Richard Page

(vokal/bass)

Født 16. mai 1953

Keokuk, Iowa, U.S.A.

  Steve Farris

(gitar)

Født 1. mai 1957

Fremont, Nebraska, U.S.A.

             
  Pat Mastelotto

(trommer)

Født 10. september 1955

Chico, California, U.S.A.

                Steve George

(keyboard)

Født 20. mai 1955

Phoenix, Arizona, U.S.A.

Mr. Mister var i en kort periode på midten av 80-tallet et av de store pop/rock bandene i verden. Særlig i hjemlandet U.S.A. var de enormt populære i 1985 og 1986. Årsaken til den store interessen for Mr. Mister kan egentlig kumuleres ned til de to låtene "Broken Wings" og "Kyrie", samt albumet "Welcome to the Real world" - som alle gikk til topps i U.S.A. Albumene og singlene de ga ut før og etter disse, var ikke i nærheten salgsmessig. Og etter 3. albumet "Go On..." fra 1987, ble det stille fra Mr. Mister. Noen år senere ble det kjent at bandet var oppløst, uten at for mange brydde seg om det.

Mr. Mister hadde fått sin tid i rampelyset, mye takket være tung rotasjon på amerikanske radiostasjoner. Når de ikke klarte å levere like fengende låter som "Broken Wings", mistet radio og TV interesse for dem. Og de sluttet å selge plater. Fra å være nummer 1 med "Welcome to the real world", nådde de ikke høyere enn 55. plass med det mer innadvendte (men likefullt glimrende) albumet "Go On...".

Musikerne i Mr. Mister hadde fram til de startet opp i 1982, vært låtskrivere og turne/studiomusikere for kjente artister som America, Kenny Loggins, REO Speedwagon, og Rita Coolidge. Etter at bandet ble oppløst i 1990, fortsatte de med denne virksomheten.

Historien om Mr. Mister startet i den amerikanske byen Phoenix, i Arizona. Der Richard Page og Steve George vokste opp i nærheten av hverandre. Det var de to som senere kom til å danne Mr. Mister, og som kom til å skrive hitene "Broken Wings" og "Kyrie" sammen.

Richard Page var egentlig fra Keokuk i Iowa. Her bodde han til han ble 6 år gammel, da familien hans flyttet til Montgomery i Alabama. Interesse for musikk fikk Richard på den tiden han bodde i Montgomery. Han lærte seg å spille piano, og han fikk sangundervisning. Sammen med søsteren og tre brødre ble han med i farens kirkekor. Faren var en pensjonert kordirigent og sanglærer. Også Richards mor hadde bakgrunn fra kor, som leder av et kjent guttekor i Phoenix.

Senere ble Richard mer opptatt av å lære seg å spille keyboard og gitar.

Mens de bodde i Montgomery fikk Richard oppleve raseskillet på nært hold. En dag han skulle drikke fra en fontene i byen ble han tatt til side, fordi fontenen kun skulle brukes av svarte mennesker.. Faren hans opplevde å bli stigmatisert av miljøet han var i, fordi han hadde gått i begravelsen til en svart mann.

På skolen var den energiske Richard aktiv i mange fora. Og i en (merkelig) avstemning som ble gjort mens han var på high school, ble han kåret til å være den med størst sjanse til å lykkes i livet. Enda skolekarakterene hans på den tiden var elendige.

Richard Page ble et kjent ansikt på 80-tallet, som vokalist i Mr. Mister.

Richard likte å høre på artister som Cream, The Beatles, og Jimi Hendrix. Han begynte også å skrive egne låter i ung alder. I første omgang ble de framført på piano i kirken.

I ungdommen flyttet familien Page til Phoenix i Arizona. Som nevnt var det her Richard ble kjent med Steve George.

En annen viktig person for Richard, var hans søskenbarn John Lang. De to skrev sine første sanger sammen da Richard var 17, og John 18. John var tonedøv, så han hadde ikke noe å tilføre på det musikalske. Men på det lyriske var han et stort talent. John kom til å følge Richard på hans musikalske vei, både før og etter Mr. Mister. Han skrev tekstene til alle låtene på "Welcome to the real world" - med "Broken Wings" og "Kyrie". Han var det ukjente 5. medlemmet av Mr. Mister. En mann som ikke likte oppmerksomhet, og som aldri ga intervjuer.

         

Tekstforfatteren John Lang. Til høyre slik han ble avbildet på innercoveret av "Go on..."

John Lang levde et turbulent liv. Han ble adoptert bort til besteforeldrene da han var liten. Fordi moren døde, og faren ikke ville ha ham. I ungdommen syntes den militante bestefaren at han var blitt vanskelig, så John ble sendt til en militærskole i Mexico, hvor han måtte være i hele 3 år. Det var har han begynte å skrive tekster, som han sendte til Richard. Da han kom tilbake tilbrakte John mye tid sammen med Richard og familien Page.

I 1973 ble Lang med i bandet Nick Needle and The Injections - som vokalist.

Steve George var født i Illinois. I likhet med Richard fikk han interesse for pianospill i ung alder (moren var pianolærer). Senere flyttet Steves familie til Phoenix. I tillegg til piano ble han opptatt av å lære seg å spille saksofon. På high school spilte han i ulike band. Han lærte også mye av en musikklærer, om det å skrive låter, og skape strykerarrangement - i tillegg til generell musikkteori. Mens Steve gikk på high school fikk han overtalt foreldrene til å kjøpe en synthesizer til ham, en mini-moog.

Musikk Steve likte å høre på var klassisk, fusjon og jazz. Og artister som Jan Hammer, Herbie Hancock, og Miles Davis.

Han og noen kamerater startet et band sammen i 1974. Og etter at en lokal platebutikkeier hadde tipset en bekjent som jobbet i platebransjen, begynte ting å skje. De fikk besøk fra et plateselskap i Los Angeles, og her ble de lovt gull og grønne skoger. Den 18 år gamle Steve trodde på det som ble sagt, og regnet med å være millionær innen kort tid. Steve George: "Great! I’ll have my first record deal. Next year, I’ll be making a hundred million dollars!" Selskapet betalte bandet lønn i to måneder, men siden hørte de ikke mer fra dem. Noe som ble Georges første møte med den harde virkeligheten innen businessen.

Etter å ha avsluttet high school, flyttet både Richard og Steve til Los Angeles for å gå på skole, og for å bli endel av musikkmiljøet i byen.

I Los Angeles dannet den 19 år gamle Steve bandet Andy Hardy. Navnet tok de fra 30-talls filmen "Love Finds Andy Hardy", der Mickey Rooney spilte denne Hardy. Den 20 år gamle Richard ble etter hvert med i Steves band da en annen sluttet, for heller å bruke tiden på Jehovas vitner.

Steve George

Selv om Richard og Steve var gode venner, med felles interesse i musikken, kom de snart til å søke nye utfordringer på hver sin kant. Richard sluttet i Andy Hardy, da han flyttet fra L.A. til San Diego i California, for å studere. Her ble han med i bandet Joyce. Først som trommeslager, senere som gitarist. Joyce valgte å søke lykken i Hollywood, men det ble ingen suksess. Og i 1975 var Richard tilbake i Los Angeles, der han igjen slo seg sammen med Steve George.

Steve og Richard spilte på ulike nattklubber i Los Angeles, slik som "The Red Onion".  Deretter flyttet de til Las Vegas, for å prøve seg som musikere på nattklubber der. De opptrådte gjerne 7-8 kvelder på rad, noe som naturligvis var veldig slitsomt. Det gikk også utover stemmen til Richard som sang i tillegg til å spille gitar. Richard Page: "Seven or eight sets a night, we started at ten and worked till five in the morning. My voice lasted about two days. “I can’t do this”, I left and went to L.A."

Deretter skilte de to lag, igjen. Steve fortsatte å bo i Las Vegas, mens Richard flyttet tilbake til San Diego, der han begynte på en skole for utøvende kunst. Her fordypet han seg i musikalsk komposisjon. Han fikk også satt opp en teaterstykke. Oppsetningen ble framført på en scene i byen i et år før det ble tatt av.

