldfølelse over vennen Whittens død. Salgsmessig ble det også fiasko.

Young dro så på en "Time fades away tour". Deretter dro han i studio og spilte inn plata "Tonight's the Night". En plate som ble spilt inn i alko - og narkorus. Og som ble spilt inn "på sparket", uten for mange forberedelser. F.eks. ble 5 av låtene spilt inn på en kveld. Plata var en hyllest til Whitten og roadien Bruce Berry som også nylig hadde dødd av en heroinoverdose. Og den var en reise i Youngs egen elendighet med tekster om død og narkotika avhengighet. Lyden var elendig, med  ustemte gitarer og svak vokal. Youngs plateselskap Reprise records som ønsket seg et nytt "Harvest" album nektet å gi den ut da de ble presentert for plata høsten 1973. Young dro da istedet på nok en turne hvor disse låtene utgjorde basisen for turneen. Og med lite tilgjengelige låter og en alkoholisert Young på scenen, måtte det gå galt. Ofte endte det med at Young kranglet med publikum i sin skuffelse over at de ikke applauderte hans nye el-gitar baserte låter. Men ved hjelp av vennene Linda Ronstadt og James Taylor kom han seg gjennom turneen på et vis.

De fleste trodde nå at Young i sin depressive, alkoholiserte tilstand snart ville gå samme vei som Whitten og Berry. Men i stedet tok han seg sammen, dro i studio, og spilte inn klassikeren "On the Beach" som kom ut i 1974.  Plata har det samme rufsete preget som "Tonight's the Night" og "Time fades Away". Men med sterkere låter og produksjon. På plata hadde han fått nyttig hjelp fra  backingbandet Crazy Horse, rytmeseksjonen i The Band, og et nesten gjenforent CSN&Y, bare Stephen Stills manglet. På "On the Beach" er Young både selvmedlidende og politisk engasjert. Et engasjement som kom til å øke med årene. Trilogien "Vampire Blues", "Ambulance Blues" og "Revolution Blues" er platas kjennemerke. I tillegg til den flotte "Walk on".

Salgmessig gikk det ikke like bra. Selv om kritikerne skamroste plata på en måte de ikke hadde gjort siden "Harvest". En 16. plass i U.S.A. og 10. plass i Norge var to av de bedre plasseringene for plata. Selv om den i alle år har vært regnet som en ekte klassiker, ble den ikke gitt ut på CD før i 2003. En skjebne flere av Youngs andre plater også har måtte lide.

Sommeren 1974 dro Young på turne sammen med de andre medlemmene av CSN & Y. Flere av låtene fra "On the Beach" ble spilt på konsertene. Bandet spilte inn flere låter sammen etter "Deja Vu". Likefullt ble det kun gitt ut en samleplate kalt "So Far" før Neil Young endelig takket for seg, og Crosby, Stills & Nash fortsatte uten ham.

Neil Young i 1974

Neil Young kunne gitt ut 3 album om han ville i 1975. Et album med innadvendte, ettertenksomme låter kalt "Homegrown" ble vraket til fordel for utgivelsen av "Tonight's the Night". Som Young fikk presset Enterprise til omsider å gi ut (25. plass i U.S.A.). Young syntes "Homegrown" ble for personlig, da det handlet om problemene han hadde i kjærlighetsforholdet sitt. Så han droppet prosjektet. De som har hørt plata mener den kan minne om "Harvest", noe som i tilfelle ville gjort den til en storselger. Blant låtene som ble spilt inn for plata var "Star Of Bethlehem", "The Old Homestead" og "Deep Forbidden Lake".

I tillegg ga han i 1975 ut en nytt studioalbum kalt "Zuma". Navnet var hentet fra Zuma Beach i Los Angeles. En plass hvor Young hadde et husvære. Og etter å ha blitt nykter og kvittet seg med sine emosjonelle spøkelser gjennom utgivelsen av "Tonight's the Night", var det en mye mer positiv og tilgjengelig artist platekjøperne fikk møte på "Zuma". Med hjelp av Crazy Horse skrev han "Harvest" lignende låter som "Pardon my Heart", "Don't Cry no tears", og den politiske "Cortez the Killer". "Through my Sails" var skrevet sammen med Crosby, Stills og Nash. Crazy Horse fikk på denne plata et nytt medlem i form av Frank "Poncho" Sampedro. Han tok over for avdøde Danny Whitten. Kritikerne var igjen over seg av begeistring for plata. En plate som sammen med "Harvest", "On the Beach", "After the Goldrush" har blitt stående som noe av det beste 70-tallet hadde å by på.  

Salgmessig gikk det ikke så bra. Muligens fordi de rufsete platene han hadde gitt ut i forveien hadde skremt bort de mange platekjøperne som hadde forelsket seg i "Harvest".

1975 ble Neil skilt fra Carrie Snodgress. Skilsmissen skjedde på en måte som Young nok ikke er særlig stolt over i ettertid. Fra å være dypt forelsket i Carrie, ble Neil mer og mer uinteressert i forholdet etter at Zeke ble født. Han brukte kveldene sammen med kameratene ute i L.A. natteliv. En dag kom han hjem og fortalte henne at det var på tide at hun tok med seg gutten og flyttet ut av ranchen. Han plasserte henne så i en utleieleilighet i Los Angeles hvor hun ble boende helt til hun klagde. Hun ble deretter plassert på en av Neil Youngs mange eiendommer. Da Neil Young ble gift pånytt i 1977 med Pegi Morton, mistet han helt interessen for henne og Zeke. Han sluttet også å betale barnebidrag, noe som førte de to ut i fattigdom. Med sin nye kone fikk Neil sønnen Ben i 1978. Han ble født med cerebral parese. Og da han ble eldre hadde han store problemer med å lære seg å snakke.

23. mars 1975 deltok Neil på veldedighetskonserten "S.N.A.C.K. benefit concert". Konserten ble arrangert av en Bill Graham. Og Neil stod på scenen sammen med Stray Gator (Ben Keith og Tim Drummond). På samme konsert deltok også Bob Dylan & The Band. Dylan hadde siden han slo gjennom tidlig på 60-tallet vært en av Neils store favoritter. Og en som han har sett opp til: "Bob Dylan, I'll never be Bob Dylan. He's the master. If I'd like to be anyone, it's him. And he's a great writer, true to his music and done what he feels is the right thing to do for years and years and years. He's great. He's the one I look to". Young har også gjort coverversjoner av mange av Dylans låter. 

