Michel Sanchez: Født 1. juli 1957, Somain, Frankrike

Eric Mouquet: Født 19. mars 1960, Valenciennes, Frankrike             

                                                         

Deep Forest kom fra det store intet med en av de merkeligste låtene 90-tallet hadde å by på, i form av "Sweet Lullaby". De to franskmennene Michel Sanchez og Eric Mouquet hadde dratt til sentral Afrika og samplet afrikanske stemmer, og blandet det med ambient techno musikk. Noe som ga et sound ingen hadde vært i nærheten av før. Muligens med unntak av "Ye Ke Ye Ke" med Mory Kante noen år tidligere. Men flere lignende prosjekt kom i kjølvannet. Bla. "The Return to Innocence" med Enigma.

Sanchez kom fra småbyen Somain, og som 4 åring lærte han seg tangentene av en Mr. Dàlberto. En mann som også viste unge Michel jazzens verden. Senere studerte han liturgisk orgel og piano. 

Som 15 åring begynte han på Douai Academy. Det var her han fikk sin interesse for etnisk musikk. Han forelsket seg i tonene, og ønsket å mikse de ulike kulturene sammen musikalsk. 

              
Michel Sanchez i sitt studio (copyright Delhalle Bernard).

I 1980 etter å ha gått musikk konservatorium i Paris i tre år  dro Michel tilbake til Nord Frankrike for å jobbe i et platestudio, da han trengte pengene. Han spesialiserte seg på elektrisk orgel da han syntes det hadde et rikere lydbilde enn pipeorgelet han tidligere hadde spilt mye på. Han ønsket å skape musikk inspirert av jazzlegender som Miles Davis, Herbie Hancock, og Jan Hammer. 

Eric Mouquet kommer fra byen Valenciennes. I ungdommen interesserte han seg for astronomi. Samtidig begynte han å interessere seg for musikk da en kamerat av ham fikk et elektrisk orgel i fødselsdags gave. Han lånte det ofte, og lærte seg å spille på det. 

Som 16 åring ble han med i et lokalt band som spilte låter av Rolling Stones, Yes og Genesis. Senere begynte Eric å komponere musikk for franske artister som Patsy, Herbert Leonard, og Jackie Quart. Han laget også musikk til reklame filmer. 

               

Eric Mouquet

I 1990 mens Eric jobbet med elektronisk dansemusikk, traff han Michel. På den tiden studerte Michel etnisk musikk. Sammen bestemte de seg for å danne et prosjekt som skulle kombinere etnisk musikk med den dansemusikken Eric laget. Navnet Deep Forest var ment som en hyllest til "Earth Day". Navnet var også et uttrykk for kampen om å verne regnskogen. Vern av regnskogen er en av de tingene Eric og Michel er mest opptatt av. 


De dro så til Afrika og samplet stemmer fra stammer i Kamerun, Burundi og Senegal. Etter at de kom tilbake fra Afrika satte de til musikk, og remikset det. De kontaktet så produsenten Dan Lacksman for å høre om han var interessert i å jobbe med musikken deres. Noe han slo til på. Han ble dermed en viktig person i utviklingen av Deep Forest sitt lydbilde. Etter å ha jobbet lenge i studio, var debut albumet "Deep Forest" klar for lansering på Columbia records 3. juni 1992. 

Plata ble snart en hit i Frankrike. Men det tok lang tid før resten av Europa fikk ørene opp for deres spesielle musikk. I februar 1994, nesten to år etter utgivelsen, nådde singelen "Sweet Lullaby" 10. plass i Storbritannia. I Norge nådde låta 3. plass på VG-lista, i mai det året.

Albumet har solgt jevnt og trutt siden lanseringen og har i dag solgt til dobbel platina i Australia, og til gull i Frankrike, Norge, U.S.A. og Storbritannia.  Med tilsammen 2 millioner eksemplarer. Bandet fikk en Grammy nominasjon for plata, og videoen til "Sweet Lullaby" laget av Tarsem Singh ble nominert til beste video på MTV music awards

Oppfølgeren "Boheme" kom i 1995. Og ble nesten like populær som den foregående plata. De hadde byttet ut Dan Lacksman som produsent, da han mente studiojobbingen burde være basisen for hvordan de skulle høres ut, mens Sanchez og Mouquet ønsket et mer " live" vennlig lydbilde. Denne gang hadde de flyttet fokus fra Afrika til Øst-Europa og land som Bulgaria, Romania, og Ungarn. Det resulterte bla. i hitèn "Marta's Song". Plata fikk en Grammy Award for beste World music album. Og de fikk pris som det mestselgende franske bandet i 1995. I Norge nådde "Boheme" en fin 7. plass på albumlisten. "Boheme" solgte i 1 million eksemplarer.