Da han gikk tom for penger, slik at han ikke lenger hadde råd til å studere, flyttet Richard inn i en liten leilighet i Studio City, Los Angeles. Her livnærte han seg ved å spille i ulike band. Han var også med i et country & western band en kort periode.

I 1976 tok Richard pånytt kontakt med Steve, med ønske om et musikalsk samarbeid. Steve flyttet da tilbake til Los Angeles fra Las Vegas. Sammen med Richards søskenbarn John Lang spilte de inn en demo som ble sendt til ulike plateselskap. I starten var ingen interessert. Men da Bobby Colomby (eks. Blood, Sweat & Tears) hos plateselskapet Epic records hørte låtene deres, begynte ting å skje. Like etter ble de tilbudt platekontrakt. De tre valgte da å kalle seg Pages (i 1977), et navn som spilte på Richards etternavn Page. Det var bassisten Jerry Manfredi som kom opp med navnet, ikke Richard selv. Richard Page: "The bass player named the group, not me."

Pages, med Steve George (nr.2 fra venstre) og Richard Pages (nr. 4 fra venstre).

I 1978 ble deres første album - den selvtitulerte "Pages" - gitt ut. Musikalsk lå den nærmest jazz. Men den inneholdt også elementer fra andre musikksjangere som var populær på den tiden. Ønsket var å skape sofistikert musikk, som samtidig egnet seg spilt på amerikanske radio. Dessverre hadde ikke låtene Page/George skrev så mye hitpotensiale i seg, og plata ble en flopp salgsmessig. I 1979 var de tilbake med "Future Street". Et album som var røffere i kantene, med en mer markant rock feel. De fikk en liten hit med "I do believe in You", uten at det hjalp plata fra å floppe. På innspillingen hadde de fått hjelp fra kjente folk som Kenny Loggins (koring), og Steve Lukather fra Toto (tekniker). John Lang skrev alle tekstene på Pages' plater. Steve George spilte på en Yamaha CS-80, Oberheim, piano, i tillegg til sin gamle mini-moog.

       

Pages to første album "Pages" (1978) og "Future street" (1979).

Innimellom disse to plateinnspillingene jobbet Richard og Steve som studiomusikere, for å tjene penger til livets opphold. Bandet Pages opptrådte aldri live, og med unntak av Steve og Richard, var det store utskiftninger i bandet. Noe som gjorde at det mer var å anse som et prosjekt.

Etter de to første platene byttet Pages plateselskap til Capitol records. Her spilte de inn albumet "Pages" (samme navn som førsteplata), med mange av de beste musikerne i Los Angeles til å hjelpe seg. Bla. Jeff Porcaro fra Toto. Og Toto var et band mange sammenlignet Pages med på denne tiden, uten at det skapte større interesse for "Pages", da den ble  gitt ut i 1981.

Pages' 3. album fra 1981, med Richard og Steve på forsiden av coveret.

Like etterpå ble Pages oppløst, da Richard og Steve ikke så noe poeng i å fortsette med et band ingen var interessert i. Dessuten hadde de et ønske om å danne et helt nytt band, med faste musikere. Slik at de kunne dra ut på turne sammen, og skape et lydbilde som ikke ble endret hver gang en ny musiker kom inn i bandet.

Richard ble deretter studiomusiker, der han sammen med Tommy Funderbeck og Tom Kelly dannet en vokaltrio som deltok på mange innspillinger. Med kjente artister som Al Jarreau, Donna Summer, Chaka Khan, REO Speedwagon, Kenny Loggins, Pointer Sisters, Molly Hatchet og Twisted Sister. Også Steve jobbet som studiomusiker etter at Pages ble oppløst. Han og Richard koret begge på en plate med Village People.

I 1982 fikk de to tilbud om å bli med som korister på en turne med Andy Gibb, en mann som på den tiden kunne se tilbake på 3 nr.1 hits i U.S.A. Underveis på denne turneen syslet de videre med ideen om å danne et nytt band sammen. De begynte å se seg om etter en gitarist, bassist, og trommeslager.

Da de kom tilbake til Los Angeles etter turneen, arrangerte de en audition. Den første som ble tatt med i bandet, var gitarist Steve Farris. George og Page likte hans røffe gitarspill, og engasjementet han viste på gitaren. Farris var allerede på denne tiden erfaren som gitarist, da han hadde spilt med mange band i midtvesten der han kom fra.

Steve Farris ble med som gitarist i Mr. Mister i 1982.

Steve Farris var født i Fremont, Nebraska. En delstat som ligger midt i U.S.A. Han begynte å spille gitar som 9 åring. Den første gitaren han spilte på var morens akustiske, som hadde telefonledning som strenger. Han bestemte seg tidlig for å bli god på gitaren, og trente hardt i mange år. Som 11 åring oppdaget han Jimi Hendrix, noe som inspirerte ham veldig. Da han ble eldre tok han gitartimer i den lokale musikkforretningen. På high school spilte han i ulike skoleband. I 1970 ble han med i det første "ordentlige" bandet - kalt 3dog Breath. I 1975 møtte han jazzgitaristen Kurtis Robinson hjemme i Fremont. Av ham lærte Steve mye om gitarteknikk.

I 1978 flyttet Steve Farris til California, med et ønske om å livnære seg som studiomusiker. Men ingen var interessert i å hyre ham. Han fordrev tiden med å spille sammen med medlemmer av backingbandene til Stevie Wonder og George Benson. Etter en konsert i 1979, startet Steve et treårig samarbeid med Eddie Money (hadde flere topp 40 album i USA på 70- og 80-tallet). Det ga Steve mange hyggelige øyeblikk, da han er fikk sjansen til å spille rett fram rock'n roll. I tillegg ga det ham gode inntekter. I 1982 ble samarbeidet med Money avsluttet, Farris søkte da lykken hos Page og George.

Samme år ble han nesten medlem av rockebandet Kiss. En kveld han opptrådte på en nattklubb, var et av medlemmene fra det kjente rockebandet tilstede. Kiss var på den tiden på utkikk etter en erstatter for Ace Frehley som nettopp hadde sluttet i bandet. Steve dro på en audition som gikk bra, og han ble invitert til å bli med i bandet. Men av en eller annen ble det ikke noe ut av samarbeidet.

Farris ble likevel med på Kiss albumet "Creatures of the Night" fra 1982, der han spilte sologitar på tittellåta.

                       

Steve Farris prøvepilte med Kiss, og var nær ved å bli medlem av bandet.

Senere ble han med på Kiss albumet "Creatures of the Night".

Steve Farris var favoritten hos det kvinnelige publikummet, og på konsertene ble gjerne lyset rettet mot ham. Han ble også gjerne plassert ved siden av sanger Richard, så folk bedre kunne se ham.

Sammen med Page og George, arrangerte Steve Farris en ny audition i Studio City, for å finne en trommeslager. De prøvde ut 8 eller 9 trommeslagere, før de bestemte seg for å gå for Pat Mastelotto. Mastelotto som var fra Chico i Nord-California, introduserte seg selv med ordene: "jeg spiller trommer, HARDT!" Og Page og de andre to likte det de hørte.

Patrick Lee Mastelotto, som han het, vokste opp i San Fernando dalen i Chico, som den eldste av 4 søsken. Trommer begynte han å spille da han var 10 år gammel. Pat var selvlært, uten noen pedagogisk skolering innen musikk. Trommespillet hans var inspirert av platene han hørte på, med artister som Todd Rundgren, King Crimson, Led Zeppelin, Cream, Jimi Hendrix' Experience, The Who, The Beatles, Weather Report, D.C. 5, XTC, C.S.N.&Y., PIL, Inxs, Y.M.O., 10CC, og Yes. Pat likte også å høre på Hank Williams, Bela Bartok, Ginger Baker og Mike Giles.

I ettertid har han angret på at han ikke tok musikkfag på skolen, og at han aldri tok seg tid til å lære noter.

