Robert Alan (Robbie) Krieger: Født 8. januar 1946, L.A., California, U.S.A. 

James Douglas (Jim) Morrison: Født 8. desember 1943, Melbourne, Florida, U.S.A. Død: 3. juli 1971, Paris, Frankrike

Raymond Daniel Manzarek: Født 12. februar 1939, Chicago, Illinois, U.S.A. 

John Paul Densmore: Født 1. desember 1944, Santa Monica, L.A., California, U.S.A.

The Doors er utvilsomt et av de største bandene i rockehistorien, og Jim Morrison er en av de mest karismatiske sangerne som noen gang har levd. Han var Gud, poet, opprører, sexy, kontroversiell, idol,  alt i en person. Han var også blant de første som torde å synge om helvete, død og alt det onde som omkranser oss. Og budskapet sang han på en poetisk måte, til de psykedelisk tonene av Ray Manzareks orgel.

Det amerikanske 60-tallet handlet mye om rock, protesten mot Vietnam-krigen, hippie-bevegelsen, og generelt om opprørsk ungdom. Og her var Jim Morrison og The Doors sentrale, som forbilder for en hel ungdomsgenerasjon. 45 år etter Morrisons død oppleves både han og musikken som like aktuell som den gangen. 

Også om man ser bort fra budskapet i musikken, har The Doors så opplagte kvaliteter at låtene og spillemåten deres kopieres den dag i dag. Man hører det i Bonos (U2) prekende måte å synge på, man kjenner igjen Ray Manzareks helt spesielle måte å håndtere orgelet på i nyere band som The Stranglers, og coverversjoner av "Light My Fire" har vært høyt på listene med jevne mellomrom helt fram til i dag. Bl.a. i Will Youngs nr. 1 hit i Storbritannia. Coverversjoner som viser at ingen er i nærheten av å nå opp til Morrison selv.

Mange av de største idolene gjennom historien har dødd i så alt for ung alder. James Dean, Marilyn Monroe, John F. Kennedy, Janis Joplin, Brian Jones, Martin Luther King, Jimi Hendrix m.m., noe som har bidratt til å bygge oppunder mystikken som i ettertid har blitt dem til del. Slik også med Jim Morrison. Etter at han ble funnet i badekaret på et hotellrom i Paris av sin kjæreste Pamela Courson, død av hjerteinfarkt pga. for mye alkohol. Gravstedet hans i Pere-Lachaise i Paris har siden vært et valfartsted på linje med de kristne helligdommer. Pga. sin tidlige død fikk Morrison kun 5 år i rampelyset, men det var nok til at generasjon etter generasjon minnes ham. Han er blitt selve inkarnasjonen på myten om sex, drugs & rock'n roll.

The Doors bestod i tillegg til Jim av Robbie Krieger, Ray Manzarek og John Densmore. Dyktige musikere som har fungert som forbilder for senere artister, og alle tre skrev de de legendariske Doors-låtene sammen med Morrison. Likefullt er det Jim Morrison de fleste tenker på når man snakker om bandet. Uten Morrison ville det ikke vært noe Doors å snakke om. Det ble ekstra tydelig på de to platene "Other Voices" og "Full Circle" som ble gitt ut etter Morrisons død. De inneholdt ikke den magien platene med Jim hadde. The Doors framstod da som et langt mer ordinært band. 

Jim Morrison ble født i Melbourne, Florida i 1943. Foreldrene het Clara og Steve Morrison. Clara var hjemmeværende, mens faren var admiral i U.S.Navy. Jim hadde også to yngre søsken i Andy og Anne. I ung alder var Jim svært opptatt av å lese. Kunnskapen han fikk gjennom det  tok han med seg inn i The Doors' sine låter. Han viste også tidlig tegn til høy intelligens (149 i IQ) og lederevner. Men samtidig viste han også en tendens til å utfordre autoritetene rundt ham. Bl.a. ble han i ungdommen kastet ut av den lokale speiderforeningen. 