Selv om de er fra hvert sitt land, vokste de i realiteten opp i det samme området. For like sør for Winnipeq (Canada) der Neil vokste opp, ligger Hibbing, Minnesota (U.S.A.) Bob Dylans hjemby. Og respekten for den andre er gjensidig. Der Bob har vært tilstede på flere av Youngs konserter. 

Og muligens var det denne respekten for hverandre som førte dem sammen på scenen, denne kvelden i 1975. Blant låtene de spilte var "Are you ready for the country?", "Lotta love", "Looking for a love" og "The Weight". Konserten har vært et populært samleobjekt i årene etter, der den har vært gitt ut på ulike bootlegèr. Young og Dylan har også senere spilt sammen. Bla. på The Roseland, New York i 1994. 

To legender innen rocken med stor respekt for hverandre.

Etter en lang rekke med kritikerroste plater, fortsatte Young med noen mer ordinære utgivelser mellom 1976 og 1978. I 1976 kom Young sammen med sin venn og band kompis gjennom mange år, Stephen Stills, på plata "Long may you Run". De kalte seg for anledningen The Stills - Young Band. Muligens var de inspirert av tidligere suksesser sammen, og Crosby og Nash' suksess som duo i 1975 med albumet "Wind on the Water". Men resultatet ble aldri mer enn middels bra, og innen albumet var ute i butikkene var samarbeidet over.

15. mars 1976 holdt Neil Young & Crazy horse en sjelden konsert i Oslo (Ekeberghallen). Han åpnet showet med låta "Sad Movies". Og blant tilhørerne som lot seg imponere over møtet med ham, var Lars Lillo Stenberg. Mange år senere dannet De Lillos sjefen tribute bandet Young Neils. Og i oktober 2007 fikk han endelig muligheten til å treffe ham personlig. Ved å spille de første strofene av "Sad Movies" minnet han Neil om konserten i Oslo.

I 1977 ga han ut albumet "American Stars'n Bars". En litt sammenrasket plate som var spilt inn ved 4 ulike anledninger i studio, og hjemme hos Neil. De første opptakene til plata ble gjort allerede i 1974. Plata var en blanding av country og rufsete rock fra Crazy Horse, iblandet litt melankoli. "Like a Hurricane" som var og er en av Youngs mest kjente låter dukket endelig opp på plate på "American Stars'n Bars". Salgmessig gikk det brukbart med en sterk 5. plass i Norge, og første plasseringer på den britiske topp 40 lista på 4 år.

i 1977 ga Young også ut en samling fordelt over flere plater kalt "Decade" som viste hans musikalske fortid tilbake til 60-tallet på en fin måte.

I 1978 kom albumet alle "Harvest" fans hadde ventet på i form av "Comes a Time". Her hadde Young lagt fra seg el-gitaren for en stund og byttet den ut med en akustisk en istedet. Og som på "Harvest" var låtene behagelig tilgjengelig i et lydlandskap som lå et sted mellom country og folk. Sangeren Nicolette Larson som også deltok på "American Stars'N Bars" sang himmelsk vakkert sammen med Young på flere av låtene. "Goin' Back", "Look out for my Love" og "Already One" var tre av mange flotte spor på denne kritikerroste plata. Også publikum likte plata. I U.S.A. ble dette Youngs første topp 10 plassering siden "Harvest" fra 1972. I Norge ble det 9. plass.

Innimellom de hyppige plateutgivelsene var Neil Young stadig å se på scener rundt om i U.S.A. og Europa. I 1979 kom live albumet "Rust never Sleep" som bestod av nye låter, fordelt på to LPèr. Den ene platen var akustisk mens den andre var halvt elektrisk. Ikke ulikt det Bob Dylan hadde gjort endel år tidligere på "Bringing it all back Home". Plata var både en hyllest til pønken som imponerte Young, og et bitende angrep på musikkbransjen som han følte styrte artistenes kreative utfoldelse for mye. 

Plata var hardtslående og konsis, og en verdig avslutning på 70-tallet for Young. Med sterke låter som "Powderfinger", "My, My, Hey, Hey" og "Trasher". Plata fikk flott kritikk, og man berømmet Young evnen til å gå nye veier istedet for å gjøre det folk forventet av ham. 8. plass i U.S.A. og 13. plass i England var bra. 4 måneder senere i 1979 kom nok et live album kalt "Live Rust". Her var låtene fra "Rust never Sleep" supplert med Youngs eldre kjente låter. Plata var også soundtracket i konsert filmen "Rust never Sleep".

Som en fin avslutning på tiåret ble Young kåret til "Artist of the Decade" av Rolling Stone Magazine og The Village Voice. Han framstod som en spennende artist som torde å gå nye veier på en overbevisende måte. En mann for framtiden.

Men denne oppfatningen kom til å endres etter hvert som 80-tallet skred fram. For med ett virket det som han ikke lenger visste hvilken vei han skulle gå. Og når han prøvde seg innen nye sjangere ble resultatet alt annet enn overbevisende. Det startet med den halvdårlige oppsamlingsplata "Hawks & Doves" fra 1980. Plata var på under 30 minutt og bestod av svake låter innen country og rock. 

Kritikerne vendte tommelen ned. Det gjorde de også for Neils neste påfunn som var heavyrock plata "Re-Ac-Tor". Her hadde han fått med seg Crazy Horse som gjorde sitt beste for å gi plata et energisk preg. Men med ustrukturert jamming og intetsigende låter ble det ingenting ut av det. Selv om "Shots" var et hederlig unntak. Salgmessig ble det også bom. 

10. juli 1982 opptrådte Neil med sitt nykomponerte backingband: The Trans band i Drammenshallen, Drammen. På scenen stod i tillegg til Neil: Ben Keith (pedal steel gitar, lap steel gitar, keyboards, vokal), Nils Lofgren (gitar, accordion, keyboards, vokal, vocoder), Joe Lala (piano), Bruce Palmer (bass), Larry Cragg (banjo), og Ralph Molina (trommer, vokal). Allerede i 1983 var dette bandet historie.