Pat Mastelotto

I barndommen flyttet familien Mastelotto mye rundt, pga. farens jobb i byggebransjen. Dette frustrerte Pat, i tillegg til at han opplevde en identitetskrise. I 1971 flyttet Pat med familien til Los Angeles. I en periode mens han gikk på high school, kjørte han bil 3 timer hver kveld - til Lake Tahoe - for å spille med et band der. I 1972 flyttet den 17 år gamle Pat til San Francisco, fordi et annet band han spilte i holdt til der. Men da det ble oppløst flyttet han tilbake til Los Angeles, der han bodde på en hybel. Men da han gikk tom for penger, og ikke hadde penger til mat, flyttet han tilbake til foreldrene sine. I Los Angeles fikk Pat muligheten til å ta trommetimer hos Joe Porcaro, en kjent jazztrommeslager, og far til de tre Porcaro brødrene i Toto. Men etter kun 3 øvingstimer, sluttet Pat å møte opp hos Porcaro, noe han selvfølgelig angrer på i ettertid.

I Los Angeles spilte Pat i band som Baby Grand og The Terrible Lizard. Han traff senere produsent Mike Chapman (Blondie, Knack, Mud, Sweet), som likte trommestilen hans. Dette ga Pat muligheten til å spille på plater med navn som Holly Penfield, Shandi, Holly Knight, Michael Des Barres, Scandal, og Nick Gilder. Det var ikke alltid at spillejobbene ga de store inntektene. Så for å kunne livnære seg hadde Pat ulike jobber ved siden av musikken. Bla. prøvde han å drive en restaurant, kjøre truck, drive trommeutleie, selge kontorutstyr, drive en bensinstasjon, være lystekniker på konserter, og jobbe som gartner i et drivhus. En av de nattklubbene Pat spilte oftest på, var "L.A. Country Club".

Det var Pat Mastelottos venn Kim Bullard, fra bandet Poco, som tipset ham om at Richard Page og Steve George var på utkikk etter en trommeslager. Den dagen Pat skulle på audition hadde han jobbet siden 6 om morgenen. Han hadde den siste plata til Pages på sin walkman, slik at han kunne høre hva slags musikk de var vant til å spille.

Det var egentlig meningen at Pat skulle ha med seg en bassist han kjente på audition. Men denne var forhindret fra å møte opp, da han måtte til tannlegen istedet. Det endte med at Richard som egentlig kun skulle synge i bandet, tok opp bassgitaren, slik at de 4 kunne jamme litt sammen. Richard hadde knapt spilt bass før, men han lot det stå til. Etter å ha kjørt gjennom noen låter, var de alle 4 entusiastiske over hvor bra det hørtes ut. De ble enig om at de ikke trengte noen bassist, og at de heller kunne være en kvartett: "Let's make it a four-piece. It sounds pretty good, and we don't have to pay a fifth guy or worry about a fifth attitude."

Richard ga Pat kallenavnet Ringo, ettersom han syntes trommespillet hans minnet om Ringo Starr.  Kjemien de 4 imellom stemte bra. Og de utfylte hverandre musikalsk.

Våren 1982 var bandet en realitet. Noe navn hadde de ennå ikke kommet opp med.

Som manager ansatte de George Ghiz, som også var en barndomskamerat, av Richard og Steve.

Mr. Mister i 1982

De gikk deretter igang med å skrive låter, hvor alle 4 fikk mulighet til å bringe fram sine ideer. Man bestemte seg for å bruke melodiene de skrev sammen med John Langs tekster. Deretter gjorde de flere promoteringskonserter i Los Angeles, med mange av de store plateselskapene tilstede. Lyd- og lysutstyr fikk de låne av bandet Supertramp. På en konsert de gjorde på S.I.R. i Los Angeles våren 1982, var RCA records tilstede. Og i juni ble de tilbudt kontrakt med det store plateselskapet.

Page og co. gikk så i studio for å spille inn debutplaten. Med seg som produsent fikk de en av de beste pop/rock produsentene på den tiden, i Peter McIan. McIan hadde i forveien gjort en bemerkelsesverdig jobb som produsent på Men at Works to første album. Han løftet "Down Under" fra å være en litt kjedelig pubrock låt på B-siden av Men at Works debutsingel, til å bli en monsterhit over hele verden i 1982.

Produsent Peter McIan

Mot slutten av 1983 var plata ferdig innspilt, og man begynte å tenke på utgivelse og promotering av den. Men enda hadde man ikke kommet opp med noe navn på bandet. Plateselskapet kom med mange navneforslag, men ingenting som man følte fungerte. Samtidig hadde Steve, Steve, Pat og Richard en intern spøk, der man omtalte hverandre som Mr. "Ditt", og Mr "Datt". Inspirert av albumtittelen "Mr. Gone", med deres felles favoritt Weather Report. Det var Pat Mastelotto som hadde ideen om å kalle bandet Mr. Mister. Noe de andre syntes hørtes bra ut.

"Mr. Gone" med Weather Report. Albumet som ga Mr. Mister ideen til bandnavn.

Debutlbumet "I wear the Face" ble lagt ut for salg i U.S.A. tidlig i 1984. Den kunne minne om det som senere ble å finne på "Welcome to the real world". Med Toto lignende pop/rock. Med inspirasjon fra både den amerikanske rocketradisjonen, og britisk new wave.

"I wear the Face" ble en brukbar suksess med 170. plass på Billboard. Selv var ikke Mr. Mister fornøyd med verken plasseringen på listene, eller kvaliteten på albumet. De følte den ble for hitorientert, og lite spennende. De følte at de hadde gitt etter for andres krav, istedet for å ta kontrollen selv. Dette ønsket de å rette opp på den neste plata de skulle spille inn. Richard Page: "Vi har gjort ting på den trygge måten, og hørt på hva andre sa. Neste gang skal vi gjøre det på vår måte."

Richard Page som hadde opplevd at 3 albumutgivelser med Pages floppet, syntes det ble for mye med en 4. flopp. Han prøvde å koble ut de negative tankene med kokain og andre narkotiske stoffer. Heldigvis klarte han å kutte ut stimuliene da han ble far for første gang i august 1984.

           

Debutalbumet "I wear the Face". Den første slik den så ut i 1984. Den andre fra relanseringen i 1986.

I mars 1984 ble "Hunters of the Night" gitt ut som første singel fra plata, med en fin 57. plass som resultat. Den fengende, keyboard drevne låta, var skrevet av Page, George, Lang, og bandets manager George Ghiz. Resten av låtene på plata var skrevet av de tre førstnevnte.

Da de skrev "Hunters of the Night" var ønsket å skape en kommersiell hit. Noe de ikke følte at de lyktes helt med. Da de senere klarte det, var det med låter de i utgangspunktet ikke hadde tenkt ville bli hits.

Steve George: "We were desperate for a hit song. We tried to write one - ‘Hunters of the Night’ - but of course, it didn’t work. You can’t premeditate (tenke på) these things."

   

 Fra videoen til "Hunters of the Night"

Også "Talk the Talk" og "I'll let you drive" ble gitt ut som singel fra "I wear the Face", uten å nå opp i U.S.A.

Kort tid etter at "I wear the face" ble gitt ut, fikk Richard Page tilbud om å overta som vokalist i Toto, etter Bobby Kimball som nettopp hadde sluttet  bandet. Om ikke det var nok fikk han også tilbud om å overta som vokalist i Chicago etter Peter Cetera. To av de største amerikanske bandene på den tiden. Og selv om det sikkert var fristende å si ja, takket han nei. Han hadde fortsatt klokketro på at Mr. Mister skulle få sitt store gjennombrudd, og ville heller være med der når det skjedde.

Plateselskapet gjorde lite for å promotere Mr. Mister i 1984, og det ble heller ikke gjennomført noen turne etter utgivelsen av "I wear the Face". Istedet klarte de å bli med andre band på turne, som oppvarmingsband. Slik som en vestkyst turne sammen med britiske Madness, og en annen turne med Adam & the Ants. Under turneen med Ants skrev Richard Page og Steve Farris det som skulle bli giganthiten "Kyrie".

De opptrådte også i midtvesten sammen med new wave bandet Berlin, og de gjorde noen få konserter sammen med Eurythmics. Mottagelsen hos publikum var stort sett lunken, og få visste hvem de var.