En liten fjær i hatten for Deep Forest var det at Peter Gabriel ønsket å bli med på "Boheme". Noe som resulterte i låta "While the Earth Sleeps" hvor Gabriel synger. Peter Gabriel regnes som en av de første innen world music, og var et forbilde for Sanchez og Mouquet. 

                       

Singelen "While the Earth Sleeps" hvor Peter Gabriel deltok.

I 1995 ble Deep Forest invitert til å opptre på Rochelle Francofolies Festivalen i Frankrike sammen med Youssou N'Dour, dette ble deres første konsertframførelse. Men det ga mersmak, så året etter samlet de sammen en rekke musikere og dro på verdensturne i Europa, Australia og Japan. En turne som ble svært vellykket.

I 1995 deltok de på soundtracket til "Pret-a-Porter" med "Marta's song". Samme år bidro de med låta "Coral Lounge" til filmen "Strange days". Sistnevnte låt var ikke å finne på noe Deep forest album. Eric og Michel remikset også Jon Andersons (Yes) singel "Deseo" i 1995.

På 3. albumet "Comparsa" fra 1998 fokuserte de på musikken fra mellom-Amerika og Madagaskar. Eric og Michel delte seg, der Eric reiste til Madagaskar, mens Michel dro til Cuba. På Cuba kom han i kontakt med gatemusikere, populært kalt comparsa. Og cubanernes gode humør og interesse for dans preget "Comparsa", som ble en rytmisk og dansbar plate. Noe man hører best i "Noonday sun". Gjesteartister som Wes Madiko, Ana Torroja, Abed Azrié, Jorge Reyes, Gilles Cagin, Joe Zawinul og Vetse bidro til at plata fikk et mer live aktig preg, der samplingene var tonet litt ned. Salgsmessig gikk det ikke så bra, da antallet solgte eksemplarer igjen ble halvert (500.000 eksemplarer).

Etter utgivelsen av "Comparsa" planla bandet å dra på en ny verdensturne, bla. med mange konserter i U.S.A. Men uforutsette hendelser hindret dem i å besøke statene, derfor ble fokuset rettet mot Japan der de hadde en stor fanskare. Konserten de gjorde på Tokyos Koseinenkin Hall den 9. september 1998 ble et høydepunkt på turneen. Det ble også gjort opptak fra konserten som i 1999 ble presentert på "Live in Japan". En plate som på en glimrende måte tok livet av myten om at den sample baserte musikken til Deep Forest ikke egnet seg live. Eric og Michel hadde alliert seg med glimrende musikere som skapte en flott opplevelse, både for de som var tilstede på konsertene og for de som kjøpte cd platen. Særlig "Forest Power" viser hva bandet er god for live, med sin glimrende blanding av rock, world, pop, jazz, funk og New Age. Perfekt smeltet sammen. 

Liveplata "Made in Japan".

Parallelt med albumene sine har også Deep Forest jobbet med andre artister. Best huskes de for å stå bak Wes. En kamerunsk sanger som nådde 11. plass i Storbritannia med låta "Alane" i 1998. Michel Sanchez hadde både skrevet og produsert plata. I tillegg har de remixet låter for en hel rekke andre artister. Bla. Sally Oldfield.

Wes

I 2000 kom "Pacifique" som var filmmusikk til den franske filmen "Le Prince du Pacifique". Handlingen i filmen var lagt til Stillehavet, noe som passet Deep Forest bra da de uansett hadde planer om å lage en plate med samplinger av trommelyder og sang fra Samoa og andre øyer i Stillehavet. Og nettopp trommerytmene ble det bærende elementene på denne platen, og den største forskjellen fra de foregående platene deres. Innspillingen av filmen foregikk på Tahiti. Michel og Eric ble fløyet ut dit for å samle lyder og stemmer som passet til filmen. "Pacifique" var først og fremst en soundtrack plate, noe som kanskje gjorde den litt mindre interessant for fansen.