En ung Jim Morrison

Pga. farens posisjon i det militære ble familien stadig vekk tvunget til å flytte på seg. Noe som brakte dem til New Mexico, og deretter til Alexandria, Virginia i 1958. Dette betydde at Jim måtte skifte klasse ofte. Klasser hvor han gjorde seg bemerket for sine klovnerier og forstyrrelser. I Virginia fikk han seg sin første kjæreste i Tandy Martin. Mens han var her fant han også glede i bøker med Nietzsche, Plutarch, Ginsberg, Michael McClure, James T. Farrell's Studs Lonigan, James Joyces Ulysses, Balzac, og Arthur Rimbaud. Sistnevnte kom han senere til å skrive låta "Wild Child" om. Jim skrev poesi, og han malte. Om natta lurte han seg gjerne ut for å dra ned til barene i sentrum, og lytte til bluesmusikk. 

I 1961 etter at Jim var ferdig på High School, sendte foreldrene ham til St. Petersburg Jr. College i Florida. Her måtte han bo hos besteforeldrene sine. Men etter et år ble Jim lei av både skolen og besteforeldrene, så han startet heller på Florida State University for å studere teater. I starten bodde han i et bofelleskap, men de andre ble så lei av hans uryddige oppførsel at han måtte flytte ut. Jim studerte også filosofi og psykologi her før han igjen ble lei og ønsket å flytte.

Dermed havnet han i California og filmskolen på UCLA universitetet. Men han fant i stedet glede i poesien. Så i helgene brukte han å dra ut til Venice Beach for å skrive dikt, samtidig som han begynte å eksperimentere med narkotika. Det var en dag han var på Venice Beach at han gikk seg på Ray Manzarek. 

Manzarek gikk også på UCLA. Han var sønn av polske immigranter og hadde vokst opp i Chicago. Fra han var 9 år gammel hadde han tatt pianotimer. Da han ble større fant han stor glede i bluesen. På tiden han traff Jim spilte han i et lokalt blues band. Manzarek skulle gjennom sitt helt spesielle orgelspill bli et kjennetegn på The Doors lydbilde, på linje med Jims vokal.

Ray Manzarek

Manzarek fikk lese noen av diktene til Jim, og likte dem veldig godt. Han syntes de egnet seg godt som musikktekster, så de to ble enig om å danne et band sammen. De fikk med seg John Densmore på trommer og Robbie Krieger på gitar. De to hadde fram til da spilt med det lokale bandet Psychedelic Rangers. I motsetning til de fleste andre band knyttet aldri The Doors til seg noen bassist.

Robbie Krieger var en lokal gutt fra L.A. Fra barndommen hadde han vært interessert i klassisk musikk. Men da Elvis og Chuck Berry kom på banen ble rock og gitarspilling det store. Etter en konsert med Chuck Berry byttet han inn sin klassiske gitar for en Gibson SG. En gitar han kom til å bli forbundet med. Krieger kom til å bli en av de viktigste bidragsyterne i The Doors når det gjaldt tekster og låter. "Light My Fire" var i det hele hans verk. Også låter som "Love Me Two Times" og "Love Me Madly" ble skrevet av ham.  Krieger studerte psykologi og indiansk musikk på UCLA da han ble kjent med Manzarek og Morrison.

John Densmore var nok det mest anonyme medlemmet av The Doors. Han hadde bakgrunn fra jazz og blues da han ble med i The Doors. Han ble likevel kjent som en dyktig trommeslager med rytmiske taktskifter, som også preget The Doors' musikk.

Navnet The Doors var det Jim som kom opp med, etter boken "The Doors Of Perception" av Aldous Huxley. Dette var i juli 1965.

Høsten 1965 avsluttet Morrison skolegangen ved UCLA for å konsentrere seg om The Doors. Tiden gikk med til å skrive låter og lete etter spillejobber. På denne tiden traff han Pamela Courson, en av de to damene som kom til å bety mest for ham, og som han omtalte som sin soul mate.  