Når de skulle igang med innspillingen av et nytt album, var de bevisst på at de selv skulle velge ut folkene som skulle bidra på plata. Produsent til plata fant de på en Yes konsert i Los Angeles. Paul De Villiers som var lydtekniker for Yes, imponerte Page og co. med det lydbildet han bidro til å skape på konserten. Richard Page: "Paul was an uncompromising force in the studio, always looking for new sounds and different ways of doing things. He left no stone unturned in his search."

Paul De Villiers som produserte et av de mest solgte albumene på 80-tallet, er et relativt ukjent navn.

I oktober 1984 gikk de i gang med øvingene, og deretter dro de i studio for å spille inn det nye albumet. Underveis prøvde de ut de nye låtene - på publikum som de opptrådte for. I april 1985 var plata ferdig innspilt.

Igjen hadde de fått med seg John Lang som tekstforfatter. Og selv om han hadde skrevet gode tekster før også, var de fleste enig om at han hadde utviklet seg mye siden sist. Særlig på de to store hitene "Kyrie" og "Broken Wings" kom han opp med tekster som skapte rom for ettertanke.

"Kyrie Eleison" er gammelgresk for "Gud ha miskunn", og setningen brukes i flere religiøse ritualer i den ortodokse kirke. Richard Page skal ha sagt at teksten ble skrevet etter et angrep på ham. Men det er blitt tilbakevist av Lang. Istedet fikk Lang inspirasjon til teksten allerede som liten gutt, da han sang i Episcopal kirken i Phoenix, sammen med Richard.

Teksten til "Broken Wings" skrev Lang etter å ha lest boken "Broken Wings", av den libanesiske poeten/filosofen Kahlil Gibran. Den handlet om det å plukke opp de ødelagte bitene, og gå videre i livet. Strofen "Take these broken wings and learn to fly" er også å finne i Beatles låta "Blackbird". Også de hadde latt seg inspirere av Gibran.

Melodien til begge disse to låtene, som kom til å bli blant 80-tallets største hits, ble skrevet av Page på kort tid. Han følte at de bare "kom til ham", og da var det bare å skrive de ned mens han enda husket dem. Richard Page: "’Broken Wings’ was written really quickly, like letting a breath out. It was just an experience that occurred while I happened to be there; it came through me. ‘Kyrie’ was the same thing. It just happened."

Alle låtene på "Welcome to the real World" var skrevet av George/Farris/Lang. På 7 av dem hadde de fått hjelp fra Mastelotto eller Farris. Tittelen på plata henspilte på det å ta ansvar, og å bli voksen. Det var på en måte en hilsen til dem selv, der de på denne plata måtte ta ansvar for resultatet. Navnet henspilte også på Pages ønske om å legge narkotikamisbruket bak seg, og møte den virkelige verden i nykter tilstand.

Allerede før "Broken Wings" ble gitt ut som singel hadde flere amerikanske radiostasjoner fått tak i en demo av låta, som de spilte jevnlig. Til bandets store overraskelse og glede. Pat Mastelotto stod på rødt lys, da han hørte lyden av "Broken Wings" fra bilen ved siden av ham. Han trodde nesten ikke sine ører. Deretter økte spillingen i omfang.

       

Singelen "Broken Wings" kom i ulike utgaver

I august 1985 ble "Broken Wings" gitt ut som singel. Og i slutten av september fikk den sin debut på amerikansk Billboard. Først i desember gikk den helt til topps i U.S.A. - der holdt den seg i 2 uker, før den ble avløst av "Say you Say me" med Lionel Richie. I Canada ble det også førsteplass. I Europa ble "Broken Wings" en stor hit, med 4. plass i både Norge, Storbritannia og Sveits. I Nederland ble det 2. plass.

Mr. Mister var ute på turne med Tina Turner på det tidspunktet de fikk vite at "Broken Wings" hadde gått til topps i U.S.A. Steve George var iferd med å sjekke inn på et hotell, da han fikk et telegram fra bandets manager George Ghiz om at låta var nummer en. Det tok noen minutt før han skjønte at det var sant. Steve George: "It was a great feeling."

For Richard Page var det ekstra gledelig da moren ringte og fortalte at hun elsket "Broken Wings". Tidligere hadde hun prøvd å overtale ham til å bli skuespiller istedet for musiker.

Til låta ble det laget en stilfull video i svart-hvitt, hvor Richard Page er ute på den amerikanske landeveien i en åpen bil. I videoen besøker han også en kirke hvor en falk kommer inn og setter seg på armen hans. Som for å understreke det sakrale preget i låta.

      

Det ble laget en stilfull video i svart-hvitt til "Broken Wings".

I august hadde Mr. Mister dratt ut på turne som oppvarmingsband for Don Henley. Deretter fulgte de det populære rockebandet Heart på turne. Etter det fulgte - som nevnt - en turne med Tina Turner, med hele 33 konserter rundt om i U.S.A. Fra oktober til desember 1985. Alt dette bidro til at mange tusen mennesker fikk sjansen til å se og høre Mr. Mister. Tina Turner spurte Page om de ikke kunne skrive en låt til henne som minnet om "Kyrie". Det sa de ja til, og kom litt senere opp med "Stand & Deliver". Men det endte med at de spilte inn låta selv istedet.

I 1985 ble "Kyrie" gitt ut som 2. singel fra "Welcome to the real world". Videoen til låta var ulike filmopptak gjort under turneene de hadde gjennomført høsten 1985 - satt sammen til en musikkvideo. "Kyrie" endte opp som bandets mest solgte singel. I U.S.A. toppet den Billboard i to uker - i mars 1986. Også i Norge og Canada gikk den til topps, mens den nådde topp 10 i land som Sveits, Østerrike, Nederland, Sverige, og Tyskland.

Albumet "Welcome to the real world" ble gitt ut 27. november 1985. Og med de gode plasseringene til "Broken Wings" og "Kyrie", samt hyggelig omtale i musikkpressen, ble plata en storselger. I U.S.A. gikk den til topp i begynnelsen av mars, mens i Norge ble det en fin 2. plass (med 18 uker på VG-lista). I Storbritannia ble det 6. plass, mens i Sveits ble det 10. plass, i Østerrike 12. plass, i Sverige 13. plass. Og på New Zealand 21. plass. For å nevne noen plasseringer. Plateselskapet RCA var svært fornøyd med salget, da de ikke hadde hatt en topplassering i U.S.A. på mer enn 10 år med noen av sine utgivelser.

Tilslutt endte "Welcome to the real world" opp med et salg på 10 millioner eksemplarer - et imponerende antall.

Coveret til "Welcome to the real World" var laget av air brush artisten Jonathan Owen, som Richard hadde oppdaget etter å ha sett en utstilling han hadde på Laguna Beach i California.

"Welcome to the Real world" ble et av de mest solgte platene i verden i 1985/1986.

Tekstforfatter John Lang brukte noen av pengene han tjente fra salget på å oppfylle en gammel drøm. Nemlig  å studere ved Sorbonne-universitetet i Paris, Frankrike. Her skrev han også en novelle.

På kort tid hadde Mr. Mister blitt et av de mestselgende bandene i verden - med to monsterhits i løpet av noen måneder. Mange kritikere mente de hadde kommet for lett til det. Og at de hadde oppnådd suksess uten å ha gått "den harde veien" først. Mange tvilte på deres kvaliteter som musikere - at de "kun" var 4 pene gutter. At de allerede hadde et album på samvittigheten, og var dyktige musikere med lang fartstid i musikkmiljøet i Los Angeles, var det få som fikk med seg.

Riktignok fikk bandet oppreisning i amerikansk presse på et senere tidspunkt. Bla. måtte Rolling Stone magazine innrømme at Mr. Mister var et dyktig rockeband.

Når de opptrådte live ble de også beskyldt for å bruke playback, pga. det presise og fyldige lydbildet. Men faktum var at de aldri brukte ferdiginnspilte lyder på scenen. Alt ble framført live der og da. Steve Farris: "Vi bruker aldri ferdiginnspilte bånd. Vi spiller alle instrumentene, med unntak av "Broken Wings" - der bassgitaren til Steve blir kjørt gjennom en synthesizer."

I mars ble den mer umiddelbare "Is it Love" gitt ut som 3. singel fra albumet. I USA ble det en sterk 8. plass, mens ellers i verden nådde den ikke opp.

