FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD

     

 

 

Holly Johnson (William Holly Johnson): Født 9. februar 1960, Khartoum, Sudan

Peter Gill: Født 8. mars 1964, Liverpool, England

Brian Philip John Nash: Født 20. juni 1963, Liverpool, England

Mark O'Toole: Født 16. januar 1964, Liverpool, England

Paul William Rutherford: Født 8. desember 1959, Liverpool, England

Ryan Molloy: Født Monkseaton, Tyneside, England

Jed O'Toole: Født Liverpool, England

 

 

Frankie Goes To Hollywood er historien om 5 Liverpool gutter som kom sammen pga. kjærligheten til musikken. Og for å ha det morsomt sammen. 

Det er også historien om en av de største suksessene på 80-tallet der singlene "Relax" og "Two Tribes" (sammen med "Do they know it's Christmas?": Band Aid) var de mest solgte i Storbritannia på 80-tallet, i tillegg til at de solgte i store antall ellers i Europa. Frankie Goes To Hollywood hadde dyktige bakmenn til å styre musikkproduksjonen og markedsføringen av bandet. De skapte klesmote på 80-tallet med "Frankie says relax" skjorter, og de sjokkerte fjernsynskanalene med sine vågale musikkvideoer. Dessverre ble de oppløst allerede i 1987, etter kun å ha gitt ut to plater sammen. Men minnet om de 5 og deres fengende låter lever videre i beste velgående, ennå idag.

Frankie Goes To Hollywood

Sanger og frontmann i Frankie Goes To Hollywood, Holly Johnson, fikk interessen for musikk etter å ha sett David Bowie opptre på Liverpool Empire. Holly: "Oh it was fab. The best show ever. Hook or by crook, I managed to get myself a guitar, started to learn a few chords." Men i stedet for å kle seg ut som Bowie slik så mange andre gjorde, prøvde Holly å etterligne Bowies kone Angie.

 

 En ung Holly Johnson

Holly vokste opp i Wavertree, Liverpool, hvor også gaten Penny Lane ligger. Og inspirasjonen fra The Beatles var sterk på 60-tallet. Moren hadde vokst opp i samme gate som George Harrison. Det ga ham også selvtillit i troen på at det var mulig komme seg fram i livet. Holly Johnson: "If they can do it, so can I. Yes, I’m going to be on the telly!"

I barndommen sang Holly i et kor, noe han likte pga oppmerksomheten han fikk da han opptrådte. På skolen (da han var 14 år gammel) ble han kalt Joyful Holly, etter Holly Woodlawn - en transvestitt som tilhørte Andy Warhols omgangskrets. Pga. sin feminime væremåte ble han mobbet av de andre guttene, noe som gjorde at han følte seg mer vel i selskap med jentene på skolen. Senere ble han kamerat med en gutt som var mye mer femi i klesstil og væremåte enn ham. Sammen provoserte de omgivelsene i arbeiderstrøket de vokste opp i.

I 1965 begynte Holly på St Mary's C of E Primary school i Liverpool. Han likte best å leke med jentene i klassen. I tidlig alder begynte han å skrive sine egne låter. Den første skrev han ved hjelp et klokkespill. Helt fra han var lite unge likte Holly å kle seg på en provoserende måte, enten det var som en Judy Garland kloning, eller som pønker med hanekam.

I 1972 begynte han på Collegiate Grammar School i Liverpool - en skole for gutter. Her spilte han bla. på rugbylaget.

Et senere bilde av Holly sammen med sin mor.

I ungdommen farget Holly ofte håret sitt, og framstod generelt som fargerik. Han ble derfor kalt Joyful Johnson. Han kjøpte seg en akustisk gitar med røykekuponger han hadde fått da han byttet bort David Bowie platene sine.

I 1973 begynte han for alvor å skrive egne låter. Interessen for skolen ble mindre og mindre på denne tiden.

I 1976 sluttet han også på skolen, da han og kameraten Honey Heath ble mobbet pga. sine framtoninger. I stedet ble han med i pønkbandet Demi Monde. Han opptrådte også som soloartist, der han som oppvarmingsartist framførte Jacques Brels "My death"

I 1977 ble Holly med i Liverpool bandet Big in Japan, på bassgitar. Som så mange andre Liverpool band på denne tiden, opptrådte de på in-stedet Eric's, hvor også band som O.M.D. hadde sine første spillejobber. I november 1977 ga de ut sin første singel som het "Big in Japan". Bandet så til å få sitt gjennombrudd med denne 1. singelen, etter å ha opptrådt på TV showet So it goes. Ifølge Holly var Big in Japan det hippeste bandet i Liverpool på slutten av 70-tallet Og kjente artister som Julian Cope, Ian McCulloch og Pete Wylie brukte å komme for å se dem opptre, og bli inspirert til å danne band som Echo & the Bunnymen, Wah og The Teardrop explodes.

Det var også Big In Japan som inspirerte Alphaville til å senere skrive sin store hit "Big In Japan". Sanger Marian Gold hadde på 70-tallet kjøpt en plate med dem, og hadde navnet i bakhodet da han skrev den store hiten i 1978. I 1984 lå "Relax" med Frankie Goes To Hollywood som nr. 1 i 6 uker i Tyskland før Alphaville og "Big In Japan" klarte å overta på topp - paradoksalt. 

Big in Japan gjorde også en turne sammen. Flere store plateselskaper var interessert, men ingenting hendte. Så i juni 1978 bestemte Holly seg for å gå solo. Resten av bandet holdt det gående et par måneder før også de fant på annet å gjøre. 

Mens Holly var i Big in Japan gjorde han en duett med bandets sanger Jayne Casey, under navnet Sausages from Space.

Big in Japan med Holly Johnson til venstre på bass. Jayne Casey på vokal.

Ian Broudie startet senere bandet Lightning Seeds som bla. hadde stor suksess med Englands låta "Three Lions", og han produserte flere kjente plater. Budgie ble senere trommeslager i Siouxsie & the Banshees. Mens Bill Drummond senere ble mannen bak suksessene KLF og The Timelords.

Etter at Holly sluttet i Big in Japan 1978 prøvde han å livnære seg som kunstner ved å lage silketrykk og kunstferdige T-skjorter, inspirert av amerikanske Andy Warhol.

Paul Rutherford hadde vært kamerat med Holly Johnson noen år da Big in Japan ble oppløst. Også han hadde hengt rundt Eric's med bandet sitt Spitfire Boys. Med  Ramones tolkninger var også de i vannskorpa for å slå gjennom. Bla. ga de ut singelen "British Refugee" sammen. Budgie som spilte trommer i Big in Japan spilte også trommer i Spitfire Boys. Paul forlot så bandet for å slå seg sammen Pete Wylie (senere The Mighty Wah) som oppvarmere for The Clash på deres sommerturne i 1978. I september 1978 dannet Rutherford, Budgie, Wylie og Ian Broudie et nytt band de kalte The Opium Eaters

Men igjen skjedde det ingenting. Så Rutherford dro i stedet til San Francisco, California, for å bo hos søsteren sin i et år. Her ble han endel av det homofile miljøet i byen. Han lot seg imponere over klærne de homofile brukte, med utstrakt bruk av skinn & lær - impulser som han tok med seg tilbake til England. Her bosatte han seg i London, hvor han fikk seg jobb på homesbaren Subway.

Imens ga Holly ut singlene "Yankee Rose" og "Hobo Joe". Uten at noe skjedde. Han var også med i bandene Dancing girls og Sons Of Egypt - sistnevnte sammen med Peter Gill og Brian Nash, som senere kom til å bli endel av Frankie Goes To Hollywood. Sons of Egypt fikk muligheten til å opptre på lokal TV i programmet "Exchange Flags", der de framførte to låter.

I 1979 la Johnson musikken på hylla for en stund, for heller å engasjere seg i Liverpools homofile miljø. Han jobbet på en pizzarestaurant, var innom en byggeplass i Whipping, og han jobbet også som bygningsarbeider i London. Holly: "Really hard labour". Han drev også litt med litt teater, og han oppholdt seg en periode i Partis på jakt etter Genets Tuilleries.. Da han kom hjem til Liverpool gjorde han seg bemerket ved å gå med seilerhatt..

I Liverpools bymiljø var Holly en markant skikkelse. Og ingen kunne la være å legge merke til ham når han barberte hodet, og farget det rødt og grønt. Det gikk så langt at enkelte skrev inn til lokalavisen Liverpool echo med spørsmål om hvem denne marsboeren som gikk rundt i byen var.

Holly Johnsons singel "Hobo Joe" fra 1979.