Om de to foregående platene var dårlige, var det ingenting mot de begredelige platene han presenterte i 1983. Young elsker som kjent å gjøre det motsatte av det folk forventer av ham. Og nå hadde han fått for seg at han skulle lage en plate inspirert av synthgutta i tyske Kraftwerk. Men "Trans" ble nedslående, metallisk og fremmed i sitt utrykk. Særlig for de som var vant til hans country - folkrock plater. I tillegg hadde han kjørt stemmen sin gjennom en syntetisk vokoder. Noe som bare var irriterende. Det ble også umulig å høre hva han sang om. 

Utgangspunktet for bruken av vokoder var å finne en alternativ uttrykksmåte for sin sønn Ben som manglet språk. Noe senere bygde Neil en større modelljernbane på ranchen sin da dette var det som skulle til for å skape interesse hos Ben. Gjennom leken med togene åpnet Ben seg slik at Neil og andre fikk kontakt med ham. 

I Norge solgte "Trans" til 13. plass på VG lista. Muligens var folk nysgjerrige på hva denne elendigheten var for noe. 

Young hadde byttet selskap fra Reprise records til Geffen records i forkant av utgivelsen. Og muligens hadde Reprise vært flinkere til å holde Young i tøylene enn det Geffen var. For på 80-tallet fulgte merkelige utgivelser gitt ut på Geffen records på rekke og rad.

I 1983 ga Young også ut albumet "Everybody's Rockin'". Musikalsk var den milevis fra "Trans" med sin 50 - talls rockabilly. Men kvalitetsmessig var den like elendig. Det virket som om Young hadde lyst til å lage en uhøytidelig hyllest til rockabilly sjangeren, med coverversjoner av hits som "Betty Lou's got a new pair of shoes", "Mystery train" og "Rainin' in my Heart". Plata varte bare i 24 minutt. På coveret var Young kledd i rosa dress, som bare for å understreke at dette var humoristisk ment. Kritikerne og platekjøperne så imidlertid ikke humoren i det. Aldri tidligere hadde en Neil Young plate solgt dårligere enn det denne gjorde. David Geffen saksøkte ham etter denne utgivelsen. De hadde nok forhåpninger om helt andre salgstall da de signet Neil Young.

I 1984 ble Young far for tredje gang. Til en jente som fikk navnet Amber Jean. Til hans store glede var jenta frisk på alle måter, og har siden tatt en akademisk utdannelse.

Muligens skjønte Young at han måtte finne tilbake til et lydbilde fansen var fortrolig med. For i 1985 ga han ut "Old Ways". Både navnet og coveret fortalte med all tydelighet at her var han tilbake til country/folk-rocken. Men heller ikke dette albumet svarte til forventningene. Plata var opprinnelig spilt inn i 1982, men hadde da blitt avvist av Geffen records. Bakgrunnen for plata var et samarbeid mellom Young og et country band ved navn International Harvester. På plata hadde han i tillegg fått hjelp av country helter som Waylon Jennings og Willie Nelson, uten at det hjalp. Resultatet ble fult av country klisjeer som var lett gjennomskuelig.  En 75. plass i U.S.A. var det beste plata oppnådde.

13. juli 1985 støttet Neil Young de sultende i Etiopia gjennom sin opptreden på Live Aid. Han stod på scenen i Philadelphia hvor han bla. framførte "The Needle And The Damage Done" og "Nothing Is Perfect (In God's Perfect Plan)". Han spilte også sammen med Crosby, Stills og Nash denne kvelden. Med de spilte han "Only love can break your Heart" og "Daylight Again"

 
   

Neil med Crosby, Stills og Nash på Live Aid.

 

  Som soloartist.

Live Aid konserten ble også starten på en annen veldedighets organisasjon kalt Farm Aid. Bob Dylan som også opptrådte denne dagen mente man burde gjøre noe lignende for de mange fattige amerikanske bøndene. John Mellencamp, Willie Nelson og Neil Young tok ham på ordet og dannet Farm Aid. 22. september samme år ble den første av flere Farm Aid konserter holdt i Champaign, Illinois, foran 80.000 mennesker. Billy Joel, Roy Orbison, B.B. King, Bob Dylan og Tom Petty var noen av de som opptrådte denne dagen. Den 16. og foreløpig siste Farm Aid konserten ble holdt i 2003. 

i 1986 startet Young også en årlig tradisjon hvor han opptrådte på Shoreline Amphitheatre i Mountain View, California. Overskuddet av konserten gikk til Bridge School i Hillsborough, California, hvor sønnen Ben og andre unger med nedsatt taleevne kunne lære seg alternative måter å kommunisere på. Bruce Springsteen, Simon & Garfunkel, Paul McCartney, Don Henley og Willie Nelson er noen av artistene som har opptrådt her.

Det var Neils kone Pegi som var initiativtageren til at skolen ble startet. Med god hjelp fra Neil. Hun var også administrerende direktør for skolen i 6 år.

Neil under en konsert til støtte for The Bridge school i 2001.

I 1986 fortsatte Young i sitt kreative vakuum med albumet "Landing on Water". Denne gangen forsøkte han å mikse Crazy Horses garasjerock med typisk 80-talls pop. Dvs. tøffe gitarriff med synthtrommer og synthesizere. Og igjen ble resultatet nedslående. Youngs stemme druknet i trommemaskiner og synthriff. Han hadde fått hjelp av James Taylor mannen Danny Kortchmar. Men han var like fascinert av synthesizerne som det Young var.

Det positive med plata var at Young nådde bunnen kreativt med denne plata. Det kunne bare gå en vei etter dette. Oppover.

Og det første beviset på at han var på rett vei kom i 1987 med albumet "Life". i 1986 hadde han gjennomført en turne kalt "In A Rusted - Out Garage" sammen med Crazy Horse. Og samarbeidet fortsatte de på "Life", for første gang siden 1981. Fortsatt hørte man synth trommene og synthesizerne. Men ellers var dette et album som brakte tankene tilbake til "Rust never Sleep". Låtene var bedre og Young var igjen skarpere i sine tekster, der han tok for seg tema innenfor amerikansk utenrikspolitikk. "Prisoners of Rock'n Roll" var en rocker slik man likte å høre fra Neil Young & Crazy Horse, mens "Long Walk Home" førte tankene tilbake til "After the Goldrush". Salgmessig gikk det likevel dårlig. 