Høsten 1985/våren 1986 ble en svært hektisk tid for bandet, med mange intervjuer, TV opptredener, og turnevirksomhet. I tillegg var de allerede godt igang med arbeidet med et nytt album. Noen av låtene på den nye plate ble gjort tilgjengelig lenge før den ble gitt ut. "Something real (inside me/inside you)" ble i 1986 brukt i ungdomsfilmen "Youngblood" - med Rob Lowe i hovedrollen. Den keyboard-riff dominerte "Something real" var en av temalåtene i filmen. I 1986 ble også den Farris/Page/Lang skrevne låta "Watching the World" spilt inn av Chaka Khan - på henne album "Destiny". Begge disse to låtene kom til å bli finne på Mr. Misters album fra året etter.

           

I desember 1985 opptrådte Mr. Mister på The Ritz i New York. Konserten ble tatt opp på bånd og spilt på radioprogrammet "King Biscuit Flower Hour". Enda mer prestisjefylt for bandet var det å få lov til å åpne utdelingen American Music Awards (en form for "Spellemannsprisen") - i januar 1986. På første rad satt Stevie Wonder - forbildet til Richard Farris. Og når Mr. Mister framførte "Kyrie" stod Wonder og danset og sang med. Det virket som om han kunne hele teksten. Opplevelsen varmet veldig. 10 år senere covret Farris en Wonder låt, på en soloplate han ga ut. Deretter bar det over til England for å delta på BBCs populære program "Top of the Pops" - med "Broken Wings". Engelskmenn er ellers kjent for å oppdage ny musikk før de fleste andre, men når det gjaldt Mr. Mister var de et halvt år for sent ute.

   

Mr. Mister på "Top of the Pops" med "Broken Wings", i januar 1986.

Mr. Mister valgte å bli igjen i Europa, for å dra ut på en "European Promotion tour". Her besøkte de mange land, og ga intervjuer - og opptrådte i uliker TV program, slik som "Saturday Night Live Show". De gjorde også enkelte mindre konserter, slik som på ærverdige The Marquee i London.

25. februar 1986 ble Mr. Mister nominert til "Best Pop Group Vocal" på prestisjefylte Grammy Awards. Prisen gikk til U.S.A. for Africa, og deres "We are the World". En innspilling Farris og co. ikke var med på.

I mars gjorde Mr. Mister en konsert sammen med Starship, på Daytona Beach i Florida. Opptakene fra konserten ble vist på MTV i showet "Springbreak '86".

I 1986 bidro Mr. Mister på soundtracket til filmen "American Anthem", med låta "Run to Her". Den ble ikke senere å finne på noe Mr. Mister album.

26. april 1986 deltok Mr. Mister på den 11 timer lange anti-dop konserten "Concert that counts", på Rose Bowl i Los Angeles. Andre navn på plakaten var Toto, Bangles, Marillion, Bon Jovi, Madonna, George Michael, Sheena Easton, Beach Boys, Aretha Franklin og The Pointer Sisters.

I april besøkte Mr. Mister også Japan, der de gjorde en mindre turne. I mai gjorde de 6 konserter i Disneyland.

Tilbake i U.S.A. gikk de for alvor i gang med arbeidet med den nye plata. Med seg som produsent hadde de iren Kevin Killen. Som på det tidspunktet kunne se tilbake på produksjoner med U2 ("The unforgettable fire"), Peter Gabriel ("So"), Howard Jones ("One to One"), enten som produsent eller som lydtekniker. Plata ble spilt inn i Village recorder, Los Angeles.

     

Steve George og Pat Mastelotto i studio sammen med produsent Kevin Killen.

Med seg på innspillingen hadde de også et stort kor, som bidro til å gi låter som "Stand and deliver", "Healing Waters" og "Man of a thousan dances" et gospel preg, som både var stemningsfullt og vakkert. Man fornemmet også en emosjonell dybde som man ikke var tilstede den forrige platen. Den kunne også til tider oppleves som innadvendt og litt melankolsk. Slik som på "Dust" og "Healing Waters".

"Dust" handlet om barna som ble født under Vietnamkrigen, med amerikansk far og vietnamesisk mor. Og smertene de opplevde i oppveksten. "Power over me" omhandlet fødselen til Richard Pages andre datter - Aja, som holdt på dø på sykehuset pga. lungebetennelse. Tittelen uttrykte følelsen Richard hadde av at den lille jenta hadde "makt" over hans følelser. At hennes tilstand bestemte hvordan han følte seg.

Mr. Mister hadde ønske om å finne et nytt musikalsk uttrykk på "Go On..". Istedet for å lage en kopi av "Welcome to the real world".

Steve Farris: "Sammenlignet med det forrige albumet, er den nye plata mer soulfylt, og med et mindre kalkulert lydbilde. Låtene kommer mer fra hjertet, noe vi alltid streber mot. Og noe som er mer inspirerende."

Steve George: "Tekstmessig og musikalsk er plata kanskje det beste vi noen gang har gjort. Vi fulgte ikke noe formular denne gangen.

Pat Mastelotto: "Plata er mindre maskinpreget, og tekstene er kjempebra. Vi har virkelig kommet langt."

      

Pat Mastelotto ved trommene. Og koret som bidro til å gi flere av låtene et gospelpreg.

Det var egentlig meningen at den nye plata skulle slippes høsten 1986, men pga. av en større amerikansk turne, ble utgivelsen utsatt. Turneen startet i Minneapolis den 19. juli 1986, og ble avsluttet etter 55 dager i Phoenix, den 24. oktober. Da hadde Page og co. besøkt de fleste større amerikanske byer. I tillegg til Mr. Misters eget matierale framførte de coverversjoner med Jimi Hendrix, Jeff Beck, Stevie Wonder og Werather Report ("Mr. Gone").

22. august stod de på scenen i Birmingham sammen med The Bangles.

Mr. Misters konsertprogram, fra den amerikanske turneen de gjennomførte høsten 1986.

5. september 1986 opptrådte de på MTV Video Awards. På denne tiden skrev Richard Page låta "Across the midnight sky" sammen med Jay Graydon og Al Jarreau. Den ble å finne på albumet "L is for Lover" med sistnevnte. En annen sang Page, George og Lang skrev, var "Beat my heart like a drum", som Patti LaBelle spilte inn. Om ikke det var nok, produserte Richard Page låta "One Woman" for Kenny Loggins, høsten 1986. Den var skrevet av Richard, Kenny Loggins og John Lang - og medlemmene av Mr. Mister spilte på låta.

Med turne, flere innspillinger, i tillegg til bandets egen plate - valgte man å gi ut fanmagasinet "Mr. Mister Communiqué", for å kunne svare på mange av de spørsmålene som tusenvis av fans kom med gjennom brev.

Innspillingen av plata - som fikk navnet "Go On.." - fortsatte i desember 1986. Navnet var et uttrykk for bandets ønske om å utvikle seg som mennesker, og som musikere.

Planen var at plata skulle gis ut april 1987. Og at de deretter skulle dra ut på verdensturne. Som en fin mulighet til å promotere den nye plata. Nå skulle det ikke gå som de hadde ønsket.. Det startet med at trommeslager Pat Mastelotto fikk problemer med ryggen. I tillegg til at han hadde fått isjas helt ned i den høyre foten. Det førte til at han ikke lenger kunne sitte, og slå på trommer. Legen hans anbefalte operasjon. I første omgang valgte Pat å droppe det som var igjen av plateinnspillingen, for heller å slappe av i Pasadena. Noe som skapte problemer for bandet.

Trommeslager Pat Mastelotto

Våren 1987 var Richard Page tilstede på American Music Awards, for å dele ut prisen for "Best Pop Video by a Female Artist" - som ble vunnet av Madonna. John Lang flyttet til New York på denne tiden, for å skrive hovedoppgaven han jobbet med - på Columbia University.

Da man kom til april var plata fortsatt ikke ferdig. I mai ble den mikset ferdig av Kevin Killen.

I august 1987 ble "Something real (inside me/inside you)" gitt ut som første singel fra "Go On...". Som nevnt hadde den vært ute tidligere på soundtracket til "Youngblood" - da i en annen versjon. Den ble også brukt i en episode av TV serien "Miami Vice".