Høsten 1980 var Holly tilbake på musikkscenen. Han dannet da bandet Hollycaust sammen med Phil Hurst, Steve Lovell og Ambrose. Det var denne besetningen som kom opp med navnet Frankie Goes To Hollywood. De hentet det fra forsiden på magasinet The New Yorker som hang på veggen i et platestudio de var innom. Artikkelen handlet om at Frank Sinatra skulle til Hollywood for å opptre.

Men heller ikke denne besetningen klarte å drive det til noe. Etter 3 måneder gikk de hvert til sitt. 

I 1981 prøvde Holly LSD for første gang. I bydelen Toxteth der han bodde på den tiden, begynte de de berømte opptøyene der mange hus ble ødelagt av brann. Holly interesserte seg ikke for denne konflikten, han ville heller konsentrere seg om musikken.

I 1982 ønsket Holly Johnson å gjøre et nytt forsøk på å starte et band. Fornøyd med det forrige bandnavnet, ønsket han at de skulle hete Frankie Goes To Hollywood.

Trommeslageren Peter Gill som hadde spilt med Johnson i Sons of Egypt var den første som ble hentet inn til den nye utgaven av FGTH. Ped, som han ble kalt, var på den tiden arbeidsledig. Tidligere hadde han jobbet på et høvleri.

          

Peter Gill

Like etter traff Johnson Brian Nash og søskenbarnet Mark O'Toole i en Virgin platebutikk i Liverpool. Han fortalte da om bandet som han var iferd med å sette sammen, og lurte på om de ville bli med. Mark O'Toole som spilte bassgitar takket ja, selv om han syntes Holly virket som en merkelig fyr. Mark O'Toole: "He was a bit eccentric, but he helped me with this girl who worked in a shop at Liverpol City Center."

Også Brian Nash som hadde spilt med Holly tidligere, syntes han var en merkelig fyr, og valgte å avstå fra å bli med i bandet. I første omgang. Brian Nash: "I met him after he left Big In Japan, and was rehearsing with this other group, singing Caribbean Rhythm songs. He was a skinhead, and I thought 'Oooh! he's weird! He had this blonde skinhead cut with 'PSYCHO' sprayed in black on his head. I hated that."

I stedet for Brian var det Marks bror Jed O'Toole som ble med som gitarist i bandet. Mark og Jed hadde fram til da spilt sammen sine brødre Vin og Colin i et lokalt band. Det var Jed som i sin tid hadde lært Mark å spille gitar, mens Mark i sin tur lærte Brian Nash de første grepene på gitaren.

                                  

Brødrene Jed og Mark O'Toole spilte sammen i Frankie Goes To Hollywood.

Mark var født på Walton hospital i Liverpool, og vokste opp med to søstre, i tillegg til de tre brødrene. Foreldrene het Josephine og John Gerard O’Tool. Skolegang fikk Mark på de katolske skolene St. Theresa’s Primary School,St Matthews Junior School og St Matthews Secondary School.

Sitt første band ble Mark med i da han var 12 år gammel. De het Mark 2, og pleide å øve i hagen til hans foreldre. Før Mark ble med i FGTH spilte han i et band kalt Tara box, sammen med broren Colin.

På den tiden Mark ble med i Frankie Goes To Hollywood jobbet han som snekker i firmaet The Liverpool Corporation.

En ung Mark O'Toole.

Som vokalist i Frankie Goes To Hollywood sammen med Holly Johnson ble en dame ved navn Sonya Mazunda hyret inn. Den første konserten denne besetningen gjorde var på Pickwicks i Liverpool sentrum, som oppvarmingsband for Hambi & The Dance, sommeren 1982. 

Frankie Goes To Hollywood spilte en rå og energisk form for musikk. De ble beskrevet som kraftfull cock-rock!!, med innslag av disco rytmer. På denne tiden hadde de kun skrevet 3 låter selv: "Two Tribes", "Relax" og "Love's got a gun". Sistnevnte var skrevet av Mark O'Toole i hagen til familien, mens han fortsatt bodde hjemme. Den ble senere kjent som "Wish (The Lads Were Here)".

Paul Rutherford som Holly kjente fra tidligere var medlem av Hambi & The Dance. Han ble så imponert av det han så og hørte at han meldte 'overgang' til Frankie Goes To Hollywood samme kveld. Underveis i opptredenen deres hadde Paul hoppet opp på scenen og danset til musikken.

Paul spilte ikke noe instrument, noe han heller ikke senere kom til å gjøre. Likefullt ble han vurdert som et viktig medlem av bandet. Brian Nash: "Det er vanlig at folk tror at Paul ikke gjør noe annet enn å ta seg ut. Men han er egentlig veldig viktig for oss. Foruten å danse og å være et blikkfang korer han også."

Ut forsvant Sonya Mazunda, som ikke klarte å påvirke historien om Frankie Goes To Hollywood i noen særlig grad.

Paul Rutherford

Like etter opptrådte Frankie Goes To Hollywood på Larks In The Park festival i Sefton Park, Liverpool. Og med Paul og Holly sammen på scenen ble det sadomachocistiske elementet som Frankie Goes To Hollywood senere kom til å bli kjent for, første gang presentert. John O'Toole (Marks pappa): "Their appearance was atrocious. Holly was outrageous. That first time he had just a G-string on. Good job he did, cos when he bent down you thought it was a cat looking at you."

Endring i besetningen ble det også da Jed O'Toole valgte å slutte i bandet, for heller å tilbringe tid med familien. I tillegg til at han skyldte endel penger som gjorde at han måtte skaffe seg inntekstgivende arbeid. 

Jed returnerte til Frankie goes to Holllywood i 1984-1987, der han ble med Frankie Goes To Hollywood som det 6. medlemmet på turneene bandet gjorde. 

Inn i hans sted kom Hollys venn og gamle bandkollega Brian Nash, som nå var mer enn glad for å bli med i Frankie Goes To Hollywood. Brian Nash: "When the opportunity rose for me to join F.G.T.H. because Gerard O’Toole had to leave, I took it with both hands."

Nash hadde fulgt utviklingen til FGTH, ettersom bandet han spilte i forut pleide å øve i samme lokale som Frankie. Brian Nash: "I used to hear them rehearsing down the hall and remember hearing "Two Tribes" being played at 100mph with just bass and drums."

Også Brian Nash var fra Liverpool. Han hadde fått interesse for musikk etter at foreldrene kjøpte "Ziggy Stardust" med David Bowie, og "1966-1970" med The Beatles til ham. Da han var 10 år gammel var han fast bestemt på å en dag bli en stor gitarist - han var bare ikke sikker på om han ønsket å være Mick Ronson eller George Harrison.. Brian Nash: "I spent many hours in the front room of my house playing 'air guitar' and could not decide whether I wanted to be George Harrison or Mick Ronson, a tough choice for a 10 year old." Andre musikalske favoritter var Led Zeppelin og Genesis.

Brian Nash

Etter at Mark O'Toole lærte Brian å spille gitar som 11 åring, fikk han mast seg til en ordentlig gitar av foreldrene - en Suzuki Classical. I 1977 var det pønkrock som var det store for Brian, og Ronson og Harrison ble byttet ut med Steve Jones fra The Clash som favorittgitarist. Sammen med noen kamerater dannet han bandet Smuzz, inspirert av navnet til The Buzzcocks.

Etter å ha avsluttet skolegang fikk Brian seg jobb som elektriker i Liverpool council (kommune).Her jobbet han sammen med faren sin som var bygningsarbeider.  På kveldstid spilte han med ulike lokale pønkband. Men det var først da han ble med i Sons of Egypt at musikkinteressen ble til noe annet enn en ren hobby.

Det var Mark O'Toole som skrev låtene til Frankie Goes To Hollywood. Noen ganger med hjelp fra Peter Gill, mens Holly skrev tekstene. "Relax" ble til ved at Mark spilte på en basslinje på en øving, samtidig som Holly hadde kommet opp med ordene "Relax, don't do it.." på vei til denne øvingen. Så enkelt, men så briljant. Andre låter som ble skrevet i denne første tiden var "Drum Up Some", "Living In Limbo", "Invade My Heart", "Love Has Got a Gun", og "Bring On The Violins"

    

Allerede i 1982 var S&M elementer en viktig del av Frankies sceneshow.

Etter hvert videreutviklet bandet S&M stilen, med bruk av lærklær, bar rompe, og bare bryst. Holly og Paul var inspirert av Mel Gibson filmen "Mad Max 2", hvor flere av mennene var kledd slik. Filmen hadde også gitt dem inspirasjon til låta "Two Tribes". Herfra hentet de ordlinjen: "When two great warrior tribes go to war". 

Også jentene Julie og Marie Muscatelli kalt "The Leatherpets", ble en viktig del av det visuelle imaget med sin dans og lærklær. 