I 1988 var Neil Young ute med to plater. Soloalbumet "This Notes for You", og "American Dream" som medlem av gammelbandet Crosby, Stills, Nash & Young. 

I forbindelse med utgivelsen av "This notes for you" hadde Young takket for seg hos Geffen records og gått tilbake til Reprise records. Og muligens hadde dette en positiv innvirkning på Neil som virket mer skjerpet og engasjert enn på mange år. Mange av hans gamle fans gryntet på nesen da de hørte at han skulle gi seg jazzen og bluesen i vold. Man fryktet en ny katastrofe a'la' "Trans" eller "Everybody's rockin'". For anledningen hadde han satt sammen et backingband kalt The Bluenotes. Men Young kom helskinnet fra oppgaven. Platen viste at han hadde en bra forståelse for sjangerne. Med full blåserrekke, gode melodier og en leken Young ble dette en bra plate som ble vel mottatt av kritikerne. Låta "This Notes for You" ble en liten hit i U.S.A. Det ble også laget en musikkvideo til låta. En video som ble kåret til beste musikkvideo av MTV på Video music awards i 1989.

I 1988 deltok som nevnt Young som medlem av CSN & Y på albumet "American Dream". For de fleste virket det som et krampeaktig trekk. Samarbeidet hørte egentlig historien til, og CS & N plater hadde på slutten av 70 - og begynnelsen av 80-tallet vært alt annet enn banebrytende. Men Young hadde for mange år siden lovt David Crosby å stille opp på nok et album om han klarte å slutte med stoff, noe han tydeligvis hadde klart. Young bidro med to av plata beste spor i "American Dream" og "This Old House". Førstnevnte minnet litt om de blues og R&B inspirerte låtene Young nettopp hadde laget på "This Notes for You". Som helhet ble plata litt tam, og den virket utdatert. Den nådde likevel en grei 16. plass i U.S.A.

           

En mer voksen utgave av Crosby, Stills, Nash & Young.

I 1989 laget Young en EP på 25 minutt kalt "Eldorado". Av en eller annen merkelig grunn ble den kun gitt ut i Japan og Australia.

Flere av låtene var likevel å finne på hans neste album fra samme år, kalt "Freedom" (1989). Dette er et av Neil Youngs absolutt beste album noensinne. Og et album som gjorde ham interessant for en ny generasjon med rockeungdom. Med låta "Rockin' in the Free World" skapte Young en av de store anthem låtene fra 80-tallet. Og en låt som mange nyere rockeband som Big Country, The Alarm, Pearl Jam, Bon Jovi og The Offspring har gjort sine versjoner av. Låta er en skikkelig rocker som plasserte Neil på det politiske kartet etter noen år med "uheldig" støtte til Ronald Reagans utenrikspolitikk. Låta gir et gripende og troverdig portrett av en narkoman mor som i sin daglige jakt på en dose ikke er i stand til å ta vare på sønnen sin. 

Resten av plata ga et fint speilbilde av Youngs musikk gjennom 20 år. Med sterke låter som "Hanging on a Limb", "Crime in the City", "The Ways of Love", i tillegg til over nevnte låt. Plata ble starten på en ny æra for Neil Young. 17. plass i England og 35. plass i U.S.A. var bedre enn på mange år.

Inspirert av suksessen med den rufsete rockeren "Rockin' in a free world" laget han og Crazy Horse i 1990 albumet "Ragged Glory", som var et støyende og kaotisk album. Med overvekt av lange gitarsoloer. "Country Home" og "White Line" var laget av Young & Crazy Horse på 70-tallet, men aldri gitt ut før de kom på plate her. Både pressen og rockeungdommen likte plata. I Norge ble det en sterk 13. plass, mens i England nådde den 15. plass.

I 1991 ga han ut en rekke live album kalt "Weld", "Arc" og "Weld Arc", som et dokument over Neil og Crazy Horses "Smell the Horse" turne. Golf krigen raste på denne tiden og konsertene ble en politisk markering hvor han bla. sang Dylans "Blowin' in the Wind" med geværskudd, bomber og granater som bakgrunnsstøy. Som oppvarmingsband på turneen hadde Young fått med det alternative rockebandet Sonic Youth. Noe som bidro til å gjøre Neils musikk mer kjent hos en ny generasjon rockeungdom.

Midt imellom alle skranglerock platene overrasket Neil alle med det lavmælte, vakre albumet "Harvest Moon" i 1992. I 1992 var det 20 år siden han hadde gitt ut "Harvest", og "Harvest Moon" var en hyllest til klassikeren. Melodiene var like vakre som den gangen, i et landskap mellom country og folk. Linda Ronstadt og James Taylor var med på plata, som de også var på "Harvest". Sangeren Nicolette Larson som bla. hadde deltatt på "Comes a Time" og halvsøsteren til Neil, Astrid, var også med på plata.

"Harvest Moon" var på alle måter et tilbakeblikk på Neil Youngs liv. Han hyller både bikkja Old King, tidligere kjærester, og Jimi Hendrix, for å nevne noen. Og han ber om unnskyldning til alle de han har såret i låta "One of these Days". Kanskje følte han tiden var inne for å be om unnskyldning til Carrie Snodgress? Hver låt på plata er gjort på en tander og følsom måte som gikk rett hjem til både gamle og nye fans. Salgsmessig gikk det bedre enn noen gang siden "Harvest". Med 9. plass i England, 6. plass i Norge og 16. plass i U.S.A.  

I 1993 fulgte han opp med nok en følsom, tilbakeskuende plate i "Unplugged". Som navnet sa var plata akustisk, og endel av en serie med liveopptredener på MTV, som deretter ble gitt ut på plate. Her var mange av Youngs mest kjente låter gjennom et langt liv representert på en fin måte. Mange vil påstå at han her gjør den ultimate versjonen av "Like a Hurricane". På låta brukte han bla. pumpeorgel. Også "Transfomer Man" fra elektroalbumet "Trans" ble en vakker country ballade i "Unplugged" versjonen. Plata fikk god mottagelse av pressen. Og solgte bra med en 5. plass i Norge, 4. plass i England og 23. plass i U.S.A. 