På bakgrunn av det enorme platesalget de hadde oppnådd i 1985/86, var det stor interesse for singelen blant radiostasjonene og musikkanalene da den ble gitt ut. Det ble også laget en hi-tech musikkvideo(etter 1987 standard). Og til tross for at "Something real (inside me/inside you)" var en fengende og ettertenksom låt, ble den ikke noen hit. I U.S.A. ble det 29. plass, mens i Canada ble det 38. plass. I Norge og de andre europeiske landene nådde den ikke opp. Kritikerne mente låta manglet det ekstraordinære som hadde gjort "Broken Wings" og "Kyrie" til så store hits.

   

Musikkvideoen til  "Something real (inside me/inside you)", som teknisk sett var imponerende.

1. september 1987 var også albumet "Go On..." omsider klar for release. Nesten to år etter utgivelsen av "Welcome to the real world". Plata inneholdt 11 låter (10 på LPen), der mange av dem hadde vært ute på plate allerede, enten med Mr. Mister, eller med andre artister.

Heller ikke den ble noen salgssuksess, selv om den nådde opp på listene i mange land. I USA ble det 55. plass, i Norge en fin 13. plass, i Sverige 9. plass, og i Sveits ble det 15. plass. Det plata manglet var en stor hit som kunne skape interesse for de andre flotte låtene på plata.

Medlemmene av Mr. Mister var svært skuffet over den dårlige mottagelsen, sett i forhold til suksessen de opplevde med "Welcome to the real world". Selv var de svært stolte av det de hadde skapt. Også publikum hadde vært svært positiv til de nye låtene, da de ble presentert under den amerikanske turneen i 1986.

Pat Mastelotto: "Vi var skuffet over mottagelsen av plata. Det er alltid flere årsaker til at en plate selger dårlig. Og du vet aldri hva som er hovedårsaken - Det kan være sangene, trommelyden, eller opptredenen. Eller det kan være fordi plateselskapet vårt skiftet eier fra NBC til BMG - og alle folka vi kjente der ble byttet ut. Som sagt - det kan være mange ting. Fornærmet vi noen på turneen vi gjorde i 1986? Du vet aldri."

Mr. Misters 3. album "Go On..." fra september 1987.

Muligens pga det labre platesalget, og i mangel av låter med et umiddelbart hitpotensiale, ble det ikke gitt ut flere singler fra "Go On..." - med internasjonal lansering, og promotering fra plateselskapet. Istedet ble det gitt ut enkelt singler i ulike deler av verden som ikke ble lagt merke til. "Healing waters" ble gitt ut som singel i Europa, mens "The Border" ble gitt ut som singel i U.S.A. Til begge singlene ble det laget musikkvideoer.

Også "Stand and deliver" ble gitt ut som singel. Den ble også tatt med på soundtracket til filmen ved samme navn, der Andy Garcia og Lou Diamond Philips var blant skuespillerne. Filmen skulle egentlig hete "Walking on Water", men da Warner - som produserte den - hørte Mr. Misters låt, endret de navn på filmen.

Det var som nevnt planer om å gjennomføre en større "Go on tours" turne, med besøk i Japan, Australia og Europa. Men heller ikke det ble det noe ut av. Hovedårsaken til dette, var at Pat Mastelotto hadde falt ned fra stolen idet han skulle skru i en pære i en lampe i taket, og skadet armen. Fra før av slet han med en dårlig rygg. Senere ble det gjort flere forsøk på å få til en ny turne. Man prøvde å få til en europeisk turne høsten 1987, med britiske T'Pau som oppvarmingsband, og man forsøkte å få til en amerikansk turne i januar 1988, sammen med Heart. Uten hell.

Likefullt brukte Mr. Mister mye tid på å promotere "Go On..." gjennom å delta i ulike TV program. I 1987 var de bla. på besøk i Tyskland, og "Peters Pop show", der de framførte "Healing Waters". 

"Healing Waters" ble senere nominert til: "Best Gospel Performance - Duo, Group, Choir or Chorus" på Grammy Awards i mars 1988. De gjorde også flere enkeltkonserter i Europa. Visstnok stod de på scenen på Rockefeller, Oslo, den 14. november 1987 (webmaster: kan noen bekrefte dette?).

  

En langhåret Richard Page i 1988, under en TV opptreden.

I november 1987 fikk Mr. Mister tilbud om å opptre på en internasjonal musikkfestival i Chile - noe de takket ja til. Mr. Mister visste lite om festivalen som var støttet av myndighetene. Så fram til de skulle opptre, brukte de mye tid til å lese om Chile, og om styresettet i landet. De leste om Sting og hans album "Nothing like the Sun" som var blitt forbudt i Chile. Pga. låta "They dance alone", som omhandlet de mange menneskene som hadde forsvunnet etter å ha blitt tatt av dage av Pinochet regimet.

Like før de skulle opptre leste de også om medlemmer av den chilenske fagforeningen for skuespillere - kalt Sidarte. Der mange av dem var blitt truet med dødsstraff av myndighetene, pga. en opptreden de hadde gjort. Page og Lang bestemte seg da for å komme med et opprop - på spansk - under konserten. Så da de opptrådte i Chile den 18. februar 1988 , kom Page med følgende melding til de 5000 som var tilstede: "Hallo. Vi hilser dere alle. Vi hilser også til de chilenske skuespillerne som frykter for sine liv. Alle verdens artister er med dere." Hvorpå de framførte "Healing Waters". Publikum var henrykt, og jublet vilt da de hørt dette. Men uttalelsen var ikke så populær hos de mange soldatene som var tilstede for å holde overoppsyn med konserten. Like etter fikk Page overekt et håndskrevet ark på spansk, som han ble bedt om å lese fra. Men da han skjønte at det handlet om trekke tilbake uttalelsen han nettopp hadde kommet med - nektet han å lese det opp. Konsertarrangørene var rasende, og sa at de ikke kunne garantere for sikkerheten til bandet. Likefullt fikk de lov til å gå på scenen igjen neste kveld. Da de reiste fra Chile, var det under streng bevoktning.

Den siste liveopptredenen Mr. Mister gjorde, var på en støttekonsert i Tempe, Arizona i juni 1988, for politifolk som hadde mistet livet i tjeneste. Visstnok opptrådte de hos David Letterman også, i juni 1988.

I tiden etter utgivelsen av "Go on..." - og muligens i tiden før også - ble samarbeidsklimaet innad i bandet svært dårlig. Uenigheten dreide seg om hvem som skulle være leder av Mr. Mister. Richard Page eller Steve Farris. Krangelen mellom de to var til tider så intens, at det flere ganger endte med regelrett slåsskamp. Det toppet seg en under en konsert da Richard kuttet kabelen til Farris'gitar, fordi han syntes sistnevnte utbroderte gitaroloen for mye. Også under innspillingen av "Go on..." hadde konflikten mellom de to kommet til overflaten. Farris ønsket å legge inn en gitarsolo på hver låt, mens Page benyttet anledningen til å fjerne det meste av Farris gitarspill på "Stand and deliver", da han fik sjansen til det.

I juli 1988 valgte Farris å forlate Mr. Mister, uten at de andre i bandet var nevneverdig lei seg for det. Samme måned begynte Pat og Richard arbeidet med en ny plate, mens Steve George valgte å bruke tiden på å bygge seg hus. Noen måneder senere var det Pat Mastelotto som ønsket å bruke tiden på noe annet, da han fikk tilbud om å delta på innspillingen av XTCs album "Oranges & Lemons". Britiske XTC var et av hans favorittband, så han ville ikke la denne muligheten gå fra seg. Etter det var alle 3 samlet for å starte innspillingen av et nytt studioalbum. Med seg som produsent hadde de Paul De Villiers, som tidligere hadde produsert deres suksessalbum "Welcome to the real world". På samme tid inngikk de tre en merkelig pakt - i en fjellhule - om at plata ikke skulle gis ut før alle tre var fornøyd med resultatet..