De 7 dro deretter på en mindre turne til byer som Leeds og Coventry, i tillegg til hjembyen Liverpool. I  august 1982 var FGTH oppvarmingsband for The Ruts på utestedet The Warehouse i Leeds. Her gjorde de seg bemerket med sin spesielle opptreden, der Holly satt på scenen sammen Paul og sang uten skjorte, og uten noe som dekket til rompeballene. Det lille som var av klær, var i lær. Også de andre medlemmene av bandet opptrådte i lær. En annen gang kledde de seg ut som juletrær. På denne tiden var Holly Johnson og Paul Rutherford kjærester.

Sin første konsert i London gjorde de inni et bur som hang over dansegulvet på diskoteket Cha Chas. Som 'oppvarmingsband' hadde de en fyr i leopardskinn som puttet skrujern gjennom ansiktet og armen.

Ruts manager Bob Johnson likte det han så, og ble etterpå manager for Frankie Goes To Hollywood. Han skaffet dem flere spillejobber, og han skaffet dem 1500 pund fra Arista til å lage demoer av "Relax" og "Two Tribes". Men Arista likte ikke det de så og hørte, og ville ikke ha noe med bandet å gjøre.

Verden var ennå ikke klar for Frankie Goes To Hollywood. Men de fikk beholde demoene, og brukte dem som utgangspunkt for et promoframstøt overfor andre plateselskap. De fikk også en bekjent ved navn John Stoddart til å ta noen flotte bilder av bandet. Det ble også laget enkle musikkvideoer til "Two Tribes" og "Relax", filmet på Liverpool puben Hope & Anchor. Ifølge Holly prøvde innehaveren av stedet å stoppe opptakene til "Relax" videoen, fordi han trodde de var iferd med å spille inn en pornofilm..

Phonogram records ble nysgjerrige på bandet, og lot dem gjøre nye innspillinger av disse to låtene, i tillegg til "Love has got a gun" og "Junk funk". Men deretter valgte også Phonogram å droppe bandet.

Imidlertid hadde presse og  radio på denne tiden fattet interessert for skandale bandet, med bakgrunn i demoinnspillingene og bilder som var sendt ut som promomateriale.

2. desember 1982  fikk de spille hos John Peel i hans program Peel Sessions (BBC radio) med låtene "Krisco Kisses", "Two Tribes", "Disneyland", "The World Is My Oyster" og "Junk Funk".  Sistnevnte ble ikke å finne på senere plateutgivelser med bandet. 

John Peel

I februar 1983 ble bandet invitert til å spille inn en video for "Relax" på Channel 4s TV show The Tube. Innspillingen ble gjort i Liverpool state Ballroom. Framføringen skapte ny interesse for opptakene som var gjort hos John Peel, som dermed ble sendt pånytt. De fikk også sjansen til å gjøre nye opptak på BBC, denne gang hos Kid Jensen og hans radioshow. Her spilte de låtene "Welcome To The Pleasuredome", "The Only Star In Heaven", og en ny versjon av "Relax". Da dette kom på lufta var det mange som hørte på programmet med stor interesse. En av de som lot seg overbevise av bandet denne kvelden var lydfriken Trevor Horn. Han var og er, en av de største suksessene innen britisk plateproduksjon. På den tiden hadde han hatt suksess med  ABC, The Buggles, Yes, Art of Noise, Dollar og Spandau Ballet. Men dette skulle bli prosjektet Trevor Horn først og fremst vil bli husket for.

Trevor Horn

I 1983 startet Horn selskapet Zang Tumb Tuum (ZTT), sammen med kona Jill Sinclair og markedsføringsgeniet Paul Morley. Sistnevnte hadde bakgrunn som journalist. De konsentrerte seg om å fronte 3 band: Art of Noise, Frankie Goes To Hollywood, og tyske Propaganda

Trevor Horn: ". "When I did 'Relax' I was coming straight off the back of doing Yes. They were a very young band, they'd only played a few gigs, but they had some brilliant ideas, and they did ride the wave of it very well."

Etter at Horn bestemte seg for å ta FGTH under sine vinger i mai 1983, tok ZTT full kontroll over bandets gjøremål. Det første de gjorde var å fjerne manager Bob Johnson, og erstatte ham med Tony Pope

Tony Pope

De fikk heller ikke lov til å gjøre flere spillejobber før bandets nye sound var blitt perfeksjonert av Horn. Paul Morley ønsket ikke å selge bandet pga. deres kvaliteter som liveband, men heller som et media fenomen, der man spilte videre på S&M og bondage stilen.

Paul Morley, Jill Sinclair og Trevor Horn hos ZTT.

I en periode var bandet gående uvirksom. De fikk ikke love til å opptre ettersom Trevor Horn var opptatt med å produsere Yes albumet "90125". Og de fikk kun et mindre beløp av ZZT til å leve for. Først i september 1983 gikk bandet i studio med Horn. På samme tid skrev de kontrakt med ZTT, da den forrige fra mai var gått tapt.

Etter å ha gjort seg ferdig med Yes plata, som bla. innneholdt megahiten "Owner Of A Lonely Heart" (nr. 1 i U.S.A.) var Horn klar for å spille inn "Relax". Det skulle vise seg å bli mer krevende enn han først hadde tenkt seg. Låta ble spilt inn i studio hele 4 ganger før Horn var fornøyd. 

Første gang forsøkte Horn å spille inn en slags liveversjon av "Relax", men skremt av ferdighetsnivået til de 5 i bandet bestemte han seg for å hyre inn Ian Durys backingband The Blockheads i stedet. Det var særlig gitarist Brian Nash han mente ikke oppfylte kravene han stilte. I forkant av dette hadde Horn jobbet med 'flinkismusikerne' i Yes, med gitarlegenden Steve Howe i spissen.

¨Trevor Horn: "It was pretty awful, because Nasher couldn’t really play."

Nash og de andre medlemmene av Frankie Goes To Hollywood var selvfølgelig ikke fornøyd med å bli vraket fra innspillingen av sin egen låt på denne måten. 

Heller ikke opptakene som ble gjort med The Blockheads ble slik Horn hadde håpet - det lød for tamt og gammelmodig, i tillegg til at versjonen deres hadde for mye Art of Noise i seg. Likefullt ble et bassriff gjort av Blockheads medlemmet Norman Watt-Roy et bærende element i den endelige utgaven av låta. 

  Norman Watt-Roy

Den tredje versjonen av "Relax" ble spilt inn av Horn, uten hjelp av utenforstående - foruten sanger Holly Johnson. Horn har i ettertid unnskyldt seg med at de andre musikerne i Frankie ikke var tilstede da han skulle spille inn låta pånytt, ettersom de var dratt hjem til Liverpool. Trevor Horn: "The reason a couple of the guys in the band didn’t play on Relax was only because they weren’t around when we changed it." Og: "The irony is that there’s nothing on there that The Lads couldn’t play. It’s sad that they weren’t there to play it themselves but that’s the way it goes sometimes."

Horn holdt på i flere uker uten å få låta slik han ønsket. Parallelt med dette ble Frankies versjon av Gerry & the Pacemakers' klassikeren "Ferry Cross The Mersey" spilt inn uten større problemer.

Da Horn skulle igang med den 4. versjonen av "Relax" 'hygget' han seg med en Nepalese temple ball (cannabis) som han røykte, for å komme i den rette kreative stemningen.

Gjennombruddet kom da Horn og lydteknikeren Andy Richards kom opp med et pumpende bassriff på fairlight synthesizeren, som ble et bærende element i låta. Ifølge Horn falt resten på plass av seg selv like etterpå. Trevor Horn: "And then a bunch of things all happened at the same time."

I "Relax" synger Holly Johnson om gleden ved å få orgasme: "When you want to come, Come-huh". Horn ønsket at Andy Richards som var svært dyktig på Jupiter 8 synthesizeren skulle kreere en lyd som hørtes ut som en 'massiv orgasme'. Og den utfordringen klarte Richards med glans. 

Trevor Horn: "Andy Richards was an absolute nut with the Jupiter 8. Incredible noises. I told him I wanted a massive orgasm on there and Andy gave us those noises."

Da Horn og Richards var iferd med avslutte innspillingen av den 4. versjonen kom Holly Johnson inn i studio. Horn kunne da fortelle at "Relax" var endret, nok en gang. 

Trevor Horn: "It’s changed"
Holly Johnson: "How much?"
Trevor Horn: "Completely"
Holly Johnson: "Oh no. Not again"

Innspillingen av "Relax" tok 5 uker, og kostet 70.000 pund. Akkurat hvor mange kroner Horn og ZTT hadde svidd av under innspillingen av denne låta ble et sentralt diskusjonstema da Holly Johnson endel år senere gikk til sak mot ZTT for manglende utbetaling av royalties fra platesalget.