Neil Young opptrådte bla. med kassegitar, sang, munnspill og pumpeorgel på MTV Unplugged.

I 1993 ble det også gitt ut en samleplate fra Geffen tiden kalt "Lucky Thirteen". Samme år foretok Neil nok et stilskifte da han slo seg sammen med Booker T. & the M.G.s og gjorde en rekke soulfylte liveshow, som inkluderte nye arrangement på kjente Young låter. Samt en tolkning av Otis Reddings "Dock of the Bay". Blant annet opptrådte de på Kalvøya sommeren 1993, til glede for Neils mange fans.

I 1993 skrev Neil Young også tittellåta til filmen "Philadelphia". En film hvor Tom Hanks hadde hovedrollen.

I 1994 opplevde Neil en ny kunstnerisk og kommersiell opptur da han for n'te gang slo seg sammen med sitt backingband Crazy Horse og spilte inn albumet "Sleeps with Angels". Plata var en av hans mest varierte noen gang. Både stilmessig, og når det gjaldt bruken av ulike instrumenter. Det var også hans mørkeste plata siden "Tonight's the Night". Inspirert av Kurt Cobains selvmord laget han en album man ikke blir i godt humør av, men som likevel fascinerer. På flere av låtene kom pianisten Neil Young i fokus. Slik som på den vakre "My Heart". Selv om den var dyster solgte "Sleeps with Angels" svært bra. En 9. plass i U.S.A., 2. plass i England og 4. plass i Norge viste at Neil Young etter en lengre down periode nå var like populær som på starten av 70-tallet.

I 1995 tok han opp tråden fra 1991 da han slo seg sammen med rockerne i Sonic Youth. Siden da hadde grunge rocken hatt sitt gjennombrudd, og flere av bandene innen denne sjangeren framhevet Neil Young som et av sine forbilder i yngre år. Deriblant Pearl Jam. Neil Young som likte mange av grunge bandene lot seg sjarmere av tilnavn som "Neil Young - The Godfather of Grunge". 

Allerede i 1993 hadde Pearl Jam vært med Neil Young på turne som oppvarmingsband på hans sommerturne. Og i 1995 møttes de pånytt for å spille sammen. "Jammingen" førte til en albumutgivelse kalt "Mirror Ball". Plata bar preg av å være spilt inn uten for mye forarbeid. Pearl Jam fungerte på samme måte som Crazy Horse, som et backingband som spilte med på Neils låter og ideer. Låter Neil gjerne hadde skrevet kvelden i forveien, slik tilfellet var her. Samtlige låter på "Mirror Ball" var skrevet av Neil. Og hele innspillingen var unnagjort på 4 dager. 

Både Pearl Jam og Neil Young har store fanbaser. Og begge syntes dette var et interessant prosjekt. Noe som førte til stor interesse for plata da den kom ut. I U.S.A. ble det 5. plass, I England ble det 4. plass, mens i Norge nådde plata 2. plass på VG - lista. Noe som er det beste Neil Young har oppnådd her på berget. Pearl Jam navnet var ikke oppført på forsiden av albumcoveret pga. juridiske begrensninger på bruken av Pearl Jam navnet. Om det hadde vært med ville muligens salget vært enda bedre.

Pearl Jam og Neil Young har fortsatt å turnere sammen i årene etter. I 1995 stilte Neil Young opp for Pearl Jam og tok over vokalen på en konsert i San Francisco da Eddie Vedder ble syk. Pearl Jam minus Vedder stilte også opp for Neil Young på hans Europa turne samme år.

Eddie Vedder og Neil Young

I 1996 skrev Young musikken til western filmen "Dead Man" hvor Johnny Depp spiller hovedrollen. Plata var instrumental, med enkelte dialoger fra Depp. Pumpeorgel, piano og akustisk gitar var Youngs tre viktigste instrumenter på denne lavmælte plata som verken kunstnerisk eller salgsmessig var noen viktig plate.

Sommeren 1996 var Neil igjen å finne på Kalvøya festivalen sammen med Crazy Horse.

Samme år ble han også forent med Crazy Horse på plate, da han ga ut "Broken Arrow", som også var navnet på Youngs ranch. Lydbildet på mange av låtene kunne minne om det Young og Crazy Horse gjorde på 70-tallet, med album som "Everybody Knows This Is Nowhere" og "Zuma".

Dessverre hadde Young droppet de gode melodiene til fordel for improvisasjoner uten nevneverdig struktur. Etter flere flotte album var Young nå nede i en kunstnerisk bølgedal. En etterfølgende turne med Young og Crazy Horse ble festet til film rullene av "Dead Man" filmprodusent Jim Jarmusch. Dette ble i 1997 gitt ut på plate og film under navnet "Year of the Horse". Et par nye låter var med på plata, men ellers var det kjent materiale presentert på en forutsigbar måte.

I 1997 hadde gammelkara i Crosby, Stills & Nash begynt å jobbe med et nytt album. Men pga. liten interesse fra plateselskapene måtte de betale for innspillingen selv. Da de ettervert hadde en tape klar fattet Neil Young interesse. Young skrev fire låter, deriblant tittellåta. Og to år senere var nok en Crosby, Stills, Nash & Young album klar, kalt "Looking Forward". Som "American Dream" fikk den hard medfart i musikkpressen. Men en 26. plass på Billboard førte nok ihvertfall til at Stills og co. fikk fylt opp lommebøkene igjen. Young ble også med på en turne sammen med bandet. Den første på mange, mange år.

I 1997 skulle Neil egentlig opptre på Norwegian wood festivalen. Men pga. en skadet gitarfinger måtte han melde avbud.

Fra "Dead Man" kom i 1996 skulle det gå hele 4 år før Young igjen kom med et soloalbum. Noe som er utrolig lang tid i hans diskografi. 