De ble enig om å lage en akustisk orientert plate, med minst mulig bruk av trommer og syntetiske lyder. I stedet fokuserte man på bruken av konvensjonelle instrumenter som saksofon, piano og conga trommer, i tillegg til orgel. I et intervju fortalte Pat at de på den tiden var inspirert av The Beatles og Van Halen. Folk som hørte plata, mente den lignet på Genesis.

Det ble skrevet hele 30 låter, hvorav 12 av dem ble spilt inn i studio.

De eksperimenterte mye under innspillingen som foregikk i Ocean way recording studio. Bla. lekte de med ideen om å sette opp trommer i hvert hjørne av rommet, for å få til en bestemt trommelyd. Og deler av trommelyden på "Way oh" ble tatt opp i et skap.. De var bevisst på at de ikke ønsket å bruke trommemaskiner eller sequencere. Pat Mastelotto: "When we set out to make 'Pull', we wanted a different sound;gone are the sequencers and drum machines used on the massive hits. A more intimate style of 'big' production took hold."

Da produsent DeVilliers ble spurt av journalister hvordan den nye plata ville bli, omtalte han den som "en julegave pakket inn i avispapir".

Man forsøkte å finne en ny gitarist etter Farris. Og helst ville de ha gitarlegenden Adrian Belew, som tidligere hadde spilt med King Crimson. Men han var opptatt med å spille med David Bowie. Istedet endte de opp med å bruke studiomusikere på gitar, og da i første rekke James Harrah, Trevor Rabin og Buzz Feiten. Man vurderte også muligheten for at Steve Farris kunne gjøre comeback.

Som vanlig var det John Lang som skrev de fleste av tekstene til låtene, slik som "Crazy boy", "Learning to crawl" og "Waiting in my dreams". Mens Richard Page var med og skrev alle melodiene, enten sammen med Steve George, eller Pat Mastelotto.

Innspillingen av plata - som fikk navnet "Pull", foregikk i 1988 og 1989. De hadde også vært inne på tanken om å kalle albumet "Learning to crawl", og "Ever slowly". Våren 1989 tok Pat en pause for å bidra på Cock Robins album "First love/Last rites". Han ble også med bandet - som huskes som hits for "Just around the corner" og "The promise you made", på Europa turne. På samme tid spilte han også trommer på en remix utgivelse av en Rolling Stones singel.

Richard Page og Steve George i studio under innspillingen av "Pull".

"Pull" var ferdig innspilt i september 1990.

Alle tre var godt fornøyd med resultatet, der de følte at de kanskje hadde spilt inn sin beste plate så langt. Pat Mastelotto: "Personally, I think the music on 'Pull' is the Misters best work, and the missing link in my journey from pop music to that of the avant-garde hipsters."

Pat Mastelotto i studio under innspillingen av "Pull".

På det tidspunktet var deres plateselskap RCA kjøpt opp av BMG. Og det nye selskapet var ikke imponert av det Mr. Mister hadde å presentere. De syntes "Pull" var for eksperimentell, drømmende, men mest av alt: for lite kommersiell. De nektet å gi ut plata, Page og co. var heller ikke lysten på å gi ut plata på BMG, da de ikke kjente noen av de som jobbet der. De henvendte seg da til andre plateselskap  istedet, men uten å få napp. 

Richard Page: "We were in a very strange place having sold millions of albums, scored two number one singles on a number one album, but still having to prove ourselves to our record label. The RCA regime had changed and almost all of the people who nurtured and loved us during the Real World years were gone. The new people didn't really get us and were trying to make the label into a much 'hipper' place. When we delivered PULL, it was met with comments like, 'What do we do with this?' I remember thinking, We're done."

Richard Page: "Pull' is like an orphaned child (foreldreløst barn) who had the potential of being a stand out, but was denied the opportunity."

Skuffet over den manglende interessen bestemte de seg for å legge ned Mr. Mister, da de følte at bandet ikke lenger hadde livets rett. Det var tid for de tre å gå videre hver for seg.

Datoen 25. september 1990 regnes som dagen da Mr. Mister ble oppløst, ettersom det var da de fikk beskjed fra RCA/BMG om at de ikke ville gi ut plata deres. Samme dag ble også det britiske bandet Everything but the Girl droppet fra selskapet. Sistnevnte kom senere sterkere tilbake.

Mr. Mister ble oppløst i 1990.

"Pull" gikk dermed inn i rekken av "lost albums" - som det fins mange av i musikkhistorien. Enda den var ferdig innspilt, og kun manglet å bli mikset ferdig.

Det var meningen at "Waiting in my dreams" skulle gis ut på singel, mens låter som "Crazy boy" og "Burning bridge" hadde hitpotensiale. Sistnevnte er en av Richard Pages favoritter med Mr. Mister. Richard Page hadde egentlig skrevet "Waiting in my dreams" for bruk i filmen "Say anything", men den ble droppet fra soundtracket. Men da produsent Paul De Villiers hørte låta ønsket han å bruke den på det nye Mr. Mister albumet.

 Produsent Paul De Villiers

I 2001 ble "Waiting in my dreams" tatt med på samleplaten "The best of Mr. Mister", som ble gitt ut i U.S.A. "Pull" har i årene etter vært tilgjengelig for (ulovlig) nedlasting fra nettet, og som bootleg. Slik at mange fans av Mr. Mister har fått mulighet til å høre låtene, og gjøre seg opp en mening om plata hadde fortjent livets rett.

Med årene har Mr. Mister blitt minnet gjennom uttalige samleplater, med det til felles at de nesten alle har fått det originale navnet "Best of".

Å gi ut en samleplate med Mr. Mister, og kalle den "Best of", har vært populært i mange plateselskap.

Selv om Mr. Mister var oppløst, og medlemmene av bandet ikke lenger hadde platekontrakt, førte ikke det til at de hang med hodet.

Sanger Richard Page valgte i første omgang å ta seg en velfortjent ferie sammen med familien. Der han også fant tid til å dyrke hobbyer som surfing og offroadsykling. Deretter fulgte en lang rekke oppdrag på plateinnspillinger med kjente artister, slik som Elvis Costello, Josh Groban, Sammy Hagar, Enrique Iglesias, Faith Hill, 2Pac, Celine Dion, og Toto. Der han enten skrev låter, koret, produserte, eller spilte gitar. Bla. skrev og produserte han Madonnas store hit "I'll remember" (sammen med Patrick Leonard). Tilsammen har Page deltatt på ca. 100 plater.

Han prøvde også å dra igang et nytt band kalt 3rd Matinee, sammen med stjerneprodusenten Patrick Leonard. I 1994 ga de ut albumet "Meanwhile", uten at det ble noen suksess. I 1996 ga Page ut soloalbumet "Shelter me", på selskapet The Blue Thumb Records. På albumet deltok også de tre andre Mr. Mister medlemmene Mastelotto, George og Farris. Som det nærmeste man kommer en Mr. Mister utgivelse i nyere tid.

           

De to albumene Richard Page har gitt ut etter tiden med Mr. Mister, kalt "Meanwhile" og "Shelter me".

Når Page ikke er opptatt med å spille inn plate, hygger han seg med familien i Malibu, California. I den senere tid har han vært involvert i Disney albumene "Music from the Park" og "Winnie the Pooh: The Grand Adventure". Og han har skrevet julesangen "I always cry at Christmas".

Et nyere bilde av Richard Page (Richardpagemusic.com).

I likhet med Page, har også trommeslager Pat Mastelotto vært travelt opptatt etter årene med Mr. Mister. I den første tiden spilte han med kjente navn som Jude Cole, Sugarcubes (Bjørk), The Rembrandts, Martika, Robin Beck, Michael Penn, og Ted Hawkins. I 1991 produserte han også Cock Robin sjef Peter Kingsberys første soloalbum "A Different man".

Mastelotto var også ute på turne med Richard Marx. I 1994 fikk han sin "barndomsdrøm" oppfylt da han ble medlem av det legendariske progrock bandet King Crimson. Som en av to trommeslagere. Pat fikk innpass hos gitaresset Robert Fripp, etter at de begge jobbet med David Sylvian (eks. Japan). På en miniturne de alle tre gjorde, ble Fripp imponert av Pats trommespill, og tilbød ham plass i den nye utgaven av King Crimson som Fripp var iferd med å sette sammen. Med i bandet var også musikalske giganter som Adrian Belew, Tony Levin og Bill Bruford.