Selv om det kun var Holly Johnson av medlemmene i Frankie Goes To Hollywood som ble å høre på den endelige versjonen av "Relax", mente Horn at den hadde mye Frankie i seg likevel. Trevor Horn: "The whole feeling came from the band." Dessuten hadde han fått med splæsjelyden av de 5 i det de hopper ned i et basseng, på slutten av låta..

Den 'legendartiske' tekstlinjen "Relax, don’t do it, when you want to suck it to it", var opprinnelig tenkt mer vågal: "when you want to sock it to it". Men for ikke å sjokkere for mye, ble den endret før låta ble spilt inn på plate. Trevor Horn: "“Holly Johnson told me the line was, ‘when you want to sock it to it’, which is quite different. I knew the song was sexual, but I thought it was like Good Golly Miss Molly. You know, suggestive (tankevekkende)."

Paul Rutherford, Peter Gill, Holly Johnson, Mark O'Toole og Brian Nash.

Nå var det viktig at "Relax" ble en hit for å dekke inn utgiftene til innspillingen og musikkvideoen som ble laget til låta. Den ble lansert 24. oktober 1983. Samtidig sendte Morley ut en masse propaganda til media for å hype bandet. Låta fikk mye spilletid på britisk radio og kom inn på topp 40 listene i løpet av kort tid. Også en opptreden på The Tubes førjuls show, hvor de kledd i merkelige kostymer framførte "Relax" og "Ferry cross the Mersey", hjalp på interessen for bandet og singelen.

19. desember 1983 gjorde bandet sin 2. og siste opptreden på John Peels sessions. Med låtene "Junk Funk", "Two Tribes", "Get it on" og "The Other Side of Midnight".

 5. januar 1984 fikk de vist seg fram for et større publikum da de opptrådte på prestisjefylte Top of the Pops på BBC. Opptredenen bidro til at de låta spratt opp til 6. plass på listene uken etter. Men fortsatt var det noe som manglet for at den skulle gå helt til topps.

På samme tid som Mark opptrådte på Top of the Pops på TV, var han opptatt med å henge opp reklameskilt hjemme i Liverpool, som endel av snekkerjobben han fortsatt hadde.

        

Frankie Goes To Hollywood på Top of the Pops i januar 1984.

For å klare det fikk de uventet drahjelp fra BBC og radiovert Mike Read. Han spilte låta på showet sitt, men etter å ha studert coveret med mannen og damen presset opp mot hverandre, og studert teksten nøyere, fant han ut at det ikke egnet seg i eteren. Etter sigende kastet han singelen i veggen mens lytterne hørte på. Og like etter (10. januar) var låta forbudt på alle BBCs radioshow. En avgjørelse som førte til at låta fikk stor oppmerksomhet i media. Bare dager etter dette skjedde, gikk "Relax" til topps i England. I ettertid er det mange som mener at den var i ferd med å gå til topps, uavhengig av dette. 

For bandet som hadde presentert låta i ulike BBC program i forkant av dette, virket forbudet merkelig. Holly Johnson: "The song had been aorund for a long time. It had been played on The Tube, it had been played on the BBC. We didn't contrive (planla) or expect it to be banned."

Noen ville kanskje trodd at foreldrene til Mark og co. vill vær flau over at barna deres hadde laget en låt som ble forbudt på BBC. Men sånn var det absolutt ikke. Fedrene deres var rasende, og bestemte seg for å dra ned til London for å banke opp denne Mike Read. I stedet besinnet de seg og skrev et brev til ham der de fortalte hva de mente om saken. De fikk 2000! mennesker i Liverpool til å skrive under på brevet. Noe som sikkert gjorde inntrykk.

BBCs Mike Read. En upopulær mann i Liverpool.

En sjokkerende S&M inspirert video ble spilt inn på et nedlagt teater i London, der sanger Holly Johnson ble kastet opp på en scene hvor en tiger etter hvert kom inn. Den feite fyren som stod oppe på galleriet, var leid inn fra agentbyrået Ugly agency. De hadde spesialisert seg på å leie ut folk med et spesielt utseende.

Elementene av S&M ble for sterk kost for BBC og MTV (noe som kanskje var meningen), og førte til at den ble forbudt vist. En alternativ video ble laget i all hast med hjelp fra filmmakeren Brian De Palma

Bilder fra den originale videoen til "Relax". Som ble for sterk kost for BBC og MTV, men som NRK viste.

Den forbudte videoen (som de fleste fikk sett likevel), og 7 ulike remix utgivelser av låta på maxi og singel, bidro til å holde "Relax" på toppen av listene i hele 5 uker - som den nest mest solgte singelen i Storbritannia på 80-tallet.

Selv om BBC ikke ville vise den opprinnelige musikkvideoen til "Relax", hindret ikke det NRK TV og ungdomsprogrammet Zikk Zakk fra å gjøre det, 21. februar 1984. I programmet ble også Paul (presentert som Holly Johnson) og Holly (presentert som Paul Rutherford) intervjuet av Petter Nome. Her ble de spurt om om dekadensen som ble presentert i videoen til "Relax", og betydningen av den. Holly og Paul lo godt av Nomes spørsmål som viste at sistnevnte ikke helt visste hva han skulle mene om Frankies image.

 

Paul (Holly) og Holly (Paul) ble intervjuet av Petter Nome fra Zikk Zakk i februar 1984.

Etter hvert begynte "Relax" å gjøre seg gjeldende også ellers i verden. med 1. plass i Tyskland (i hele 6 uker), Italia, og Sveits. I Norge ble det en fin 2. plass, mens i U.S.A. ble det 10. plass. Singelen har med årene solgt i utrolige 13 millioner eksemplarer verden over.

Endelig begynte det å renne inn litt penger på kontoen til guttene i bandet. Noe som gjorde at Holly fikk råd til å flytte fra Toxteth i Liverpool (slumområde) til Knightsbridge i London. Holly: "I like the contrast" Og Mark O'Toole begynte endelig å tjene mer penger på å være musikere enn det han hadde gjort som snekker.

Og nå var Frankie-mania i ferd med å ta England og Europa. Morley pøste ut T-skjorter i markedet med ulike slagord, som f.eks. "Frankie says war", eller "Frankie says arm the unemployed". Noe som ble svært populær på midten av 80-tallet. I løpet av 5 uker ble 125.000 Frankie skjorter solgt. Ideen hadde man fra lignende skjorter som bandet Wham ga ut etter suksessen med "Wake me up before you go-go", da med slagordene "go-go" og "choose life".

Som oppfølger singel ønsket Horn at bandet skulle gjøre "Slave To The Rhythm" (som senere ble gitt til Grace Jones). Men de nektet, de ville heller gi ut "Two Tribes" som de selv hadde skrevet. Etter 8 ulike mikser ble singelen gitt ut i mai 1984. For å skape den rette dommedagsstemningen hadde man lag til noen krigssirener i starten av låta, sammen med den umiskjennelige stemmen til Patrick Allen, som to år tidligere hadde fortalt Britene hvordan de skulle opptre om det brøt ut atomkrig. Ordene "'Mine is the last voice you will ever hear", kunne få selv de mest hardbarkede i ubalanse.  

Igjen ble det laget en kontroversiell video til låta. Denne gang av Godley & Creme (mer kjent som musikerduo og eks. medlemmer av 10CC). Hvor verdenslederne Ronald Reagan og Konstantin Tsjernenko utkjempet en kamp på tørre never hvor alle virkemidler var lovlig. Videoen ender med at jordkloden går i lufta. I den anledning ble Paul kledd opp i klær som skulle få ham til å se russisk ut. Hans kommentar til det var: "I felt like I was wearing my mother's cat."

I et intervju bedyret Holly Johnson at de ikke var ute etter å provosere med denne videoen. Holly: "We're not trying to create controversy". Det spørs om noen trodde ham på det.

Og igjen ble videoen forbudt av BBC, men ikke låta. "Two Tribes" debuterte på 1. plass på singellisten i Storbritannia, med hele 500.000 solgte eksemplarer de første to dagene, og ble på toppen i hele 9 uker. Samtidig som "Relax" fant veien tilbake til listene med en 2. plass. Så i en periode hadde bandet både 1. og 2. plass. Noe som ikke hadde skjedd siden 1968 med The Beatles. Også maxi-singelen til "Two Tribes" solgte i enorme antall, som en av de mest solgte maxi-singlene noensinne.

Også i Tyskland og New Zealand gikk "Two Tribes" til topps. I Norge ble det 4. plass.

Frankie visste hvordan de skulle sjokkere i videoene sine.