I 2002 kom "Music.detected_", som ble deres 5. studioalbum. Og samplingene som de siden starten hadde gjort seg kjent med var bortimot fraværende her. I stedet hadde de lagt mer vekt på melodien og tekstene. Tekster som var preget av hendelsene den 11. september 2001. Inspirert av de vellykkede livekonsertene de hadde gjort de senere årene brukte de i større grad tradisjonelle instrumenter som el. gitar og trommer. Med seg hadde de bla. fått den amerikanske blues sangeren Beverly Jo Scott på den eksperimentelle låta "Elemental", og den japanske sangeren Chitose Hajime "Will you be ready"

Chitose Hajime

Selv om det var med flere asiatiske sangere var ikke plata like etnisk i lydbildet som de foregående. 

I 2003 gjorde Deep forest noen konserter i Japan.

I 2005 var Deep Forest klar med sitt foreløpig siste studioalbum kalt "Kusa no Ran". Og igjen dreide det seg om en soundtrack plate. Denne gang til den japanske filmen ved samme navn. Handlingen i filmen er lagt til Chichibu regionen i Japan i 1884. Albumet er satt sammen av 23 mindre stykker, der alle utenom den vakre "Eternal dream" er instrumental. Selv om det er enkelte etniske elementer på plata er den først og fremst klassisk inspirert, med strykere og piano. I motsetning til foregående Deep Forest plater var de fleste av låtene skrevet av Eric Mouquet. 

"Kusa no Ran" ble gitt ut 21. august 2004, mem kun i Japan. Avgjørelsen skyldes muligens at dette ble regnet som en smal utgivelse som kun hadde interesse for japanske platekjøpere. Likefullt er den tilgjengelig via ulike nettbutikker.

I 2005 deltok de på soundtracket til det fransk-polynesiske prosjektet "Napua, the Man's Earth Princess". Ellers var det i 2005 også snakk om at et nytt Deep Forest album var på gang, men i 2007 er det fortsatt ikke satt noen dato for det. Istedet har Eric og Michel vært aktiv på hver sin kant, der Eric har jobbet sammen Josh Groban og Ana Torroja. Mens Michel bla. har jobbet med Johnny Hallyday.

 

I 2006 var Eric Mouquet ute med sitt første soloalbum kalt "Tragèdiennes". Plata var prosjektbasert da han samarbeidet med ulike sangere og musikere.

Eric Mouquets soloalbum  "Tragèdiennes"

Eric Mouquet og Michel Sanchez valgte å jobbe hver for seg i årene som fulgte også. Eric er muligens den som har i størst grad har tatt opp tråden fra Deep Forest tiden. I 2008 var han ute med albumet "Deep Brasil". Som navnet indiserer er plata inspirert av den første Deep forest plata, med fokus på Brasil, og beskyttelsen av Amazonas skogen. "Deep Brasil" vil bli den første av tre album i "serien" Deep projects. De neste vil bli "Deep Africa" og "Deep China". Eric: "We try to find sounds with a "forest" touch... to this we add we add African voices... and all the emotion comes from the harmonics we add."

Eric har også planer om gi ut en plate inspirert av universet. Han er nemlig hobbyastronom, som bruker natten til å se på stjernene. Interessen for verdensrommet hadde han hatt siden han var liten, da han og bestefaren var i Bordelaise i Vest-Frankrike, der de lå på et teppe og kikket opp på stjernene om natten. I ungdommen leste han det han kom over om emnet, da han ikke hadde råd til et skikkelig teleskop.

Så om noen år vil muligens "Deep space" være ute i butikkene. Eric har i dag boliger i både Cambrai og Arras i Nord-Frankrike. Og her på landet, langt fra trafikklysene kan han studere stjernene i ro og mak.

Det er ikke ofte franske band slår gjennom i England og U.S.A. Men Deep Forest klarte det. Og banet muligens vei for andre franske elektroband som Daft Punk og Air, i årene som fulgte. Sanchez og Mouquet bor fortsatt i Nord-Frankrike hvor de etter hvert også har blitt småbarnsforeldre.

 

   

                                                                      
                                           

                                  
Deep Forest

1993

  Boheme

1995

  Comparsa

1998

   
Pacifique (Soundtrack)

2000

  Music.Detected_

2002

  Kusa no Ran (soundtrack)

2004

         

Deep Brasil

2008

   
   
         

1. Sweet Lullaby 

2. Marta's Song 

3. Cafe Europa

4. Forest Hymn

5. Savannah Dance

6. Deep Forest 

7. Bohemian Ballet

8. Noonday Sun

9. Bulgarian Melody

10. While the Earth Sleeps

 

1. Boheme

2. Deep Forest

3. Comparsa

4. Pacifique

5. Music.Detected_

6. Kusa no Ran

7. Deep Brasil