Mastelotto var medlem av King Crimson helt fram til i dag (2011), noe som i realiteten gjør hans engasjement i Mr. Mister som en parentes i forhold. Han har deltatt på 3 studioalbum og mange turneer. Han har også funnet tid til andre prosjekt, slik som bandene Flower Kings, og KTU. Med begge disse bandene har han besøkt Norge. 2. juni 2006 var han på Nattjazz festivalen i Bergen, med KTU. Og 6. november 2007 besøkte han Rockefeller med Flower Kings.

Pat Mastelotto i 2004, (nr. 3 fra venstre) som medlem av King Crimson: http://www.patmastelotto.com/

Pat Mastelotto bor i dag i Austin, Texas sammen med sin datter, 4 hunder, og et stort antall trommesett.

Steve George jobbet tett med Kenny Loggins (huskes for "Footlose") utover 90-tallet, og bidro på flere av hans album. Han deltok også på album med Cher, DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince, Jessica Simpson og Tavares. I nyere tid har han vært knyttet til den svært populære artisten Jewel, som hennes keyboardist. George lever i dag i Phoenix, Arizona.

Gitarist Steve Farris livnærte seg som studiomusiker og turnemusiker etter at han sluttet i Mr. Mister i 1988. Han deltok på plater med artister som Howard Jones ("In the running"), Eros Ramazzotti ("Tutti storie"), Céline Dion ("Falling into you"), Belinda Carlisle ("Woman and a man"), Alice Cooper ("Fistful of Alice") og Johnny Winter (flere plater). Han har også vært ute på turne med Whitesnake.

Steve Farris (nr. 4 fra venstre) med Whitesnake i 1997

Farris bor i dag i fødebyen Fremont i Nebraska. Ved siden av musikken  bruker han tid på hobbyen sin som er maling.

John Lang som skrev alle tekstene til Mr. Mister, men som aldri spilte noe instrument, endte opp som musiker i årene etter at Mr. Mister ble oppløst. Han var sanger og gitarist i bandet Langster. Richard Pages bror Rob - var keyboardist i det bandet. Deretter ble han med i bandet Djinn, som i 1995 ga ut plata "Radio Beirut". Det ble gitt ut flere plater med Djinn - senest med "The Middle East side" i 2006. Langs tekster har blitt brukt på plater med bla. Gloria Gaynor, Al Jarreau, og John Tesh.

I 2010 ble det bestemt at 'The lost album' "Pull" omsider skulle gis ut, 20 år etter at den ble spilt inn. Som nevnt var det å få den mikset det eneste som stod igjen før den var klar for utgivelse. Det ble gjort av Kevin Killen som hadde produsert Mr. Mister på 80-tallet. 

Dermed var det bare å samle Steve, Pat og Richard, slik at man fikk tatt coverbilder, og intervjuer i forbindelse med lanseringen av den 20 år gamle plata. Martin, Steve og Pat tok seg også tid til å signere x-antall av albumet, slik at de som ønsket å bestille "Pull" kunne få navntrekkene de til de tre - mot et lite tillegg i prisen.

Offisielt ble plata lagt ut for salg 23. november 2010.

 I 2010 ble "Pull" omsider gjort tilgjengelig med en offisiell utgivelse.

Årsaken til at man omsider valgte å gi ut "Pull" var den store interessen som i alle år hadde vært knyttet til albumet. Steve, Pat og Richard hadde gått lei av å hele tiden bli spurt om når "Pull" skulle gis ut, og de irriterte seg over de mange bootleg utgavene som florerte, med dårlig lyd. Dessuten var de alle tre av den oppfatning at "Pull" var det beste Mr. Mister albumet de hadde spilt inn. Det var derfor på tide å få gitt den ut slik at platekjøperne selv kunne få muligheten til å vurdere platas kvaliterer.

Richard Page: "Every time I turn around somebodys asking: when is 'Pull' coming out. There have been numerous bootleg versions on the internet over the years, that sounds awful. That's not how we wanted this album to be remembered."

Steve George: "I'm thrilled that it's finally is gonna be out there."

Richard Page: "I see why people have been asking about it for so long. It is, possibly, the band's best album. There is a maturity in the writing and playing that wasn't there on the earlier albums."

Steve George, Richard Page og Pat Mastelotto i 2010.

"Pull" ble gitt ut på Richard Pages eget selskap Little Dume recordings. Det var også nettsiden til dette selskapet som solgte albumet. 

Tracklista på albumet var denne: "Learning to Crawl", "Waiting in My Dreams", "Crazy Boy", "Close Your Eyes", "Lifetime", "I Don't Know Why", "We Belong to No One", "Burning Bridge", "No Words to Say", "Surrender", og "Awaya". 

Det ble ikke gitt ut noen singel fra "Pull". Men "Waiting in my dreams" ble brukt til å promotere plata, mens "We Belong to No One" var tilgjengelig for gratis nedlasting fra bandets nettside. "Burning Bridge" som på bootleg utgaver av "Pull" hadde vært en instrumental, var i 2010 utgaven blitt en vokal låt, med tekst skrevet av John Lang. "Awaya" som avsluttet plata var en funky låt som kunne minne om Toto, slik de hørtes ut på 90-tallet, med et tungt gitarriff.

     

Personer som har vært sentrale i Mr. Misters karriere, avbildet i 2010 :

Produsent Paul De Villiers, tekstforfatter John Lang, produsent Kevin Killen, og manager George Ghiz.

Selv om Mr. Mister var ute med 'ny' plate, og både Steve, Pat og Richard var glade over å være sammen igjen, ble det ikke gjennomført noen turne i etterkant av utgivelsen. Og de stilte heller ikke opp til så mange intervju sammen. Årsaken var at de rett og slett ikke hadde tid. Mastelotto er fortsatt engasjert som trommeslager i King Crimson, mens Richard Page var ute med ny soloplata i 2010 - kalt "Peculiar Life".

Mr. Mister i 2010.

I 2010 ble Page også medlem av Ringo Starr & His All-Starr Band - i den 11. utgaven av bandet. I tillegg til Ringo Starr og Richard Page bestod bandet av Wally Palmar (eks. The Romantics), Rick Derringer, Edgar Winter, Gary Wright, og Gregg Bissonette. Etter å ha gjort en rekke konserter rundt om i verden i 2010 og våren 2011, var turen kommet til Oslo og Norwegian Wood, den 11. juni 2011. I tillegg til flere Beatles klassikere, og materiale fra Ringo Starrs diskografi, ble det også funnet plass til Mr. Misters 80-talls hit "Broken Wings", sunget av Richard Page.

Richard Page som medlem av Ringo Starr & His All-Starr Band

På sin hjemmeside gjorde Richard seg noen betraktninger om norske vikinger og norske damer, i forbindelse med sitt første? besøk i landet: "Checked out the Viking museum today here in Oslo, Norway. Wow, those guys were animals. But very clever ones." Og: "Apparently, they'd take the best looking women back with them and that's why, supposedly there are so many beautiful Norwegian women now."

Om utgivelsen av "Pull" var siste kapittel i historien om Mr. Mister er vanskelig å vite. Både Steve, Pat og Richard elsker å drive med musikk. Og om de finner tid - og har lyst, kan det være at de booker studio for å spille inn et nytt Mr. Mister album.

 

     

Studioalbum

                                    

  I wear the Face

1984

  Welcome to the Real World

1985

   
  Go On..

1987

  Pull

2010

Singelutgivelser

     
Hunters of the Night

1984

  Talk the Talk

1984

  I'll let your drive

1984

   
Broken Wings

1985

  Kyrie

1985

  Black/White

1985

   
Is it Love

1986

  Something Real

1987

  Healing Waters

1987

 

     
Border

1987

  Stand and Deliver

1988

   
 

1. Go On...

2. Welcome to the real World

3. I Wear the Face

4. Pull

 

 

 

 

   

 

 

 

 1. Broken Wings 

2. Healing Waters

3. Kyrie 

4. Hunters of the Night

5. Dust

6. Something Real 

7. Stand and Deliver

8. Is it Love 

9. Power over Me

10. Welcome to the Real World