Her tar Konstantin Tsjernenko et solid ballegrep på Ronald Reagan.

Bandet fortsatte å sjokkere, med bla. å kle seg i russiske militæruniformer. Noe som fikk den russiske ambassaden i London til å reagere.

Frankie says war...

Etter de to svært populære singlene var interessen for det kommende studioalbumet "Welcome To The Pleasuredome" enorm. Forhåndssalget var på 1. 25 millioner kopier i Storbritannia alene. Noe som ikke hadde skjedd siden 60-tallet. Plata  var en 'state of the art' produksjon med det siste innen studioteknikk og synthesizere. Også dyktige musikere som Steve Howe fra Yes, Anne Dudley fra Art of Noise, og Louis Jardim ble brukt på plata. Særlig tittellåta "Welcome To The Pleasuredome" oste av studioteknikk. Mens "Born To Run" ble spilt inn av bandet uten at Horn eller noen andre forandret på noe. Som nevnt hadde de også funnet plass til en cover av Liverpool bandet Gerry & The Pacemakers' 60-talls hit "Ferry Cross the Mersey". Brian Nash: "Vi valgte å spille inn låta fordi den er veldig populær i Liverpool og den handler om byen. Det gir oss en slags identitet."

Til alles overraskelse kom plata som et dobbeltalbum i november 1984. "Welcome To The Pleasuredome" gikk naturligvis rett til topps i Storbritannia, og ble der en lang stund. Også i Norge fikk plata mye omtale, og nådde 8. plass på VG-lista. I U.S.A. ble det 33. plass.

Muligens som et forsøk på å være originale inneholdt innercoveret på LP 2 en egen merchandise rubrikk, der man kunne bestille truser, skjorter, vesker og sokker med Frankie motiv på. Som modeller for de eksklusive varene hadde man på coveret brukt Paul Rutherford, og Claudia Brücken fra Propaganda som modeller. Brücken var kjæreste med Paul Morley, mannen som hadde de fleste ideene til Frankies spin-off produkter. Det ene bildet var av det vågale slaget, med Claudias hånd godt plantet ned i trusa til Paul.

Record collector: "Was it you that was wearing a pair of Jean Genet boxer shorts?"
Paul Rutherford: "Yes it was"
Record collector: "So whose hand was it?"
Paul Rutherford: "That was Claudia Brücken out of Propaganda. She was modelling our clothes too."

Claudia Brücken og Paul Rutherford fungerte som klesmodeller på innercoveret av "Welcome.."

Også baksiden av platecoveret var egnet til å provosere noen. Med en tegning av ulike skapninger som hadde sex med hverandre. I et forsøk på å gjøre det mer 'tilgjengelig', og for å tekkes plateselskapet, hadde man plassert grønne løv over kjønnsorganene til dyrene. Brian Nash: "Vi foreslo at løvbladene kunne være på kontaktpapir , slik at det kunne rives av, men det gikk ikke. Egentlig synes jeg det var et vakkert stykke kunstverk."

Baksiden av platecoveret til "Welcome To The Pleasuredome".

31. oktober 1984 dro Frankie ut på sin første verdensturne med start i Ottawa, Canada. 10. november opptrådte på Saturday Night live NBC TV - et av de mest populære TV programmene i Nord-Amerika. Kvelden Presidentvalget i U.S.A. foregikk, opptrådte Frankie i hovedstaden Washington.

Under konserten de gjorde i Chicago, hoppet publikum så entusiastisk opp og ned, at gulvet ga etter. Frankie Goes To Hollywood og publikum måtte derfor ta en time pause, slik at brannvesenet fikk reparert skadene.

Fram til 5. desember gjorde de 26 konserter. De opptrådte også i kanadiske Toronto, Montreal og Ottawa. 20., 21., og 22. desember opptrådte de i Royal Court Theatre i Liverpool.

   

Frankie kom seg omsider til Hollywood...  og Washington.

Etter turneen tok bandet en velfortjent ferie i Florida, der de bla. besøkte Disneyworld.

Så sent som i desember 1984 delte 'The Lads' (Mark, Brian og Peter) en leilighet, i Maida Vale i Westminster i London sentrum. På samme tid investerte Holly i et hus i London vest - et område han fortsatte å bo i alle år etterpå.

"The Power Of Love" ble gitt ut på singel jula 1984. Også den gikk til topps i Storbritannia, som den 3. singelen på rad til å klare det. Men bare for en uke. Band Aid og "Do they know it's Christmas?" fikk æren av å være 'Christmas no.' det året. En påkostet, men vakker video med julebudskap i ble laget til "The power of love". Den kostet mange penger, så bandet var ikke fornøyd med å bli henvist til rammen som omkranset videoen, når det likevel var de som måtte betale for moroa.. Bandet hadde heller ikke tenkt på låta som en typisk julesang. Men i all ettertid har den likefullt blitt 'stemplet' som det. Noe som har ført til at den kun blir hentet fram av radio- og TV stasjonene rundt juletider.

    

Gutta i Frankie Goes To Hollywood var ikke fornøyd med å bli henvist til 'billedrammen' i videoen 

til "The Power of Love". Likefullt ble det en svært vakker video som ennå idag holder høy klasse.

På nyttårsaften 1984 opptrådte FGTH på MTV America i et nyttårsshow. "Relax" ble framført med Duran Duran! på vokal sammen med Holly Johnson.

11. Februar 1985 fikk bandet mange utmerkelser på prestisjefylte Brit Awards, der året 1984 ble oppsummert. De fikk prisen som beste nykommer, "Relax" ble kåret til beste singel, og Trevor Horn fikk prisen som beste produsent. 

I februar 1985 var Frankie Goes To Hollywood blant de internasjonale artistene som opptrådte på San Remo festivalen i Italia. Tilstede var også Duran Duran, Spandau Ballet, Bronski Beat og Sade. Konserten ble kringkastet på TV til 80 millioner italienere. Og senere vist for ytterligere 100 millioner mennesker i andre land.

På forhånd var de italienske vertene litt nervøse ved tanken på å få Mark og co. på besøk, da det gikk historier om hvordan de tidligere hadde ramponert hotellrom når de var ute på turne. Bla. hadde Mark og Nash en gang tømt Hollys rom for møbler ved å kaste dem ut av vinduet. Bare for å gjøre ham et pek. I intervjuer med italienske journalister kom de opp med skrøner, som at Holly Johnson hadde jobbet som hjernekirurg i Katmandu, at "Two Tribes" var inspirert av  Brian Nash' egne erfaringer fra Vietnamkrigen, og at Paul Ruterhford første gang traff Trevor Horn på et sauna bad i Amsterdam..

Mark O'Toole og Frankie Goes To Hollywood i Italia.

12. mars dro bandet ut på en ny turne der bla. Oslo og Norge ble besøkt. Andre byer de besøkte var Dublin, London, Sheffield, Glasgow, Birmingham, Manchester, Copenhagen, Stockholm, Hamburg, Berlin, Dusseldorf, Paris, Brussels, Rotterdam, Frankfurt og Munchen. 

Brian Nash i kostymet han bar i sitt eget bryllup.

I mars 1985 ble tittellåta "Welcome To The Pleasuredome" gitt ut på singel. Med en 2. plass i Storbritannia som resultat. Låta var en nedkortet versjon av  LP versjonen som dekket en hel albumside. 

11. mai måtte bandet igjen ut på en amerikansk turne, som ikke var ferdig før 22. juni. Da hadde de spilt i 20 byer. 

Sommeren 1985 traff Mark O'Toole amerikanske Laura Cairo etter en konsert i New York. De ble forelsket, og Mark inviterte henne over til 'solrike' Liverpool, slik at hun kunne få treffe familien hans. Og jula samme år kom hun over. De to ble forlovet 1. januar 1986.

Mark O'Toole med sin Laura Cairo.

Etter at turneen var ferdig tok medlemmene seg en en pause fra hverandre. Før de i november ble kalt inn av ZTT til å møtes i Kilkenny, Irland for å starte arbeidet med det neste albumet. Den første låta som ble skrevet var "Warriors Of the Wasteland". Den ble også vurdert som tittel på albumet. Innspillingen fortsatte i Nederland. Også et studio i Ibiza ble brukt under innspillingen. Brian Nash: "Vi er nødt til å reise vekk fra England for å få fullstendig ro. Hjemme er det alltid for mye uro. Ute kan vi jobbe 15 timer i døgnet uten å bli forstyrret."

Låtene ble skrevet av Mark, Peter og Brian, på to firespors-spillere. Deretter ble opptakene gitt til Holly, som tok med seg materialet til en rolig plass der han skrev tekster til låtene. Brian Nash: "Holly skriver ofte politiske og sexorienterte tekster, og det er helt i orden for meg. Jeg er ikke interessert i politikk. Vet bare at jeg ikke liker Maggie Thatcher, og få av de andre."