Jim Morrison og Pamela Courson

Bandet fikk på kort tid et rykte som et energisk rockeband, og med en karismatisk sanger med et bra utseende. Så mye av oppmerksomheten ble rettet mot Jim. I starten var Morrison litt sjenert når han stod på scenen. Han unngikk øyekontakt med publikum, og av og til stod han med ryggen til dem når han sang. Men etter å ha blitt tryggere på seg selv ble han en scenepersonlighet. Bl.a. ved måten han håndterte mikrofonstativet på, der han kastet det rundt på scenen, og brukte det som et fallos symbol. Men Jim selv visste at han ville være hjelpeløs uten de tre andre, så for ham var det aldri noe alternativ å gå solo.

I juli 1966 fikk The Doors platekontrakt med Elektra Records. Elektra var da et lite folk-music plateselskap drevet av Jac Holzman. I 1967 kom deres første album "The Doors" ut. Det var produsert av Paul Rothchild. Han kom til å produsere de fleste av The Doors' plater i årene som fulgte. Rotchild bidro også på plater med andre store 60-talls artister, slik som Janis Joplin og Love

Janis Joplin og Paul A. Rothchild

Både singelen "Light my Fire" og albumet ble umiddelbart store hits i U.S.A. Med en 1. plass for singelen og 2. plass for albumet.  Før det ble "Break On Through" gitt på singel, uten at amerikanerne fikk øynene opp for storheten i denne rockeren som i likhet med "Light My Fire" regnes som en av de store låtene fra 60-tallet, og en av Doors' signaturlåter.

Sammen med The Beatles' "Sgt. Peppers" ble albumet "The Doors" den viktigste plata i den psykedeliske æraen på denne tiden. Med sin geniale fusjon av rock, blues, klassisk, jazz og poesi. Den ble på mange måter selve "The Soundtrack of the era", der den uttrykte mye av den frustrasjon og søking som fantes blant amerikansk ungdom på den tiden. 

Alle låtene utenom Brechts "Alabama Song", var skrevet av bandet selv. Albumet mottok strålende kritikk da det kom, og regnes ennå i dag som en av de beste platene som er laget. Anført av hiten "Light My Fire", den rå, psykedeliske "Break on Through", den oriental-inspirerte "Crystal Ships", og det 11 minutter lange episke dramaet i "The End" som avslutter plata på en verdig måte. Morrison utforsker de dypeste og mørkeste aspektene ved det psykedeliske eksperimentet på en måte både han selv og andre fikk problemer med å matche i årene som fulgte.

Plata ble en stor suksess i U.S.A. Men den hadde problemer med å gjøre seg gjeldende i Europa. Den noterte seg verken på listene i England, Tyskland eller Norge. Det var først senere at de ble oppdaget og elsket på denne siden av Atlanteren. F.eks. nådde ikke "Light my Fire" høyere enn en 49. plass i Storbritannia i 1967. I 1991 nådde den derimot en 7. plass. Og i 2002 gikk den til topps i en dårlig coverversjon.

Debutalbumet "The Doors"

Deretter fulgte en hektisk tid for bandet med mange konserter og forberedelser til det neste albumet "Strange Days". Konsertene deres ble svært populære begivenheter, der det mest av alt minnet om vekkelsesmøter. Jim kom med formaninger til publikum, til kompet av Manzareks psykedeliske orgelspill. Morrison ønsket å involvere publikum i sine tanker, for å få dem til å tenke over de dypere ting i livet. Samme år ble Morrison arrestert på scenen i New Haven, Connecticut for å ha oppfordret til opptøyer fra scenen.

Dramatisk da Morrison ble arrestert på scenen i New Haven.