I 2000 kom "Silver & Gold", et album som danner en rød tråd til tidligere album som "Harvest", "Comes a Time" og "Harvest" med sine lavmælte låter om kjærlighet og hendelser tidligere i livet. Young var nå blitt 55 år og følte igjen behov for å se seg tilbake. Slik som på "Buffalo Springfield again". "Silver & Gold" og "Razor's Love" som var to av platas beste spor var skrevet i 1982 og 1987. Plata bestod ellers av flotte sanger om det å bli gammel med den du elsker, og bearbeidelse av minnene om det livet man har levd. "Silver & Gold" var kanskje hans mest personlige album i karrieren. Plata nådde en sterk 2. plass i Norge. 10. plass i England og en 22. plass i U.S.A.

Sommeren 2000 dro Neil på en turne med materiale fra plata. En turne som senere samme år ble å finne på "Road Rock Vol. 1". Plata ble åpnet av en 18 minutt lang versjon av "Cowgirl in the Sand" som opprinnelig var med på "Everybody knows this is Nowhere" fra 1969.

4. juli 2001 stod Neil Young og Crazy Horse igjen på en norsk scene. Begivenheten fant plass foran 7000 mennesker i Oslo Spektrum

21. september 2001 stod Eddie Vedder og Neil Young sammen på scenen i forbindelse med en hyllest til de som mistet livet 11. september noen dager før. Sammen spilte de "Long Road" med Vedder på vokal og Young på pumpeorgel.

Neil Young hadde spilt med det gamle soul & R'nB bandet Booker T. & the MGs siden midten av 90-tallet, på turneer og enkelt konserter. I 2002 samarbeidet de også på plata "Are you Passionate?", der Booker T. og co. fungerte som backingband for Neil. Han gikk på dette albumet langt i å kopiere det lydbildet Booker T. hadde på slutten av 60-tallet. Et band som på den tiden gjorde seg bemerket med sine Memphis soul inspirerte låter. Det meste av plata var preget av Youngs tjukke og rufsete gitarriff. Selv om "Are you Passionate?" er rockete er den likevel for en kjærlighetsplate å regne. Salgsmessig gikk det veldig bra i U.S.A. med en topp 10 plassering på Billboard.

I 2003 holdt Neil Young to akustiske konserter i Norge, i Oslo konserthus, og Grieghallen, Bergen. Her presenterte han stoff fra det kommende albumet "Greendale".

"Greendale" kom ut i august 2003. Young var nå blitt 58 år, men fortsatt sulten på å utforske nye territorier. Denne gang var han på krigsstien mot amerikanske verdier, politikk og medier, i kjølvannet av 11/9. Og det gjorde han på en måte som viste at han ikke har mistet engasjementet og evnen til å skape flott musikk, selv etter snart 40 år som artist. Det ble også laget en film ved navn "Greendale" som Neil selv stod bak. Filmen tok utgangspunkt i musikken fra plata. I tillegg handlet filmen om familien Green som bodde i den fiktive byen Greendale, et sted i Nord California. Filmen inneholder ingen dialoger. Istedet er det Neils tekster fra plata som forteller historien til de enkelte i filmen. Filmen viser at Neil er villig til å gå nye veier for å kunne uttrykke sine meninger.

Etter albumutgivelsen dro Young på en "Greendale" turne sammen med Crazy Horse. Crazy Horse hadde også deltatt på "Greendale" albumet.

Neil Young med kona Pegi Young etter en konsert på "Greendale" turneen.

1. april døde hans tidligere kone Carrie Snodgress pga. en hjertefeil. Senere samme år døde også hans gamle venn fra Canada tiden og Buffalo Springfield, Bruce Palmer, også han pga. en hjertefeil.

15. mars 2005 opptrådte Neil Young på scenen sammen med Chrissie Hynde og The Pretenders i forbindelse med at sistnevnte ble innlemmet i Rock'n roll Hall of Fame. Young stod for utdelingen av prisen.

Neil med Chrissie Hynde fra The Pretenders

  2. april 2005 fikk musikkelskere verden over den dårlige nyheten om at Neil Young var lagt inn på sykehus grunnet aneurisme i hjernen (utvidelse av en arterie som skyldes svekkelse i karveggen). I slutten av mars hadde han stått på et hotellrom i New York og barbert seg da han følte en uutholdelig smerte i hodet. Neil: "It felt like a shard of glass dividing my vision into two parts. Pretty soon everything on the left started vibrating, and it scared me." Heldigvis kom han seg raskt til lege, som tok ham under behandling.

Mange fryktet det verste, men etter en vellykket hjerneoperasjon var Young tilbake i gammelt slag da han ga en uttalelse fra sykehuset: "I'm really disappointed that I won't be able to make it to Winnipeg for the Junos as I had hoped. I grew up there and was really looking forward to the show as well as spending some time with my old friends and family. Thanks to my doctors, I'm feeling a lot better now so I hope I can get a rain check".

Neil Young kom seg gjennom den tøffe tiden på en imponerende måte. Og selv da han lå syk jobbet han målrettet med et nytt album. I dagene før han skulle opereres leide han seg inn på et hotellrom i Nashville for å skrive låter. Neil Young: "I kind of just said, ‘OK, now you have a brain hemorrhage, but I can still do what I did and just keep going." Samtidig var dette hans måte å flytte tankene bort fra det vonde: frykten for å dø.

8 av låtene han skrev mens han var syk endte opp på hans neste studioalbum "Prairie Wind", som kom ut i september 2005. Plata minnet om de klassiske albumene "Harvest" og "Harvest Moon", med sin soft - country rock inspirasjon. Sykdomsperioden hadde fått Neil til å tenke over livet sitt, og forholdet til familien sin. Ikke minst fordi faren Scott Young døde i juni 2005. Neil: "I loved my dad, and my dad loved me."

Plata ble spilt inn i Nashville, med noen av countryens dyktigste studiomusikere.  Bla. den legendariske keyboardisten Spooner Oldham. Noe som ga plata et lett tilgjengelig lydbilde. Musikkpressen likte plata godt. Ikke minst pga. det sterke låtmaterialet, og tekster som reflekterte tankene han hadde om liv og død i forbindelse med operasjonen. Med flotte låter som "No Wonder", "It's a dream" og "Falling Off The Face Of The World". Salgmessig gikk det også bra med en 3. plass i hjemlandet Canada, 11. plass i U.S.A. Og 22. plass i England. I Norge fikk han en av sine sterkeste plasseringer noensinne, med en 3. plass på VG lista.