Man fant snart ut at bandet ikke jobbet i samme retning lenger. Holly ønsket et mer dance-basert lydbilde, mens de andre ville spille mer rett fram rock. Bandet satt på øya Jersey og skrev låter, mens Holly befant seg et annet sted. Ideer og tekster ble utvekslet pr. brev, noe som ikke skapte den rette kreative stemningen.

Uenigheten mellom Holly og de andre gikk så langt at Nash og O'Toole ønsket å bytte ut Holly som sanger i bandet, og heller få inn den karismatiske Liverpool-sangeren Pete Wylie (Wah!). Men Wylie hadde ikke lyst, enda de flere ganger prøvde å overtale ham. 

Pete Wylie

Alle forventet at Trevor Horn skulle produsere den nye plata, men Horn overlot det til Steve Lipson, som ikke hadde den samme erfaringen som Horn. Lipson klarte heller ikke  å holde styr på gutta i studio, noe som gjorde at mye tid gikk bort. Holly har også senere sagt at han gjennomgikk personlige problemer på denne tiden. 

I mai 1986 tok Frankie Goes To Hollywood en pause fra studioinnspillingene da de opptrådte på Montreux Rock Festival i Sveits. 

Frankie Goes To Hollywood møtte Freddie Mercury i Montreux.

20 millioner mennesker fikk se konserten da den ble sendt på TV i ulike land. I forkant av konserten kom en sveitser bort til Mark O'Toole med en bassgitar han hadde laget, og spurte om ikke Mark kunne spille på den. O'Toole tok med seg gitaren opp på scenen. Men i stedet for å spille på den, brukte han gitaren som slegge og knuste den i scenegulvet, og heiv restene ut til publikum. Etter konserten kom Pete Townshend (The Who) som var tilstede og gratulerte Mark med gitarknusingen: "’That was fucking great!". Townshend var den som i sin tid gjorde gitarknusing til scenekunst..

      

Holly Johnson og FGTH på Montreux rock festival i 1986.

Trevor Horn skulle egentlig remikse låtene på det nye albumet. Men han var opptatt med andre innspillinger, så det tok 5 måneder før han var ferdig. 20. oktober 1986 ble albumet som hadde fått navnet "Liverpool" gitt ut. Den nådde en skuffende 5. plass på listene i Storbritannia. Men solgte likevel 1.5 millioner eksemplarer tilslutt. I Norge nådde albumet 8. plass - det samme som "Welcome To The Pleasuredome".

Plata hadde absolutt kvaliteter som gjorde den til en god plate. Den startet på en storslått, episk måte med tittelsporet "Warriors Of The Wasteland", og ble fulgt opp med den langt røffere "Rage Hard". SIstnevnte låt var inspirert av et ditk av Dylan Thomas.

Deretter fulgte fine poplåter som "Kill the Pain", "Watching the wildlife" og "For Heaven's sake". Produksjonsmessig var plata full av små detaljer og fin lyd. Men i motsetning til debutplata hadde den ikke det store særpreget. Den virket litt for mainstream, i tillegg til at den manglet storhiter som "Relax" og "Two Tribes". 

1. singelen fra albumet, "Rage Hard" nådde 4. plass i Storbritannia (1. plass i Tyskland) i september 1986. Mens de neste to singlene "Warriors Of The Wasteland" og "Watching The Wildlife" oppnådde skuffende plasseringer med 19. og 28. plass i hjemlandet. De som kjøpte "Watching the Wildlife" fikk en kondom med på kjøpet, i et forsøk på å markedsføre singelen.

Frankie Goes To hollywoods 2. studioalbum "Liverpool".

Albumtittelen var ment som en hyllest av hjembyen til de fem i bandet. Brian Nash: "Alle i bandet er født og oppvokst i Liverpool, og vi har et veldig sterkt forhold til byen. Derfor har vi også kalt den nye LPen 'Liverpool'. Liverpool er en magisk by. Den har et eller annet som ingen andre byer har, men det er vanskelig å si hva det er."

I et intervju med norske Det Nye, i forkant av utgivelsen, fortalte Holly at den nye plata kom til å få navnet "Liverpool In October".

På denne tiden begynte uenigheten innad i bandet å bli så stor at de hadde problemer med å samarbeide. På en konsert de gjorde i januar 1987 på Wembley arena ble uenigheten mellom Johnson og O'Toole så åpenbar at det ble håndgemeng. Og på en indonesisk restaurant i Rotterdam begynte noen av medlemmene av bandet å kaste mat på hverandre, og det hele endte med en slåsskamp mellom O'Toole og Johnson.

Hyggeligere var det at Holly på denne tiden ble samboer, da den tyske manageren Wolfgang Kuhle flyttet inn i Hollys hus i London. Holly Johnson: "For fem år siden var tanken på et fast forhold og gjensidig troskap helt fjernt for meg. Jeg levde altfor overfladisk og hadde flere flyktige forhold. Men nå har jeg innsett hvor viktig det er med en fast kjæreste."

Det var godt å ha Wolfgang å støtte seg til når konflikten med de andre i bandet var på det verste. Wolfgang Kuhle: "Når gutta i bandet krangler, har han meg å støtte seg til, akkurat som de andre gutta har familiene sine bak seg."

I et intervju med norske Det Nye i oktober 1986 fortalte Holly om livet som stjerne, og det å være i fokus for mange unge jenter som ble forelsket i ham. Holly Johnson: "Jeg er smigret over at jentene faller for meg, men de er forelsket i en fyr som ikke finnes. De er forelsket i det bildet de har av meg, og ikke den jeg egentlig er. Sannheten er at jeg er helt ordinær å se på, og ser ikke på langt nær så bra ut i virkeligheten som på TV. De har virkelig store problemer med å få meg til å se noenlunde ålreit ut på fotografier."

I 1986 var Holly med på prosjektet Anti Heroin. Kjente artister bidro med hver sin låt til dobbeltalbumet "It's A Live In World". Johnsons bidrag het "Slay The Dragon". Holly var på den tiden allerede aktiv med sitt eget prosjekt for å få ungdom i Liverpool og Dublin til å komme seg unna heroinhelvetet. Holly Johnson: "Jeg har sett hvor utrolig fort unger i Liverpool har blitt avhengige av narkotika, og det kunne ikke falle meg inn å komme i berøring med noe sånt."

  

 "It's A Live In World", som Holly Johnson bidro på.

Til høyre sammen med Hazel O'Connor, som også deltok.

1. februar 1987 dro Frankie Goes To Hollywood ut på turne for å promotere det nye albumet. Siste konsert på turneen ble gjort i Rotterdam den 1. mars. På turneen hadde ikke Holly kontakt med de andre medlemmene av bandet. Dvs. Paul Rutherford som fortsatt var på talefot med Holly prøvde å megle mellom partene. Når de andre ville dra på byen for å feste ville Holly heller oppsøke museum. Han bodde heller ikke i samme etasje på hotellet som de andre.  

I mars gjorde de sin siste opptreden sammen på C4-TVs "Saturday Live" i hjemlandet England. Deretter gikk de hvert til sitt.

Frankie says... no more!!

ZTT prøvde seg først med at gruppa ville ta 9 måneders pause fra hverandre for å jobbe med soloprosjekt. Men da Rutherford og Johnson i intervjuer gjorde det klart at de ikke kom til å jobbe mer med de andre medlemmene av bandet, ble det snart klart at bandet var historie.

De andre medlemmene av bandet prøvde å gå videre med bandet uten Holly, men de ble nektet å bruke bandnavnet av Holly som satt med rettighetene, og plateselskapet som hadde tenkt å gi dem kontrakt, trakk seg fra forhandlingene. Og flere komplikasjoner skulle det bli. For deretter ønsket Holly Johnson å gi ut en soloplate på MCA records. Men da var det ZTT som satte foten ned, da de krevde at plata skulle gis ut på ZTT records. Begrunnelsen for kravet var avtalen som ble gjort med bandet i 1983  

Denne uenigheten ble starten på en opprivende rettssak mellom Johnson og ZTT, der mange stygge beskyldninger ble rettet mot hverandre. Noe de engelske avisene visste å gjøre et stort nummer av. 

Da FGTH skrev under for ZTT i 1983 solgte de bortimot sjelen sin til Horn og co. De skulle ha minimalt igjen av platesalget. Alle kostnader forbundet med plateinnspilling og markedsføring var de ansvarlig for. Bla. "faktuterte" Horn og Lipson bandet for 6 millioner kroner for innspillingen av albumet "Liverpool". Noe som i retten ble endel av stridens kjerne. 