Allerede høsten 1967 hadde de sin neste plate "Strange Days" klar. Mye fordi plata bestod av låter som allerede var skrevet da "The Doors" kom ut. Noe som gjør at mange ser på på plata som en annenrangs plate, med låter som ikke var god nok for førsteplata. Den har heller ikke den samme helheten i seg som "The Doors". Likefullt er det en bra plate med mange av de mest kjente Doors låtene. Slik som "Love Me Two Times", "People Are Strange" og den psykedeliske "When The Music's Over". En låt som bandet ofte avsluttet konsertene med. Plata nådde en fin 3. plass i U.S.A. 

"Strange Days" ble The Doors' 2. studioalbum i 1967.

I 1968 var The Doors klar med sitt 3. studioalbum, kalt "Waiting For The Sun". Og det var et mer lavmælt, og til tider melankolsk album. Salgmessig ble plata en kjempesuksess med 1. plass i U.S.A. både for albumet og singelen "Hello, I Love You". Samtlige låter var skrevet av bandet selv. Også i Frankrike gikk albumet til topps, mens "Hello, I Love You" gikk til topps i Canada.

Selv om Morrison hadde gjort dumme ting tidligere, begynte han i 1968 å bruke stadig mer dop, og drikke mer whisky og rødvin. Kanskje begynte han den fysiske nedturen her. Da platen kom, hadde bandet akkurat spilt inn TV-dokumentaren "The Doors Are Open". I dokumentaren var også protestsangen "The Unknown Soldier" å finne, en av platens sterkeste sanger. Også "Summer Almost Gone" og "Five To One" er sterke spor på denne plata. 

  "Waiting For The Sun"

The Doors var svært aktive på platefronten i denne peroden. Allerede i 1969 var 4. albumet "The Soft Parade" klar. Og mange anser dette for å være den svakeste platen The Doors gjorde med Jim Morrison i live. Mange som hadde sett på The Doors som et undergrunnsband, mistet troen på dem med dette albumet. Det var til tider pompøst med en blåserseksjon. I tillegg virket det som de prøvde å innynde seg hos country fansen med bluegrass låter som "Do It" og "Runnin' Blue". Men plata reddes delvis gjennom sterke låter som "Touch Me", "Wild Child", og "Shaman's Blues". Plata endte på en 6. plass i U.S.A. Mens "Touch Me" ble en av deres sterkeste plasseringer på singellisten med en 3. plass.

"The Soft Parade"

I forkant av utgivelsen ble Jim Morrison arrestert i Miami for å ha kledd av seg på scenen og vist fram tissen. Hendelsen ble en opprivende opplevelse for bandet som nesten ble oppløst etter dette. Både pga. Jims sceneopptredener, og fordi han i fylla var uregjerlig. Bl.a. knuste han en gang medlemmenes studioutstyr, noe som irriterte de andre voldsomt.

Morrison Hotel foto session

Mange så dette som starten på slutten for bandet. Men i stedet for å gi opp kom de tilbake med et av sine sterkeste album, i februar 1970, i form av "Morrison Hotel". Og her hadde man lagt bort melankolien, blåserne og country-gitaren til fordel for hardt slående, rufsete bluesrock slik publikum ønsket. Morrison hadde ikke vært helt fornøyd med låtene Krieger skrev på "The Soft Parade", så her tok han over styringen selv og skrev de fleste av låtene. Albumet ble en suksess med en 4. plass i U.S.A. og en 12. plass i Storbritannia, noe som viste at bandet var iferd med å bli oppdaget i Europa også. I Norge ble dette bandets første plassering på VG-lista med en 13. plass i mai 1970. Blant mange gode låter på plata er "Roadhouse Blues", "Morrison Hotel", "Waiting For The Sun" og "You Make Me Real" de beste. "Roadhouse Blues" er en Doors-klassiker på linje med "Light My Fire", og har senere vært gjengangere på konsertene til Status Quo og svenske Imperiet.

"Morrison Hotel"

Albumet var delt opp i to deler, der side 1. var "Hard Rock Cafe", mens side 2. var "Morrison Hotel". Førstnevnte navn inspirerte Isaac Tigrett og Peter Morton til å gi sin nye musikkafe i London navnet Hard Rock Cafe. Som med årene har blitt et kultfenomen. I dag (2017) fins det 168 slike kafeer rundt om i verden.