I 2006 ble det også spilt inn en konsertfilm med materiale fra plata. Der man fikk se Neil opptre på Nashvilles Ryman Auditorium, tidligere kjent som Grand Ole Opry. Filmen ble produsert av Jonathan Demme.

I januar 2006 prydet Neil forsiden av Rolling Stone magazine.

I april 2006 kunne Neil Young på sin hjemmeside fortelle fansen den gode nyheten at han hadde en ny plate på gang, kalt "Living with War". Han omtalte den slik: " I just finished a new record, a power trio with trumpet and 100 voices recorded earlier this month. I think this is a metal version of Phil Ochs and Bob Dylan metal folk protest". 

Plata viste seg å være en svært hyggelig affære der Neil Young framstod som mer vital enn på lenge. Og han var sint. Sint på krigen i Irak, sint på vegne av folka i New Orleans, og han var veldig sint på President Bush: "Let's impeach (stille til ansvar) the president for lyin - And misleading our country into war - Abusing all the power that we gave him - And shipping our money out the door." ("Let's Impeach the President": La oss stille presidenten for riksrett). Låtene har det rufsete men vakre preget som bare han får til. I tillegg har den noe varmt og opphøyet over seg. Mye takket være vakker koring på flere av låtene. 

Plata fikk toppkarakterer over hele linjen, og solgte også bra. Med 4. plass i Norge, 15. plass i U.S.A. og 7. plass i hans hjemland Canada. 

Neil Young vil stille denne mannen for riksrett.

Sommeren 2006 valgte Neil å slå seg sammen med sine gamle venner i Crosby, Stills & Nash, og dra ut på en  "Freedom Of Speech Tour '06", eller "An Evening With Crosby, Stills, Nash & Young" som turneen også ble kalt. De startet opp i Camden, New Jersey 6. juni, og endte opp i Burgettstown, Pennsylvania den 10. september. Etter å ha gjort 22 konserter i Nord- Amerika. Med seg på scenen hadde de Chad Cromwell og Rick Rosas, som utgjorde rytmeseksjonen. Hele "Living with war" albumet ble spilt under konsertene, i tillegg til CSN og Neils klassikere. Turneen ble filmet og presentert på kino og DVD i 2008.

Crosby, Stills, Nash & Young i 2006.

De som ikke fikk med seg denne godbiten kunne heller glede seg over liveplata "Live at the Fillmore east". Opptakene til plata ble gjort 6. og 7. mars 1970 på Fillmore east i New York city, som endel av turneen Neil gjorde sammen med Danny Whitten og medlemmene av Crazy Horse, i forbindelse med utgivelsen av albumet "Everybody knows this is nowhere". Konserten bestod av en akustisk og en elektrisk del. Turneen var den siste Neil gjorde sammen med Danny Whitten, som døde i 1972. Liveplata var den første i en serie gamle liveopptak med Neil, kalt Archives Performance Series. I U.S.A. ble det 55.plass for plata.

I mars 2007 fulgte den neste utgivelsen i denne serien, med "Live at Massey hall". En konsert Neil gjorde i Toronto, Canada den 19. januar 1971, som endel av hans "Journey Through the Past Solo Tour". Allerede den gangen hadde man planer om å gi ut konserten som liveplate. Neil Young: "This is the album that should have come out between After the Gold Rush and Harvest." Salgsmessig gikk det enda bedre med denne liveplata, da den gikk til topps i Canada, mens den fikk en fin 6. plass i både U.S.A. og Norge. At en plate "fra arkivet" selger så mye er bemerkelsesverdig.

5. august 2007 opptrådte Neil live foran 100 mennesker hos Reprise records. Anledningen var utgivelsen av hans studioalbum "Chrome dreams II". En plate som tok opp tråden etter hans 1977 album "Chrome dreams" som aldri kom ut i platebutikkene, mens som har vært en populær bootleg i årene etter. Historiene om denne platen er mange. I et intervju omtalte Neil plata slik: "What Chrome Dreams really was, was a sketch (skisse) that David Briggs drew of a grille and front of a '55 Chrysler, and if you turned it on its end, it was this beautiful chick...I called it Chrome Dreams."

"Chrome dreams" kan også være et uttrykk for Neils store interesse for biler. På sin ranch Broken arrow i La Honda, i nærheten av Silicon Valley, California har Neil en stor samling amerikanske biler fra 50- og 60-tallet. Biler som han har bygd om til elektrisk drift, i tråd med hans miljøengasjement.

Neil Young i 2007.

3 av sangene fra plata var fra 80-tallet. "Beautiful bluebird" var opprinnelig skrevet for "Old ways" albumet, mens "Boxcar" er fra "Times square", nok et album som aldri så dagens lys. Den 18 minutt lange "Ordinary people" var i sin tid tenkt brukt på "This note's for you". Og er etter manges mening den beste Young låta som aldri har funnet veien til et studioalbum, før nå. Den ble også gitt ut som første singel fra plata. Men med sine 18 minutt var det nok mange radiostasjoner som vil få problemer med å spille den.

Med så mange låter fra ulike musikalske epoker ble dette en plate uten noen bestemt stil. Neil: "It's an album with a form based on some of my original recordings, with a large variety of songs, rather than one specific type of song. Where Living with War and Everybody's Rockin' were albums focused on one subject or style, Chrome Dreams II is more like After the Gold Rush or Freedom, with different types of songs working together to form a feeling. Now that radio formats are not as influential as they once were, it's easier to release an album that crosses all formats with a message that runs through the whole thing, regardless of the type of song or sound."

"Chrome dreams II" bestod av både akustiske og elektriske låter, akkurat slik han pleide å gjøre det på midten av 70-tallet, da platen første gang ble vurdert utgitt.

Med seg som produsent på plata hadde han Niko Bolas (Volume Dealers). Blant musikerne var gamle kjente som Ralph Molina (trommer) fra Crazy Horse, Ben Keith (pedal steel gitar) som bidro på "Harvest", "Comes a time" og "Harvest Moon". Og Rick Rosas (bass) som var med på "Freedom,", "Living With War" og "This Note's For You". Noe som bidro til at "Chrome dreams II" ble en plate av høy kvalitet. Kritikerne var blandet i sin mottagelse av plata. VG ga den en 4er, da de mente "Dirty old man" og "No hidden path" trakk ned på en ellers glimrende plate. Mens "Boxcar", "Ordinary people", "Shining Light" og "The Way" etter deres mening var høydepunktene.