Og om noen av medlemmene ønsket å gå solo, skulle de gjøre det på ZTT, som endel av avtalen om at de skulle gi ut 3 album på selskapet. Dvs. at avtalen ville være gjeldende overfor alle 5 medlemmene av bandet, om de ønsket å gi ut soloplater.

Heldigvis for Holly og gutta ble kontrakten satt til side av retten, slik at de stod fritt til å velge plateselskap etterpå.  Men full royalties av platesalget fikk de ikke før i 1990. Like etter havnet bandet i en ny rettstrid med sin tidligere manager Tony Popes. Noe som tappet guttene for krefter.

 Frankie goes to court, i januar 1988.

Nå som Holly var fri fra ZTT inngikk han kontrakt med MCA. Sin første soloopptreden hadde han på en AIDS konsert i London. I august 1987 prøvde de andre medlemmene av FGTH pånytt å få igang et band sammen, denne gangen under navnet The Lads, et navn som ofte hadde blitt brukt om Frankie Goes To Hollywood. Men da også Paul Rutherford fikk platekontrakt, med selskapet The 4th & Broadway i august 1988, ble dette prosjektet lagt på is.

I februar 1988 fikk Johnson etterbetalt royalties penger han hadde til gode hos ZTT, i tråd med rettsdommen.

I desember 1988 gikk det rykter om at Holly Johnson var død, etter å ha vært ombord i flyet Pan Am 103 som styrtet i Skottland 21. desember det året (Lockerbie tragedien). Nå viste det seg heldigvis at ryktene om Johnsons død var sterkt overdrevet, ettersom han ikke var ombord i flyet. Også VG viste slett kildesjekk da de viderebringte historien som om den var sann.

24. desember 1988 hadde VG dette oppslaget i avisen, som på en unødig

måte forringet julegleden for Frankie Goes To Hollywoods mange norske fans.

O'Toole, Nash og Gill gjorde et tredje forsøk på å få igang et nytt band sammen, og søkte etter en vokalist til sitt nye band The Shuffle Brothers på TV showet The Music Box. En Dee Harris (eks Fashiøn) fikk jobben, og deretter dro de 4 til Music Works Studio i Highbury, London for å spille inn plate sammen. Men innspillingen ble preget av orgier med alkohol, narkotika, sex og vandalisme. Like etter ble Harris erstattet med en Grant Bould. Men heller ikke med den besetningen klarte bandet å lage noe håndfast, og ting rant ut i sanden. Senere ble materialet fra disse innspillingene brukt av Brian Nash og Grant Bould under navnet Low. I 1991 ga de to ut singelen "Tearing My Soul Apart", uten at den nådde opp.

Mye bedre gikk det med sanger Holly Johnson og hans soloprosjekt. I Frankie hadde Holly aldri vært særlig involvert i selve låtskrivingen. Men nå viste han fram nye sider av seg selv, der han på egen hånd skrev flotte poplåter som "Love Train" og "Americanos". I januar 1989 ble "Love Train" gitt som 1. singel fra hans album "Blast". Og med et fengende refreng og en morsom video der Holly ser ut som om han er med Thomas toget på tur, ble dette en stor suksess i Storbritannia med 4. plass på singellistene. I U.S.A. oppnådde singelen 65. plass på Billboard listene, noe som var bedre enn det de fleste Frankie singlene oppnådde der borte. 

          

Fra den barne-TV aktige videoen til "Love Train".

I april fulgte den like fengende singelen "Americanos", og igjen ble det en sterk 4. plass i Storbritannia. Også i Norge ble dette en hitsingel med 6. plass på VG lista. Albumet "Blast" som var produsert av Johnsons gamle kompis Steve Lovell (A Flock of Seafulls, James, Blur) kom ut i april 1989, og gikk rett til topps på de britiske listene (10. plass i Norge). Noe som må ha føltes som en solid revansje for Holly, etter alle problemene han hadde hatt i forhold til ZTT, de tidligere bandmedlemmene, og media som hadde skrevet så mye negativt om ham. 

Også "Atomic city" (18. plass) og "Heaven's Here" (62. plass) ble gitt ut på singel fra "Blast". Plata var ikke pretensiøs og nyskapende på samme måte som Frankie platene, men likefullt en flott samling gode poplåter. Som folk visste å sette pris på. 

I september ble "Oh World" med Paul Rutherford gitt ut på singel, med en litt skuffende 61. plass på de britiske listene som resultat.

               

Singelen "Oh World" med Paul Rutherford fra august 1989.

I 1991 var Holly tilbake med nye singler og albumet "Dreams that money can't buy". Men ingen av dem nådde opp på listene. Deretter tok Holly en pause fra musikkbusinessen. 

I et intervju med avisa The Times i 1993 erkjente Holly at han hadde utviklet AIDS. Mange trodde at han kom til å dø i løpet av kort tid, slik Freddie Mercury gjorde året før. Men ved hjelp av et strengt behandlingsprogram har Holly fungert bra helt fram til i dag (2015). I et annet intervju innrømmet Holly at han hadde hatt AIDS helt siden 1983. Holly ga samboeren Wolfgang Kuhle æren for at han fortsatt var i live.

Holly Johnson: "For some reason, I survived with a compromised immunity but I was very well looked after by my partner Wolfgang who went beyond the call of duty in caring for me…He really kept me alive until the advent of combination therapy in 1996. But until that point I was in and out of hospital every five minutes."

Holly og Wolfgang har vært sammen i alle år, og kunne i 2014 feire at de hadde vært sammen i 30 år.

Holly og Wolfgang

I 1994 ga Holly ut selvbiografien "A Bone In My Flute" hvor han på en åpenhjertig måte fortalte om sitt liv med Frankie Goes To Hollywood, og det å få AIDS. Mange av de han hadde jobbet med opp gjennom årene fikk passet påskrevet i boka som fikk mye omtale da den kom. Johnson har også deltatt i flere kampanjer mot AIDS.

Holly Johnsons selvbiografi

I 1993 kom også samleplata "Bang! - The Greatest hits of Frankie Goes To Hollywood". Hvor bandets mest populære låter var samlet. Dette har i ettertid blitt regnet som den beste samleplaten med Frankie Goes To Hollywood. Den solgte også svært bra i Storbritannia med 4. plass på albumlisten. Etter 1990 har det med jevne mellomrom kommet Frankie samlinger som har blitt forbigått i stillhet. I 1993 ble de mest populære Frankie låtene remixet av kjente DJer og trance artister som Jam + Spoon og Fluke. Disse ble gitt ut på singel hver for seg, med stor suksess. "Relax" kom inn på listen i Storbritannia for 3. gang i historien, denne gang med 5. plass. Deretter fulgte "Welcome To The Pleasuredome" (18. plass), "The Power of Love" (10. plass) og "Two Tribes" (16. plass).  

Samleplata "Bang! The Greatest hits of Frankie Goes To Hollywood".

Albumet "Welcome To The Pleasuredome" kom også inn på albumlisten i Storbritannia på 90-tallet, med 24. plass i 1995, og 16. plass i 1999. Noe som viste at bandet ble oppdaget av nye generasjoner med musikkelskere, lenge etter at de var oppløst. 

I 1999 kom også det 3. og foreløpig siste studioalbumet til Holly Johnson. Og i likhet med 2. plata klarte heller ikke "Soulstream" å markere seg på den britiske albumlisten. Litt senere gjorde han også en ny versjon av "The Power of Love" på singel sammen med klassikeren "The House of the rising sun", uten at det ble lagt merke til. Like etter bestemte han seg for å trekke seg ut av musikkbusinessen for godt. Istedet slo han seg opp som maler der han i de senere år har hatt arbeidene sine utstilt på The Tate i Liverpool og på The Royal academy. Han har også bidratt med bilder til Modern Painters magazine og CARLOS magazine.

         

"Elvis Christ" og "UK after the rain". To av bildene Holly Johnson har malt.

En remix av "Two Tribes" nådde 17. plass på de britiske listene i 2000, som den foreløpig siste listeplasseringen for bandets plater. 

Også de andre medlemmene av Frankie Goes To Hollywood har vært aktiv på hver sin kant på 90-tallet og utover. Trommeslager Peter Gill har prøvd seg som produsent, der han har programmert og mixet låter med bla. bandet Lovestation. Dette bandet fikk en topp 20 hit i 1998 med "Teardrops" som Gill var involvert i. Senere har han forlatt musikken og begynt som web designer. Han har idag kone og barn i Nord London. Han er den som har hatt mest kontakt med de andre medlemmene av bandet.