The Doors inspirerte Isaac Tigrett og Peter Morton til å ta ibruk navnet Hard Rock Cafe.

På denne tiden var Jim Morrison iferd med å bli lei av tilværelsen som rockeikon. Han søkte i stedet spenning i stadig større mengder alkohol og forskjellige narkotiske stoffer. Han nærmet seg avgrunnen.

Jim Morrison og The Doors live på the Aquarius Theater i San Francisco, juli 1969.

Høsten 1970 ble det gitt ut en liveplate kalt "Absolutely Live" som ga inntrykk av å være spilt inn under en konsert, men som i realiteten var spilt inn i årene 1969 og 1970. De fleste er enig om at det er en bra liveplate, som viser hva The Doors stod for som liveband. Den nådde en 8. plass i U.S.A.

I april 1971 kom "L.A. Woman". Plata som skulle vise seg å bli den siste Doors plata med Jim i live. Og det ble en verdig avslutning for en stor artist. Plata var enda mer blues-orientert enn "Morrison Hotel", med klassikere som "L.A. Woman", den jazzete "Riders On The Storm", "L'America" og "Texas Radio And The Big Beat". "L.A. Woman" var en hyllest til glamouren og det utsvevende livet i L.A. 

Plata var intens og direkte i sin uttrykksform, noe som gjør den tidløs, og like populær i dag som i 1971. Man kan muligens høre på Morrisons stemme at han begynte å bli sliten.

"L.A. Woman" ble den siste Doors plata med Jim Morrison med i bandet.

Like etter albumutgivelsen flyttet Morrison til Paris for å slippe unna all oppmerksomheten som han nå var gått lei av. Han var også lei av Los Angeles. Tanken var at skulle bo i Paris for å kunne konsentrere seg om låtskrivingen. Kjæresten Pamela ble også med over. Hun likte ideen om å få ha Jim for seg selv, dessuten hadde de planer om å kjøpe seg et sted i Sør-Frankrike som de kunne pusse opp, og der leve det gode liv.

I stedet ble han to måneder senere funnet død i badekaret i sin leilighet i Rue Beautreillis. Legene mente det var av hjerteinfarkt etter for mye alkohol. Men det ble aldri foretatt obduksjon, noe som muligens ville vært naturlig. Pamela mente at Jim på slutten hadde kuttet ut narkotikaen, men økt konsumet av alkohol, noe som gjør legenes antakelser sannsynlig. I tillegg gikk Jim på astmamedisiner, noe som sammen med alkoholen ble en farlig miks. Hans død skapte likevel spekulasjoner. Noen trodde i fullt alvor at han ikke døde, men skapte en historie for å kunne slippe unna mer oppmerksomhet. Mye av roten til dette ryktet, var at ingen fikk se Jim's kropp etter at han var død. Ikke de som var tilstede i begravelsen, og heller ikke de andre Doors medlemmene som kom til Paris like etter. De fleste syntes det var underlig. Både engelske Melody Maker og franske aviser mente i tiden etter, at de hadde bevis for at han faktisk ikke var død. Men kun var lagt inn på et mental sykehus utenfor Paris. De ryktene har med årene falmet kraftig.

Pamela og de andre pårørende ønsket ikke en storslått begravelse med mengder av mennesker. Så alt foregikk i stillhet på Poetenes hjørne av Père-Lachaise kirkegård i Paris. Kun Pamela og 4 til var til stede under kistenedsettelsen. En eldre fransk dame ved navn Madame Colinette som overvar begravelsen sa den gikk svært raskt for seg, og uten prest til stede: "Everything was done in a hurry. No priest was present, everybody left quickly. The whole scene was piteous and miserable".