"Chrome Dreams II".

Salgsmessig gikk det brukbart med mange fine plasseringer rundt om. I Norge ble det 5.plass, i U.S.A. ble det 11.plass, i Neils hjemland Canada ble det 8. plass, mens i Storbritannia ble det 14.plass.

13. oktober 2007 dro Neil ut på en 7 ukers turne i Nord Amerika. For å skape den rette rammen rundt konsertene hadde han fått med seg noen retro orienterte lysteknikere som satte opp antikke lyskastere som opprinnelig var brukt på Broadway.

I desember ble det klart at også Europa ville få besøk av Neil på denne turneen. I Mars 2008 var han i England, der han bla. gjorde hele 5 konserter på London's Hammersmith Apollo. Også Danmark fikk besøk av Neil, med to konserter. I utgangspunktet var ikke Norge på Neils turneplan, men da den ble utvidet i juni 2008, fant de også plass til en konsert i Oslo Spektrum den 11. august. Også Bergen ble vurdert, men bergenserne klarte ikke å komme opp med et egnet lokale. Med seg på scnene har Neil: Ben Keith, Rick Rosas, Ralph Molina, Pegi Young (koring) og Anthony Crawford (koring). Musikere som for anledningen går under navnet The Electric band.

Konsertplakaten som ble trykt i Dagbladet i juni 2008.

Mange rynket på nesen over prisen på billettene i Oslo Spektrum. Der sitteplassene kostet over 1000 kr.

I februar 2008 var Neil tilstede under filmfestivalen i Berlin for å presentere konsert dokumentaren "CSNY:Deja Vu" for det europeiske publikummet. Opptakene var gjort i forbindelse med "Freedom Of Speech Tour" i 2006. Der Young sammen med sine gamle venner i Crosby, Stills & Nash framførte protestalbumet "Living with war". Hvor Young langet ut mot President George Bush Jr. Folks reaksjon på låta "Let’s Impeach The President" (la oss altså stille president Bush til ansvar) utgjorde en viktig del av filmen. Folk gråt, jublet og folk var rasende om hverandre.

Neil: "Det er antakeligvis det farligste vi har gjort. Forskjellen fra protesttiden på 1970-tallet er at folk er så mye mer personlige i sin kritikk nå. De går på meg, ikke på sak. Og jeg har hørt alt. At jeg bare vil oppleve fortiden, at jeg ikke vet hva jeg snakker om, at jeg har hatt en hjerneblødning og er blitt mindre intelligent. Noe av det sårer, klart det."

Filmen formidlet også utdrag av de mest kritiske anmeldelsene av konsertene, og løftet fram motsetningene i det amerikanske samfunnet.

Selv om det var gått to år siden han ga ut albumet "Living with war", var ikke Young blitt mildere i kritikken av Bush. Da han ble spurt om hva som var galt med Bush, sa han at det ville ta for lang tid å gå inn på det. Neil: "Jeg kan heller si hva som er bra med ham. Han er i god fysisk form for sin alder..." Så sa han ikke mer, til latter fra de frammøtte.

Youngs kritikk mot Bush er ikke blitt mildere med årene.

Selv om han med denne filmen ønsket å ta et standpunkt, hadde han ikke tro på at en sang eller musikk kunne forandre verden.

Neil Young har i alle år vært en veldig produktiv mann. For 7. april 2009, var han igjen klart med et nytt studioalbum. Denne gang kalt "Fork in the Road". Og som sist hadde plata en link til Youngs store interesse for biler. Denne gang var det hans 1959 Lincoln Continental, som drives fram av alternativ energi, som utgjorde et slags tema. Det var også en hyllestplate til biler generelt, som Neil mente fortsatt hadde, og burde ha, stor betydning for folk flest. Blant høydepunktene på plata var "Just singing a song", "Fork in the road", og "Johnny Magic".

Alle låtene på plata var skrevet av Neil, mens den ble produsert av Neil og Niko Bolas. En mann Neil har samarbeidet med på en rekke av platene sine. Etter den litt myke "Chrome Dreams II", var Neil her igjen i kontakt med sin "bråkete" side.

Salgsmessig ble plata en stor suksess i Norge, med 1. plass. I andre land gikk det ikke like bra. I hjemlandet U.S.A. ble det 19. plass.

Kanskje var det for å takke for det store salget av plata, at han valgte å si ja til å stille med sitt Electric band på Norwegian Wood festivalen 11. juni 2009.

 

  

 

 

Neil Young

1968

Everybody knows this is Nowhere

1969

After the Gold Rush

1970

Harvest

1972

Time Fades Away

1973

On the Beach

1974

Tonight's the Night

1975

Zuma

1975

Long May you Run

1976

American Stars'n Bars

1977

Comes a Time

1978

Rust never Sleeps

1979

Hawks and Doves

1980

Re-Ac-Tor

1981

Trans

1982

Everybody's Rockin'

1983

Old Ways

1985

Landing on Water

1986

Life

1987

This Notes for You

1988

Freedom

1989

Ragged Glory

1990

Arc Weld

1991

Harvest Moon

1992

Sleeps with Angels

1994

Mirror Ball

1995

Broken Arrow

1996

Dead Man (Soundtrack)

1996

Silver & Gold

2000

Are you Passionate?

2002

Greendale

2003

Prairie Wind

2005

Living with War

2006

Chrome dreams II

2007

Fork in the Road

2009

Le Noise

2010

Americanan

2012

Psychedelic Pill

2012

A Letter Home

2014

Storytone

2014

The Monsanto Years

2015

         

1. Harvest Moon

2. The Needle and the Damage Done

3. Heart of Gold

4. I've been waiting for You

5. Such a Woman

6. Keep on Rockin' in a Free world

7. Unknown Legend 

8. Down by the River

9. One of these Days

10. This Notes for You

  

1. Harvest Moon

2. Harvest

3. After the Gold Rush

4. Everybody knows this is Nowhere

5. Tonight's the Night

6. Freedom

7. Neil Young

8. On the Beach

9. Zuma

10. Prairie Wind