Også gitarist Brian Nash har jobbet med musikk på 90-tallet og utover. Han etablerte sitt eget plateselskap Babylon Pink, hvor han har gitt ut albumene "Ripe" og "Le Grand Fromage". Sitt eget innspillingsstudio har han også. Og i likhet med Gill bor han med kone og barn i Nord London.

Bassist Mark O'Toole har hatt en mer omflakkende tilværelse med stadige flyttinger. Han har bodd i Los Angeles, Liverpool, Florida og New York. Uten å ha gjort noe som det ble så mye penger ut av. Også han er gift med barn.

Paul Rutherford prøvde seg som soloartist, og som medlem av bandet Cowboy & the Pressure zone før han ga seg som musiker. Vendepunktet var da kjæresten Joe døde av AIDS. Han valgte da å følge skuespilleren Jaye Davidson til U.S.A. der sistnevnte spilte i filmene "The Crying game" og "Stargate". Senere ble han kjæreste med en fyr fra New Zealand ved navn Perry. Sammen flyttet de to til hans hjemland, hvor de fortsatt bor sammen. Planen var at de skulle begynne med sauehold, som så mange andre gjør i det landet. Men det ble med tanken.

I januar 2004 klarte musikkanalen VH1 å samle medlemmene av Frankie Goes To Hollywood med tanke på en gjenforeningskonsert. Som endel av serien "Bands reunited" hvor 80-talls band som Culture Club, A Flock of Seagulls, Berlin, The Alarm og Kajagoogoo tidligere har latt seg gjenforene for en kveld. Alle stilte opp, selv om Holly Johnson ikke var like positiv til ideen. Han har i alle år hatt et vanskelig forhold til de andre medlemmene av bandet. Faktisk unnlot han å fortelle folka fra VH1 hvor i New Zealand Paul Rutherford befant seg, enda han visste det. Det var først etter at noen venner av ham der nede hadde sett en etterlysing av ham på chattekanaler for homofile i New Zealand, at Paul fikk vite om hva som var i emning. I intervjuet som ble gjort i forbindelse med programmet forklarte Holly hvorfor han ikke var så lysten på opptre igjen med de andre. 

         

I 2004 stilte de 5 Frankie gutta opp i VH1s program "Bands reunited".

Hovedårsaken var at han mente de hadde et rykte å ta vare på, og at en liveframføring i 2004 med minimal tid til å forberede seg ikke ville være noe poeng. De snakket også om årsaken til at bandet i sin tid ble oppløst. Og slåsskampen mellom Holly og Mark O'Toole i forkant av Wembley konserten i januar 1987 var ifølge Holly en viktig årsak til bruddet. Selv om Holly var negativ til å opptre hadde man likevel håpet at det var mulig å overtale ham til å stille på scenen. Særlig ettersom 3 av de andre i bandet var positiv til det (Nash var også negativ). Men det ble det altså ikke noe av. Rutherford trodde Holly ikke hadde nerver til det. Det å møte de andre for første gang siden 1987 var tøft nok om ikke han skulle opptre også.

Holly Johnson hadde blandede følelser for det å stille opp i programmet "Bands reunited".

Selv om de ikke fant sammen etter VH1 programmet, hadde de det likevel hyggelig sammen. Og det var tydelig at de var glade for å se hverandre.

Allerede 11. november 2004 fikk de sjansen til å treffes pånytt, i forbindelse med markeringen av produsent og ZTT eier Trevor Horns 25 år i bransjen. Frankie gutta var igjen skeptisk til å stille opp sammen, ihvertfall for å hylle en mann som hadde gjort dem så mye urett. Brian Nash og Holly Johnson satte da også tidlig foten ned for en opptreden på dette showet som samlet 10.000 mennesker, og som ble kringkastet til mange land. Men etter å ha blitt overtalt valgte Paul, Mark og Peter å stille opp. Sammen med kjente artister som The Buggles m/ Bruce Woolley, ABC, The Art of Noise, Propaganda, Belle & Sebastian, Lisa Stansfield, Pet Shop Boys, Seal, Dollar, t.A.T.u. og Yes, ble Frankie Goes To Hollywood valgt ut til å være trekkplasteret for konserten. 

På gitar ble Brian Nash erstattet med Jed O'Toole. Bror av Mark O'Toole og tidligere medlem av FGHT.

Jed O'Toole

Ettersom Holly ikke ville stille opp arrangerte bandet en audition for å finne en ny vokalist. Av 200 kandidater falt valget falt på en Ryan Molloy. Han hadde en stemme som kunne minne om Holly sin, selv om den var litt kraftigere og mer "heavy". Ryan var fra Newcastle området og hadde erfaring fra teater, der han hadde spilt både Boy George og Steve Strange. Han hadde også sunget med band som Jamiroquai, Ultra og Lighthouse Family

      

Frankie Goes To Hollywood opptrådte på tribute  konserten til Trevor Horn. Med ny sanger i Ryan Molloy (til høyre).

Konserten ble en stor opplevelse for bandet, og starten på en ny æra i historien om Frankie Goes To Hollywood. I 2005 dro de 5 på en turne, der også opptrådte på festivaler. Bla. Faceparty's Big-Gay-out festival i Hyde Park, London. I 2007 er det snakk om at denne besetningen kommer med en ny plate. Men fordi Holly Johnson som sitter med rettighetene til bandnavnet misliker at de er ute og opptrer med de gamle låtene, har de valgt å kalle seg Forbidden Hollywood istedet.

I juni 2007 ble lille Træna, et lite øysamfunn med 500 mennesker langt ut i havet på Nordlandskysten endel av historien om Frankie Goes To Hollywood, da bandet avlyste en konsert de planla å gjøre her. Som endel av Trænafestivalen. I utgangspunktet høres det merkelig ut at et av 80-tallets store band tar seg bryet med å besøke en så liten festival. Muligens ville de se litt ekte norsk natur når de først skulle ta turen til Norge. Ifølge Erlend Mogård-Larsen som er med og arrangerer festivalen var det problemer innad i bandet som gjorde at de avlyste konserten. Da Ryan Molloy hadde tatt på seg andre oppdrag denne sommeren. Mogård-Larsen: "Det er ikke bare Trænafestivalen som har mottatt beskjed om at Frankie likevel ikke 'goes' dit de skulle. I sommer skulle Mark O´Toole, Peter Gill og Paul Rutherford spille på flere store festivaler. Alle konsertene avlyst. Vi har fått et langt og utførlig brev om årsaken, der det blant annet sto at vokalisten hadde tatt på seg andre oppdrag uten å klarere det med resten av bandet. Det virker som det er en kjempekonflikt. I utgangspunktet skulle de spille på fem festivaler i sommer, pluss at de planla en turne til høsten. Men nå er alt avlyst".

Dermed er det usikkert hvordan den videre ferden blir for Frankie Goes To Hollywood, eller Forbidden Frankie som de tydeligvis kaller seg. Mange vil nok si at det hadde vært best om bandet sluttet for godt i 1987. Men de gjenværende medlemmene av Frankie elsker å opptre med de gamle låtene. Og publikum elsker å høre de. Så da er del vanskelig å være negativ til det. 

I juni 2009 kunne flere engelske aviser fortelle at Frankie Goes To Hollywood med Holly Johnson planlegger et comeback. Årsaken til at Holly har endret holdning i forhold til det å være med i bandet igjen, er en reklame for flyselskapet Virgin Atlantic, der deres gamle hit "Relax" ble brukt. Bandet selv har ikke sagt så mye, men Virgin, som også er en stor platebutikkjede, var henrykt over planene om et comeback. 2 år senere var det dessverre ikke blitt noe ut av de planene.

 Holly Johnson i 2011

27. juli 2012 ble Frankie Goes To Hollywoods 80-talls hit "Relax" kringkastet til milliarder av mennesker, da den ble spilt under åpningsseremonien til OL i London, som endel av en kavalkade over britisk musikk.

"Our music is really good. Controversy is something extra, but our records will always stand up on their own.": Holly Johnson i 1984.

 

   

Frankie Goes To Hollywood billedgalleri (65 bilder):


   

 

Studioalbum

 

     

Welcome To The Pleasuredome

1984

 

Liverpool

1986

 

Singelutgivelser

                 
Relax (don't do it)

1983

Two Tribes

1984

The Power of love

1984

 
  Welcome To The Pleasuredome

1985

Rage Hard

1986

Warriors of the Wasteland

1986

 
  Watching the Wildlife

1987

         

1. Two Tribes (maxi versjon)

2. Relax

3. The Power of Love

4. Welcome To The Pleasuredome 

5. Black Night White Light

6. Warriors of the Wasteland

7. War

8. Ferry cross the Mersey

9, Watching the Wildlife

10. The Only Star in Heaven

 

1. Welcome To The Pleasuredome

2. Liverpool