I tiden rundt 1970 døde flere av de store rockeheltene. Brian Jones  (Rolling Stones) juli 1969, Jimi Hendrix i september 1970, Janis Joplin oktober 1970, og Jim Morrison juli 1971. Sammen med oppløsningen av The Beatles og Simon & Garfunkel tok dette mye av luften av det nye tiåret før det hadde kommet skikkelig i gang. 

                                                       

Krieger, Manzarek og Densmore fortsatte arbeidet med et nytt album, selv uten Morrison. Manzarek tok over på vokal. Men verken "Other Voices" (1972) eller "Full Circle" (1972) ble noen suksess, verken kunstnerisk eller salgsmessig. Og etter det gikk medlemmene hvert til sitt, med sine ulike prosjekter. Alle tre har vært aktive på platefronten helt fram til i dag. Enten med soloplater, eller som deltakere på andres plater. 

      

I årene etter Morrisons død ble de tre samlet for å sette musikk til opptak med Jim hvor han leser sin selvskrevne poesi. Ordbruken til Jim er ganske sterk, og til tider grov i omtalen av sex og religion. Dette ble gitt ut under navnet "An American Prayer" i 1978. Som dermed ble det siste offisielle The Doors albumet. Selv om den kun har interesse for fans av The Doors, og de med fascinasjon for Jim Morrison som person. 

I 1974 døde Morrisons kjæreste til det siste, Pamela Courson, etter en overdose heroin. Hun ble ikke gravlagt ved Jims side på kirkegården i Paris, slik det gikk rykter om, men i Fairhaven Memorial Park & Mortuary Cemetery i Santa Ana, i nærheten av  Disneyland. I minnehøytideligheten for henne spilte Manzarek "You're Lost Little Girl" på kirkeorgelet.

Og dermed var historien om The Doors over. Og verden hadde blitt en kjedeligere plass å være. I årene etter dukket det jevnlig opp livealbum, samleplater, og nyutgivelser av singlene deres som hevdet seg bra på listene. I Europa og Norge virket det som om The Doors for alvor ble opdaget etter Morrisons død. 

I 1991 ble verden igjen opptatt av The Doors' musikk. Takket være Oliver Stones film "The Doors". Stone som har laget mange av de beste filmene som omhandler 60-tallet, var selv en stor Doors-fan i sin ungdom. Filmen handlet i første rekke om forholdet mellom Jim og Pamela. De andre medlemmene og musikken havnet mer i bakgrunnen. Men den ble en stor suksess, og soundtrack-plata solgte svært bra etterpå. I Storbritannia nådde den 11. plass, mens i Norge som på 60-og 70-tallet ikke viste noe større interesse for bandet, nådde plata 4. plass. I begge land har samleplater med The Doors hevdet seg bra på listene helt fram til i dag. "The Best of Doors" nådde 3. plass i Norge i 1998, mens "The Best Of The Doors" nådde 9. plass i Storbritannia i 2000.

Dette viser at The Doors' musikk evner å fenge nye generasjoner av rockeungdom. Ungdom som også fascineres av Morrison's opprør mot autoritetene, og hans poesi. The Doors har utvilsomt gått inn i musikkhistorien som en av de store bandene. Og som forbilde for mange rockeband i årene etter. Uten at det nok ville brydd Jim Morrison nevneverdig om han fortsatt hadde vært i live.

 

 

 

 

The Doors

1967

Strange Days

1967

Waiting for The Sun

1968

The Soft Parade

1969

Morrison Hotel

1970

L.A.Woman 

1971

Other Voices

1971

Full Circle

1972

An American Prayer

1978

   

1. The Doors

2. L.A.Woman

3. Strange Days

4. Morrison Hotel

5. Waiting for the Sun

6. The Soft Parade

7. Full Circle

8. Other Voices

 

 

 

 

1. Light my Fire 

2. Break on Through 

3. People are Strange

4. L.A. Woman

5. The End

6. Riders on the Storm

7. Gloria

8. Love me two Times

9. When the Music's Over

10. Roadhouse Blues